Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Πρωτούλης: «Το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια φτηνή πρώτη ύλη για το κεφάλαιο, φορτώνεται στις πλάτες των εργαζομένων»

Η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για τη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των προς όφε­λος του λαού ήταν το θέμα της εκδή­λω­σης που πραγ­μα­το­ποί­η­σε από­ψε στο δημαρ­χείο Φυλής, η κομ­μα­τι­κή οργά­νω­ση Αττι­κής του ΚΚΕ με ομι­λη­τές τον υπο­ψή­φιο περι­φε­ρειάρ­χη Αττι­κής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάν­νη Πρω­τού­λη, τον ευρω­βου­λευ­τή Κώστα Παπα­δά­κη, και τον δήμαρ­χο Πετρού­πο­λης (και εκ νέου υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο) Βαγ­γέ­λη Σίμο.

Στην ομι­λία του, ο υπο­ψή­φιος περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής Γ. Πρω­τού­λης, ανα­φέρ­θη­κε συνο­λι­κά στις θέσεις του ΚΚΕ για την δια­χεί­ρι­ση των στε­ρε­ών και υγρών απο­βλή­των σε όλη τη χώρα και ειδι­κό­τε­ρα στην Αττι­κή, τονί­ζο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι υπάρ­χουν ορι­σμέ­να ζητού­με­να τα οποία παρα­μέ­νουν απο­λύ­τως επί­και­ρα «ύστε­ρα από 5 χρό­νια, γεγο­νός που πρέ­πει να προ­βλη­μα­τί­σει τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα του Θριά­σιου και της Δυτι­κής Αθή­νας, αλλά και όλης της Αττικής».

Αυτά σύμ­φω­να με το ΚΚΕ είναι :

* Να στα­μα­τή­σει κάθε δια­δι­κα­σία για την ανά­θε­ση της κατα­σκευ­ής και λει­τουρ­γί­ας των 4 μονά­δων επε­ξερ­γα­σί­ας σύμ­μει­κτων απορ­ριμ­μά­των (ΜΕΑ), που στη­ρί­ζε­ται στον ισχύ­ο­ντα Περι­φε­ρεια­κό Σχε­δια­σμό Δια­χεί­ρι­σης Απο­βλή­των (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.

* Να κλεί­σει άμε­σα και ορι­στι­κά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μετε­γκα­τα­στα­θεί σε κατάλ­λη­λη και εκτός Θρια­σί­ου θέση ο απο­τε­φρω­τή­ρας, να αρχί­σει άμε­σα η περι­βαλ­λο­ντι­κή απο­κα­τά­στα­ση της ευρύ­τε­ρης περιο­χής. Παράλ­λη­λα, να εκπο­νη­θεί πλή­ρης επι­δη­μιο­λο­γι­κή μελέ­τη, που θα περι­λαμ­βά­νει τους κατοί­κους και τους μόνι­μους εργα­ζό­με­νους στη ζώνη επιρ­ρο­ής της ΟΕΔΑ Φυλής — Άνω Λιο­σί­ων, σε συν­δυα­σμό και με τη λει­τουρ­γία των άλλων, υψη­λής όχλη­σης, εγκα­τα­στά­σε­ων που συνω­στί­ζο­νται στο βεβα­ρη­μέ­νο Θριάσιο.

* Να απα­γο­ρευ­θεί κάθε νέα δρα­στη­ριό­τη­τα δια­χεί­ρι­σης των απο­βλή­των στην περιο­χή αυτή και οι νέες χωρο­θε­τή­σεις (παίρ­νο­ντας υπό­ψη την «ομο­λο­γη­μέ­νη πλέ­ον ακα­ταλ­λη­λό­τη­τα» της θέσης στο «Οβριό­κα­στρο» Κερα­τέ­ας και την προ­φα­νή ακα­ταλ­λη­λό­τη­τα της θέσης «Μαύ­ρο Βου­νό» Γραμ­μα­τι­κού), να ανα­ζη­τη­θούν εκτός του Θρια­σί­ου χωρίς τον απο­κλει­σμό και εκτός Αττι­κής περιο­χών, στο πλαί­σιο μιας δίκαι­ης δια­πε­ρι­φε­ρεια­κής συνεργασίας.

* Να δημο­σιο­ποι­η­θούν τώρα, ενό­ψει και του επι­κεί­με­νου υπερ­κο­ρε­σμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης και της διοί­κη­σης του ΕΔΣΝΑ σε σχέ­ση με τη χωρο­θέ­τη­ση του μελ­λο­ντι­κού ΧΥΤΑ.

