Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

⚠️ Οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα

Ο ρόλος του δολοφονικού ορμητήριου των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας -ένα διαχρονικό αγκάθι, που έχει να κάνει με την εθνική μας κυριαρχία, ήρθε πάλι στην επιφάνεια αυτές τις μέρες λόγω της μεθόδευσης ανανέωσης και επέκτασης της σχετικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις που «καλά κρατεί» 66 ολόκληρα χρόνια.

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη επαίσχυντη Συμφωνία, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, σωματείων και φορέων του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με σύνθημα «ΟΧΙ στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ”» (ΣΑΑΣ) κορυφώνει την πολύμορφη δράση της το  Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 12 μμ. στο Σύνταγμα με συγκέντρωση & πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

🔺🔻 Το «Ατέχνως» συνεχίζει τα σύντομα ενημερωτικά σημειώματα, με θέμα «αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, …Ειρήνη-Αφοπλισμός» ειδικά για τους νέους αναγνώστες, που γεννήθηκαν στη μονοκρατορία της νέας τάξης πραγμάτων και του «τέλους των ιδεολογιών», μετά και τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες

⚠️☠️ Πυρηνικά όπλα στο ελληνικό έδαφος ☢️💀

Σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» 29-6-77 αναφέρονται τα εξής:

«Οι στρατιωτικές αρχές του NATO αναζητούν σταθερά τρόπους βελτιώσεως της κοστολογικής και μαχητικής αποτελεσματικότητας και της ευκαμψίας στη χρήση των πόρων μας, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το κενό αυτό στις άμυνές μας. Αλλά υπάρχει ένα όριο στη σκοπιμότητα και δεν χρειάζεται να τονίσω ότι η ασφάλεια των χωρών μας βασίζεται στις επαρκείς, καλά εξοπλισμένες και καλά εκπαιδευμένες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στις προκεχωρημένες περιοχές, στην ξηρά και στη θάλασσα».
Αυτή η ομολογία προέρχεται από τον Πίτερ Χιλ – Νόρτον, πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO («Δελτίο του NATO» τεύχος 1, 1976).
💣 Μια ομολογία που όπως αποδεικνύεται, από μια σειρά γεγονότα, σημαίνει ότι κυνικά πια οι ΝΑΤΟικοί στρατοκράτες παραδέχονται ότι διατηρούν ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στις προκεχωρημένες περιοχές και αναζητούν «σταθερά τρόπους βελτιώσεως της κοστολογικής και μαχητικής αποτελεσματικότητας…» σε βάρος των άλλων χωρών.
💥 Τι σημαίνει όμως αυτό για τη Μεσόγειο και ειδικότερα για την πατρίδα μας;
✔️  Βασικά 9 χώρες της Μεσογείου παίζουν το ρόλο «προκεχωρημένων περιοχών» στην ξηρά και τη θάλασσα.
Εννιά χώρες, που ο ατλαντισμός των κυβερνήσεών τους βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη.
Αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις «κοστολογήθηκαν», μετρήθηκε η απόσταση από στρατηγικούς στόχους των σοσιαλιστικών χωρών και τοποθετήθηκαν εκεί τα όπλα του NATO.
✔️   Σήμερα η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος (με τις αγγλικές βάσεις που της επιβάλανε στο έδαφός της οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου), το Ισραήλ και η Πορτογαλία βοηθούν την προσπάθεια του Πίτερ Χιλ-Νόρτον, παραχωρώντας χωρίς δισταγμό στρατηγικές βάσεις ή «διευκολύνσεις» στα πυρηνικά βλήματα του Πενταγώνου.
✔️   Εκείνο όμως που ιδιαίτερα έχει σημασία για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ιδιαίτερους, «κοστολογικούς» και στρατηγικούς λόγους να διατηρεί βάσεις θανάτου στην πατρίδα μας.
Κι αυτοί είναι: Η μικρότερη και ασφαλέστερη ακτίνα δράσης εναντίον στόχων σε σοσιαλιστικές χώρες. Κι ακόμα η μικρότερη κοστολόγηση που επιτυγχάνεται στις βάσεις εδώ.

Ατέχνως_logo

ΣΣ |>
Ο αναγνώστης πρέπει να πάρει υπόψη. αλλά να δει και τη διαχρονικότητα, εκτιμήσεων αφορούν συγκεκριμένη ιστορική περίοδο:
(μεταξύ άλλων)
✔️   Υπήρχε το -συγκεκριμένο, μέχρι τις ανατροπές «αντίπαλο δέος» (μπλοκ των Σοσιαλιστικών χωρών, σύμφωνο της Βαρσοβίας, ακόμη ως ένα βαθμό οι «αδέσμευτοι» κλπ)
✔️   Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν τελείως διαφορετική από σήμερα, συνολικά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
✔️   Στην Ευρώπη ήταν διαφορετικός ο πολικο-στρατιωτικός συσχετισμός (ρόλος Γαλλίας, Γερμανίας κλπ)
✔️   Οι πηγές ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) έπαιζαν διαφορετικό ρόλο -οι «πετρελαϊκές κρίσεις ήταν στα σπάργανα και φυσικά,
💥  Υπήρχε «κραταιά» ΕΣΣΔ -σαν πολιτικό σημείο αναφοράς τουλάχιστον και όχι Ρωσία του Πούτιν

Ριζοσπάστης logo

✔️   Συγκεκριμένα οι αεροπορικές βάσεις (αεροδρόμια) είναι σε τέτοια απόσταση, που τα «Β-1» και «Β-2» βομβαρδιστικά που είναι δυνατόν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές… διευκολύνονται και κοστολογικά και στρατηγικά. (Λιγότερα καύσιμα, λογικά όρια ακτίνας δράσης).
Από τα 19 ελληνικά αεροδρόμια, τα 14 παρέχουν διευκολύνσεις στο NATO. Κι ακόμη από τις αεροπορικές βάσεις του Τυμπακίου Κρήτης και της Σούδας είναι δυνατό να «δράσουν» τα αμερικάνικα αεροσκάφη.

✔️   Οι ναυτικές βάσεις στο Αιγαίο έγιναν κάτω από το πρίσμα του κόστους και της στρατηγικής του αμερικανικού Πεντάγωνου.
Έτοιμα λιμάνια, με βαθιά νερά και ηλεκτρογεννήτριες, ντοκ με αρκετό μήκος και με έτοιμους δρόμους, εξασφάλισαν οι Αμερικανονατοϊκοί στις 9 μεσογειακές χώρες.
Προσφορότερη από κάθε άλλη για την εξυπηρέτηση αυτών των σκοπών η χώρα μας, αφού έξι κυρίως λιμάνια της είναι «έτοιμα» και από κάθε… άποψη ικανά να δέχονται κάθε τόσο το στόλο του πολέμου.
Ο 6ος Στόλος όμως, που με τους τελευταίου είδους πυραύλους «Κρουζ» με τις πυρηνικές κεφαλές βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο στο Αιγαίο, έχει ακριβώς επιλέξει τις ναυτικές βάσεις στη χώρα μας, για λόγους κόστους και στρατηγικής.

✔️  Τα πλοία του 6ου Στόλου πλέουν σε θάλασσα που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τους… στόχους τους, άρα καίνε λιγότερα καύσιμα και ταυτόχρονα οι πύραυλοί τους είναι ικανοί να πλήξουν τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Σοβιετικής Ενωσης.

✔️   Τα βαθιά νερά που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες, μπορούν να δεχτούν ατομικά υποβρύχια τύπου «Πάτρικ Χένρι» που οι πυρηνικές τους κεφαλές μπορούν απ’ αυτή τη θέση να σημαδέψουν απομακρυσμένες πόλεις των σοσιαλιστικών χωρών».

Σε ρεπορτάζ, 22/3/1981, αναφέρονται τα εξής: «Ο “Ριζοσπάστης” παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα του συστήματος των ξένων βάσεων στη χώρα μας, με συγκεκριμένα στοιχεία για τις κύριες πλευρές των “αρμοδιοτήτων” τους:

 • ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 7206 (R.A.B.C.): Είναι το στρατηγείο αεροπορικών μετακινήσεων της περιοχής. Βασικό κέντρο διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί αεροσκάφη ηλεκτρονικής αναγνώρισης και κατασκοπείας. Ελέγχει τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις σοσιαλιστικές χώρες και τις χώρες της Μ. Ανατολής. Η βάση αυτή έχει την ευθύνη: α) Ολων των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων και τηλεπικοινωνιακών κέντρων της χώρας μας. β) Των μελών των αμερικανικών οικογενειών στην Ελλάδα. Εδώ έχει την απόρρητη έδρα της η διοίκηση των τακτικών πυρηνικών όπλων.
 • ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ: Κέντρο αποθηκών καυσίμων και πυρηνικών του 6ου Στόλου. Εξυπηρετεί αεροσκάφη ανθυποβρυχιακής έρευνας και των κατασκοπευτικών Υ2.
 • ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος σταθμός στη Μεσόγειο, εφοδιασμένος με συσκευές ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Εδώ γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών, που συγκεντρώνουν οι περιφερειακοί σταθμοί Ελλάδας – Τουρκίας και τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Αυτές κωδικοποιούνται από ειδικούς της CIA και στέλνονται στις ΗΠΑ.
 • ΒΑΣΗ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ: Κέντρο στρατιωτικών επικοινωνιών και ραντάρ της περιοχής, που καλύπτουν τις στρατιωτικές τηλεπικοινωνίες των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτελούν συσκοτίσεις, εκτροπές, παραπλανήσεις και παρεμβολές, που αχρηστεύουν σε μεγάλη εμβέλεια ασύρματες και ενσύρματες επικοινωνίες μέσω των ισχυρών συστημάτων SIGIND, με τηλεϋποκλοπές κλπ. Βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της NSA.
 • ΒΑΣΗ ΚΑΤΩ ΣΟΥΛΙΟΥ: Βοηθητική της Ν. Μάκρης καλύπτει την αεροπορική δραστηριότητα αεράμυνας και συνδέεται με τον 6ο αμερικανικό Στόλο, τη βάση Λάγκο ντι Πάτρι (Ιταλίας) και τη ναυτική βάση Ρότας στην Ισπανία. Ελέγχει το «καλώς» της στρατηγικής σημασίας αμερικανικής βάσης στον Αραξο.
 • ΒΑΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (588 μονάδα): Με “προκεχωρημένα” τμήματα στη Μακεδονία – Θράκη και Κεντρική Ελλάδα. Διοικητικό κέντρο εκσυγχρονισμένου ταχτικού πυρηνικού εξοπλισμού.
 • ΒΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ: Στην Αργυρούπολη (Κιλκίς), Γιαννιτσά, Κατσιμίδι κ.ά.
 • ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Αφάνα Ρόδου, Λευκάδα, Ισμαρος (Κομοτηνής), Χορτιάτη, Βίτσι, Χάρισα, Πήλιο, Πάρνηθα.
 • ΒΑΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Στο βουνό Πατέρας, που συνδέεται με το Γιαμασλάρ Σμύρνης.
 • ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Ντέλα Γκράτσια Σύρου.
 • ΒΑΣΗ ηλεκτρονικού σταθμού Σκύρου.
 • ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ: Σούδας, Γουρνών, Ν. Μάκρης, Πειραιά, Βόλου, Παλαιοκαστρίτσας, Καλαμάτας, Κυθήρων.
 • ΒΑΣΗ ηλεκτρονικής κατασκοπείας στα Μέσα Μάνης.
 • ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ: Από δω μ’ ένα ορισμένο κωδικό στίγμα μπορούν να κινητοποιηθούν όλες οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα σε χρόνο 3′ ή 5′. Τα αποτελέσματα αυτόματα μεταδίδονται στην Ανώτατη Αεροπορική Διοίκηση, στη Δυτική Γερμανία.
 • ΒΑΣΗ ΝΕΣΤΟΥ προπαγάνδας, με άμεση επικοινωνία με τη Βόννη.
 • ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 12 πομπών των 250 κιλοβάτ, που καλύπτει τη “Φωνή της Αμερικής” στο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης (VOA/KRS).
 • ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑΣ (8 μίλια βόρεια από το νησί Ματράκι): Μεταδίδει προβοκατόρικα μηνύματα για την Πολωνία, τη Μακεδονία κλπ. στις χώρες της Βαλκανικής.
 • ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: Η “Φωνή της Αμερικής” για τις χώρες της Μέσης Ανατολής (VOA/RPC). Στη Ρόδο υπάρχει ακόμα και σταθμός αναμετάδοσης των εκπομπών της “Φωνής της Αμερικής” (VOA/RPS).
 • ΣΤΙΣ ΓΟΥΡΝΕΣ ακόμα βρίσκεται και η έδρα της 6891 Αεροπορικής Ομάδας Επικοινωνιών Ευρώπης. Λόγω της σπουδαιότητας του συγκροτήματος των αμερικανικών βάσεων στην Κρήτη και των νατοϊκών έργων, που εκτελούνται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, έχει δημιουργηθεί σταθμός της ΣΙΑ στις Γούρνες.
 • ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ και απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία υπάρχει μεγάλος σταθμός λήψης και διαβιβάσεων της ΣΙΑ με απευθείας επικοινωνία με τις ΗΠΑ».

Τέλος σε άλλα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», 2/4/1981 και 29/6/1986, αναφέρονται στοιχεία σχετικά και με την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στις αμερικάνικες βάσεις, ως εξής:

 • «Η στρατηγική σημασία της χώρας μας και το γεγονός πως μόνο αυτή συνόρευε με τρεις χώρες που είχαν επιλέξει το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, έκανε τους Αμερικανονατοϊκούς να τη βλέπουν σαν προωθημένη βάση, από την οποία θα μπορούσαν να βάλουν σε δοκιμασία την αντοχή και συνοχή ολόκληρου του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.
 • Οι πρώτες αμερικανονατοϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα μας δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του 6ου Στόλου στη Μεσόγειο. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν κατασκοπευτικές και προπαγανδιστικές βάσεις με κύριο στόχο τις σοσιαλιστικές χώρες.
 • Πυρηνικά όπλα είναι βέβαιο ότι εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας γύρω στα 1960. Το 1962 πυρηνικά όπλα υπήρχαν σε αεροπορικές βάσεις, ενώ παράλληλα εγκαταστάθηκαν οι πρώτες πυρηνικές πυροβολαρχίες. Από τότε μέχρι και σήμερα μια σειρά μυστικά πρωτόκολλα υπογράφτηκαν για τη δημιουργία νέων βάσεων ή την επέκταση παλιών.
 • Αποτελεί ματαιοπονία αλλά και χωρίς νόημα φιλολογία το να συζητάμε σήμερα πάνω στον αριθμό των βάσεων ή να προσπαθούμε με τεχνολογικά κριτήρια να καθορίσουμε αν μια εγκατάσταση των Αμερικανών στη χώρα μας αποτελεί ή όχι στρατιωτική βάση.
 • Το πρόσφατο δημοσίευμα των “Νιου Γιορκ Τάιμς”, που αναφέρεται στις μυστικές συμφωνίες της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς, αποκαλύπτει όχι μόνο την αναξιοπιστία των κυβερνήσεων της Δεξιάς και τον επιχειρούμενο εμπαιγμό του ελληνικού λαού, αλλά και το πόσο ανεξέλεγκτα, χάρη στη μυστική διπλωματία, παραδίδεται ο ελληνικός χώρος στη διάθεση των Αμερικανών».
 • «Πριν μερικά χρόνια, το δυτικογερμανικό περιοδικό “Σπίγκελ” είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας, σχέδια του NATO και των ΗΠΑ, για την εγκατάσταση σειράς νέων στρατιωτικών βάσεων στη Δυτ. Ελλάδα και κυρίως στη Δυτ. Πελοπόννησο.
 • Στην αεροπορική βάση του Άραξου κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον, ότι υπάρχουν αποθηκευμένες πυρηνικές βόμβες, δεκάδες φορές μεγαλύτερης δύναμης από τη βόμβα που νέκρωσε τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία σε φιλοκυβερνητική βδομαδιάτικη εφημερίδα, πιστοποιούν την αποθήκευση των πυρηνικών βομβών στον Αραξο, με βάση τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ της 30ής Δεκεμβρίου 1959 και τις συνδεόμενες “τεχνικές διευθετήσεις” που φέρουν ημερομηνία 3 Μαΐου και 17 Ιουνίου 1960.
 • Πρώτος, είχε καταγγείλει την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στον Αραξο, ο “Ριζοσπάστης” με δημοσίευμά του στις 25-Απρ-1982, χωρίς ποτέ να διαψευσθεί.
 • Πρόσφατα ο “Ριζοσπάστης” αποκάλυψε ότι σ’ ένα παράρτημα της αμερικανικής πυρηνικής πυροβολαρχίας (στο Κιλκίς), έγινε πυρηνική άσκηση με σενάριο, με θέμα τον από “βορρά κίνδυνο” που περιλάμβανε εικονική χρήση πυρηνικών όπλων.
  ✔️   Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Χαραλαμπόπουλος επιβεβαίωσε την είδηση.
  Τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση; Έστειλε διαταγή στην οποία αναφέρονται:
  ✔️   Να μην ξαναδοθεί σενάριο της άσκησης για να μην διαρρέει.
  ✔️   Να μην χρησιμοποιείται ο όρος πυρηνικά όπλα, αλλά “ειδικά όπλα”.
  ✔️   Αντί για Αμερικανούς και NATO να χρησιμοποιείται ο όρος “φίλιες δυνάμεις”. Κι έτσι… λύνεται το πρόβλημα!» …

Πηγές:

 1. «Οι βάσεις στην Ελλάδα – Κείμενα του Ριζοσπάστη», έκδοση του «Ριζοσπάστη» 1987.
 2. Ριζοσπάστης [ Ένθετη Έκδοση ] |> 9-Οκτ-2011: “Οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog