Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

? Γ. Πρωτούλης: Όσο γίνεται περισσότερους αγωνιστές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Όσο γίνεται περισσότερους αγωνιστές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γιατί όχι και πρώτη δύναμη, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, στη συζήτηση με τους υποψήφιους που διοργάνωσε ο «Ιανός».

Η συζήτηση περιελάμβανε πέντε ενότητες: Αρμοδιότητες, Απορρίμματα, Επιχειρηματική Ανάπτυξη, Πολιτική Προστασία και οι Συνεργασίες

Αρμοδιότητες

Ο κ. Πρωτούλης χαρακτήρισε «υποκριτικό να μιλάμε σήμερα για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων όταν πίσω από τους ανθυποψήφιους υπάρχουν κόμματα που υπέγραψαν και τρία μνημόνια για την τοπική διοίκηση Α΄και Β΄βαθμού (Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη) που την «προσανατολίζουν να γίνει μεσάζοντας επιχειρηματικών συμφερόντων εκχωρώντας βασικές κοινωνικές ανάγκες που έπρεπε να καλύπτονται από τις δημόσιες υπηρεσίες».

Ως παράδειγμα αλληλοεπικάλυψης αλλά και εκχώρησης αρμοδιοτήτων ανέφερε τον Κηφισό «η αριστερή όχθη ανήκει στους δήμους, η δεξιά στο υπουργείο και η κοίτη στην Περιφέρεια» ως θέμα που παράγει άλλοθι για τις εργασίες που απαιτούνται όταν παρουσιάζει προβλήματα. Επίσης, χαρακτήρισε τα ρέματα «το μεγαλύτερο πρόβλημα των αντιπλημμυρικών έργων καθώς «πέρασαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό».

Στη Δ/νση Υγείας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, είπε «η υπηρεσία έχει απαξιωθεί και τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν περάσει σε ιδιώτες με το ανάλογο παράβολο ακόμα και για τον ψεκασμό των κουνουπιών οι εργολάβοι έχουν πάρει την αρμοδιότητα όπως και για τους φωτεινούς σηματοδότες.

Απορρίματα

Ο κ. Πρωτούλης προσομοίασε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, ίδιο με όλους τους προηγούμενους, σημειώνοντας ότι θα είναι και στο μέλλον ο ίδιος «αν δεν κάνουμε μία αποφασιστική στροφή να στηρίξουμε τις λαϊκές μάζες. Το 40% δινόταν για αστικές αναπλάσεις, βιοκλιματικές πλατείες πρασίνου και για τη Γαλάζια οικονομία, σεμινάρια, εκθέσεις και λιγότερο από 10% δίνεται για τα αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, αντιπυρική προστασία, σχολεία κλπ.

Ο κ. Πρωτούλης άνοιξε τη συζήτηση για τα απορρίμματα και τη Φυλή, διαφωνώντας με τη λογική της διαχείρισης που αποφέρει κέρδος. «Η λογική του κέρδους δεν χωράει στο ζήτημα της υγείας, η οποία συνδέεται με το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό είναι το κύριο θέμα το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για να δράσει ενάντια στη λογική των εργολάβων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσων τους υποστηρίζουν». Αναφερόμενος στους κατοίκους της Δ. Αθήνας που υφίστανται τις συνέπειες από τα σκουπίδια όλης της Αττικής είπε ότι έχουν αυξηθεί οι νεοπλασίας σε ποσοστό 31%. Χαρακτήρισε ψέμα τη δημιουργία ΧΥΤΥ αντί ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, όπου διαμορφώθηκε κύτταρο για δύο εκ. κυβικά μέτρα με δυνατότητα επέκτασης άλλα δύο, προκειμένου «να κερδηθεί χρόνος μέχρι να έρθουν να εγκατασταθούν τα εργοστάσια καύσης που θα παράγουν RTF (καύσιμη ύλη σε τσιμεντοβιομηχανίες) για να εισπράττουν λίγοι και εκλεκτοί σε βάρος της δημόσιας υγείας, όπως σημείωσε ο ίδιος.

Για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Για την επιχειρηματική ανάπτυξη ανέφερε ότι η Τοπική Διοίκηση δεν είναι ανώνυμη εταιρεία για να κάνει μπίζνες, πρέπει να επιλύει τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι ανάπτυξη είναι να γίνει νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική που αποτεφρώθηκε το Μάτι, να γίνει ο αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία και αποχετευτικό σύστημα διότι ακόμα και σήμερα περιοχές της Αττικής έχουν βόθρους.

Να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός προστασίας των ανθρώπων για να μην πνιγόμαστε όταν βρέχει και να μην καιγόμαστε στον καύσωνα.

Για την Πολιτική Προστασία

Ειδικά στην ενότητα για την Πολιτική Προστασία ο Γιάννης Πρωτούλης υπογράμμισε τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την ανυπαρξία της και για το γεγονός ότι αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές υποδομές αντιμετωπίζονται με τη λογική κόστους-οφέλους και δεν είναι επιλέξιμα.

Τόνισε ότι μόνο το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεσήκωσαν το λαό για να διεκδικήσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Αντίθετα κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή διαβεβαίωναν ότι όλα ήταν άριστα λίγες μέρες πριν τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

Για τις συνεργασίες

Για τις συνεργασίες ανέφερε ότι οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεργάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στον πρώτο και στο δεύτερο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, καθώς συμφωνούν στα βασικά ζητήματα.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν κάνει παζάρια για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων και στα δημοτικά συμβούλια και πως αγωνίζεται και διεκδικεί την ικανοποίηση των δικαιωμάτων του λαού.