* Να προ­ω­θη­θούν άμε­σα δρά­σεις ήπιας ανα­κύ­κλω­σης με δια­λο­γή στην πηγή (περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των οργανικών) .

Νωρί­τε­ρα, ο κ Πρω­τού­λης δια­βε­βαί­ω­σε ότι το ΚΚΕ «παρα­κο­λου­θεί με ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή το κρί­σι­μο ζήτη­μα της δια­χεί­ρι­σης των στε­ρε­ών απο­βλή­των σε ευρω­ε­νω­σια­κό επί­πε­δο, σε επί­πε­δο χώρας και Περι­φέ­ρειας, σε δήμους, δια­πι­στώ­νο­ντας ότι η επί­θε­ση για την πλή­ρη διά­λυ­ση των εργα­σια­κών κατα­κτή­σε­ων και δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, που τα τελευ­ταία χρό­νια παίρ­νει σαρω­τι­κό και γενι­κευ­μέ­νο χαρακτήρα».

Επι­σή­μα­νε ότι «το κόστος για να κατα­στούν τα σκου­πί­δια χρυ­σός για τους λίγους, φτη­νή δηλα­δή για το κεφά­λαιο πρώ­τη ύλη ή καύ­σι­μο, φορ­τώ­νε­ται άμε­σα στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων με μια σει­ρά ‘οικο­νο­μι­κά εργα­λεία’. Στα πρώ­τα περι­λαμ­βά­νο­νται ‘αρχές’, όπως το ‘ο ρυπαί­νων πλη­ρώ­νει’ (δηλα­δή τα αντα­πο­δο­τι­κά τέλη καθα­ριό­τη­τας) και η ‘διευ­ρυ­μέ­νη ευθύ­νη του παρα­γω­γού’, το ‘πλη­ρώ­νω όσο πετάω’ και το ‘ειδι­κό τέλος ταφής’, που σε λίγο θα μετο­νο­μα­στεί ‘περι­βαλ­λο­ντι­κή εισφορά’».

Οι παρα­πά­νω κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, τονί­ζει το ΚΚΕ, απο­τυ­πω­θή­καν το 2008 στη σχε­τι­κή Οδη­γία και στην εθνι­κή νομο­θε­σία με το ν. 4042/12 των ΠΑΣΟΚ — ΝΔ — ΛΑ.Ο.Σ. (κυβέρ­νη­ση Παπα­δή­μου) και στη συνέ­χεια ενσω­μα­τώ­θη­καν από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Εθνι­κό Σχε­δια­σμό Δια­χεί­ρι­σης Απο­βλή­των (ΕΣΔΑ) το Δεκέμ­βρη του 2015. Στό­χοι του ενσω­μα­τώ­θη­καν στα Περι­φε­ρεια­κά Σχέ­δια Δια­χεί­ρι­σης Απο­βλή­των (ΠΕΣΔΑ), ανά­με­σά τους και στο ΠΕΣΔΑ Αττι­κής, και «βρί­σκουν πάντα απέ­να­ντί τους, τους κομ­μου­νι­στές περι­φε­ρεια­κούς και δημο­τι­κούς συμ­βού­λους με τη ‘Λαϊ­κή Συσπείρωση’».

Στην εκδή­λω­ση παρε­νέ­βη­σαν επί­σης υπο­ψή­φιοι δήμαρ­χοι και περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, μετα­ξύ των οποί­ων ο Νίκος Ζαπά­ντης υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Φυλής, ο Θόδω­ρος Χαμα­λί­δης, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στον δήμο Φυλής, μέλος του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου του ΕΔΣΝΑ και δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Ν. Ιωνί­ας με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», ο Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου, υπο­ψή­φιος ευρω­βου­λευ­τής, ο Φρα­γκί­σκος Κου­τε­λιέ­ρης υπο­ψή­φιος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Αττι­κής, καθη­γη­τής Πανε­πι­στη­μί­ου Πάτρας, και η Αγγε­λι­κή Παπα­δά­του, υπο­ψή­φια περι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος Δ. Αττι­κής και καρδιολόγος.

Τέλος, παρα­βρέ­θη­καν εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Λουί­ζα Ράζου και ο Θοδω­ρής Χιώ­νης, καθώς και το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Αττι­κής με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Γιάν­νης Μανουσογιαννάκης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο