Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

🚩 Κοινό Κάλεσμα για τις ευρωεκλογές από Κομμουνιστικά & Εργατικά κόμματα της Ευρώπης

Για την ενίσχυση της εργατικής – λαϊκής πάλης,

ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ΕΕ

Για μια Ευρώπη των λαών, του Σοσιαλισμού!

Κοινό Κάλεσμα «Για την ενίσχυση της εργατικής – λαϊκής πάλης, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ΕΕ – Για μια Ευρώπη των λαών, του Σοσιαλισμού!» υπογράφουν 35 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, για τις ευρωεκλογές του Μάη 2019.

Ήδη το 2013 στις Βρυξέλλες όταν ιδρύθηκε η «Πρωτοβουλία στην υπηρεσία της κοινής πάλης Κομμουνιστικών Κομμάτων για τα συμφέροντα των λαών» –σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενότητας του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος και έγινε η πρώτη συνάντηση 30 κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία» για τη «μελέτη, επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης» τους. Την εισήγηση έκανε τότε ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της προσπάθειας και την ανάγκη να στηριχτεί αποφασιστικά έτσι ώστε να δώσει ώθηση στην πάλη του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, να επιδράσει θετικά και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Από τη συνάντηση εκείνη εκλέχτηκε 9μελής Γραμματεία της Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν το ΚΚΕ, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, οι Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά – ΚΚ Ιταλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

.jpg

Οι συμμετέχοντες ενέκριναν την Ιδρυτική Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας, το σύμβολό της όπως και ένα πλαίσιο δράσεων για το επόμενο διάστημα, μεταξύ αυτών η έγκαιρη ανακοίνωση για τις Ευρωεκλογές η εξέταση του ρόλου των ευρωκομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΑ, η – για το Μάρτη του 2014 ειδική τοποθέτηση για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η ΕΕ με τις συνέπειες κατά των εργαζομένων και ιδιαίτερα της Νεολαίας και αμέσως μετά για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνας της ΕΕ – για τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Το Φλεβάρη του 2014 κυκλοφόρησε η «# Διακήρυξη # της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης» για την ανάπτυξη της εργατικής λαϊκής πάλης, για τις Ευρωεκλογές» – Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ΕΕ – Για την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού! Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της γραμματείας της όπου έγινε μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για την ανάπτυξη της εργατικής – λαϊκής πάλης στην Ευρώπη.

20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια, με παραπέρα μαζικοποίηση και αρκετές επιτυχίες, έτσι φτάσαμε στην με πρωτοβουλία του ΚΚΕ 20ή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπου συμμετέχουν 91 κόμματα από 73 χώρες του κόσμου. Θυμίζουμε πως η έναρξη έγινε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο που παρουσίαζε στιγμές-σταθμούς από την ίδρυση του ΚΚΕ και σημαντικούς λαϊκούς αγώνες στην Ιστορία της χώρας με πρωτοστάτες τους κομμουνιστές και στη συνέχεια μέλη της ΚΝΕ εισήλθαν στην αίθουσα κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας τα συνθήματα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός», προκαλώντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των αντιπροσώπων των ξένων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και οι εργασίες ξεκίνησαν με τη βασική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το φετινό Κάλεσμα των κομμάτων από την Ευρώπη έχει ως εξής:

«Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, γυναίκες, νέες και νέοι, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, Εμείς, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συνυπογράφουμε αυτό το Κάλεσμα, απευθυνόμαστε σε σας με αφορμή τις ευρωεκλογές του 2019.

Η ΕΕ, που λειτουργεί ως ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί εργαλείο του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου για να αυξήσει τα κέρδη του και να εξασφαλίσει την κυριαρχία του. Δεν υπηρετεί, κι ούτε ποτέ γίνεται να υπηρετήσει, τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Μάταιες αποδεικνύονται οι προσδοκίες πως μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε κατεύθυνση “φιλολαϊκή“. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται σχετικά με μια αλλαγή προς όφελος των λαών μέσα από τον δήθεν “εκδημοκρατισμό” της είναι έωλες.

Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, τα λαϊκά στρώματα μπορούν με την πάλη τους να ανατρέψουν τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά, τα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, το εισόδημα, το μέλλον των εργαζομένων. Τα Κόμματά μας υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαών, τα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα.

Δίνουμε καθημερινά μάχες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ανακύκλωση της φτώχειας και της ανεργίας, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Διεκδικούμε μέτρα ενάντια στην ανεργία. Παλεύουμε συνολικά ενάντια στην ΕΕ, που ποδηγετεί τους λαούς για την κερδοφορία των καπιταλιστών. Καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό, την καταστολή, τον περιορισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα Κόμματά μας στηρίζουν:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
 • Δημόσια – δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
 • Την πάλη των εργαζομένων και των ανέργων για το δικαίωμα στην πλήρη – σταθερή εργασία.
 • Δημοκρατικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, εργασιακά και κοινωνικά – ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Δικαιώματα των μεταναστών εργατών και την πάλη ενάντια στις αιτίες, που υποχρεώνουν τους λαούς να εγκαταλείπουν τις χώρες τους.
 • Τους μικρομεσαίους αγρότες.
 • Την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος που θυσιάζεται για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, για την απομάκρυνση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στον “Συνεταιρισμό για την Ειρήνη” και τον Ευρωστρατό, την PESCO, τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Αντιπαλεύουμε την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων που αναπτύσσεται τόσο σε συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, όσο και συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Συντασσόμαστε με τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που χειροτερεύει δραματικά την κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε την εργατική τάξη, τους λαούς:

 • Να πολλαπλασιάσουν την πάλη τους ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ένωση του κεφαλαίου, που χτυπάει τα δικαιώματα των λαών.
 • Να δυναμώσουν την αντίστασή τους στην επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά του, να ενισχύσουν την πάλη τους για κάθε λαϊκό πρόβλημα.
 • Να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στη μάχη των ευρωεκλογών, του Μάη 2019, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που καταδικάζουν την ΕΕ, να αποδυναμώσουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της, που υπερασπίζονται τον “ευρωμονόδρομο” του κεφαλαίου και τον δήθεν “εκδημοκρατισμό” της ΕΕ.

Η στάση αυτή θα δώσει δύναμη στη λαϊκή πάλη σε όλη την Ευρώπη,

οι εργαζόμενοι θα αγωνίζονται από καλύτερες θέσεις.

Η ΕΕ δεν υπηρετεί το λαό, η ΕΕ υπηρετεί την πλουτοκρατία, τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Οι λαοί έχουν συμφέρον να αντιταχθούν στην επιχείρηση χειραγώγησης που οργανώνουν η ΕΕ, οι μηχανισμοί της, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική ένωση.

Υπόσχονται ότι η ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμά μας στη δουλειά, να εγγυηθεί τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Θέλουν να πιστέψουν οι λαοί ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Να θυμηθούμε τα γεγονότα:

 • Στην ΕΕ οι άνεργοι είναι 16,6 εκατομμύρια, επεκτείνεται συνεχώς η υποαπασχόληση που έφτασε το 21% ή τα 43 εκατομμύρια, αυτοί που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια, υπονομεύεται το μέλλον της νεολαίας.
 • Καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Απελευθερώνονται οι απολύσεις, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης και συρρικνώνονται οι συντάξεις, ενισχύεται η ιδιωτική ασφάλιση. Ξεκληρίζονται οι φτωχοί αγρότες με την ΚΑΠ, στραγγαλίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, εντείνονται η ανισοτιμία και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Διώκονται οι μετανάστες και ενισχύονται οι πολιτικές που τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
 • Ενισχύεται η καταστολή κατά των εργατικών, λαϊκών αγώνων και δημιουργούνται συνεχώς νέοι μηχανισμοί φακελώματος.
 • Αναβαθμίζεται η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό.
 • Στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ έχει ενσωματωθεί το “Σύμφωνο Σταθερότητας”, η “Ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση”, η “Τραπεζική Ένωση” και άλλα αντιλαϊκά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, διαμορφώνουν δραματική κατάσταση για τους λαούς.
 • Η λεγόμενη “Παγκόσμια Στρατηγική” της ΕΕ, η “Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας” και η PESCO αποτελούν επικίνδυνα μέσα για πολέμους και επεμβάσεις, στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.
 • Η κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής ενοποίησης είναι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, η ΕΕ εξελίσσεται συνεχώς σε αντιδραστική κατεύθυνση κατά των λαών.
 • Συνεπώς, είναι φανερό ότι ούτε η διακρατική καπιταλιστική ένωση, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, μπορούν να γίνουν φιλολαϊκά, όπως ισχυρίζονται τα ευρωκόμματα που στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ.
 • Ούτε, επίσης, μπορεί να αναδειχθεί η ΕΕ σε “αντίπαλο δέος” στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν οι κάθε λογής υποστηριχτές της.
 • Συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κατά των λαών, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκδηλώνονται τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, με ομαδοποιήσεις κρατών και με αποχωρήσεις, όπως το Brexit.
 • Εντείνονται οι ανταγωνισμοί με τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία, την Κίνα για τον έλεγχο των αγορών.

€υρω ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 logo

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτό το Κάλεσμα:

Σημειώνουμε πως η επίθεση του κεφαλαίου είναι ενιαία και αφορά όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ καθώς και τα υπόλοιπα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στη βάση αυτή είναι ανάγκη να ισχυροποιηθεί η κοινή πάλη των ΚΚ και των λαών, να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στην πάλη των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.

Τονίζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα τον δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, να παλεύει για τον σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Αυτή είναι η πραγματική απάντηση ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια παραπλάνησης των λαών.

Οι λαοί της Ευρώπης, όπως δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις δυνάμεις του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που φανατικά υποστηρίζουν τον ευρωατλαντισμό, άλλο τόσο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις δυνάμεις του εθνικισμού, που υπηρετούν επίσης ξένα προς τους λαούς ταξικά συμφέροντα, με “όχημα” τα μέτρα προστατευτισμού και τον “ευρωσκεπτικισμό“, καθώς και με τα εθνικιστικά, φασιστικά – ναζιστικά κόμματα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή αγωνία, τα λαϊκά προβλήματα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους ως αιχμή του δόρατος της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Η στήριξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι η πραγματική, φιλολαϊκή απάντηση, τόσο στον κοσμοπολιτισμό, όσο και στον λεγόμενο ευρωσκεπτικισμό. Είναι η ενδεδειγμένη απάντηση στον αντικομμουνισμό και την αντιδραστική, ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, που είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος.

Καλούμε την εργατική τάξη, τους λαούς της Ευρώπης να ανταποκριθούν σ’ αυτό το κάλεσμα αγώνα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων:

Κάθε κόμμα στη χώρα του οργανώνει την πάλη των εργαζομένων.

Τα ΚΚ παλεύουν κατά της ΕΕ, συνολικά κατά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και η ενίσχυσή τους σε κάθε πολιτική μάχη συμβάλλει στην ανάπτυξη της πάλης των λαών.

Καλούμε τους λαούς να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις που ποικιλοτρόπως στηρίζουν την ΕΕ και σπέρνουν αυταπάτες ότι αυτή “διορθώνεται”.

ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων,

του κεφαλαίου και των πολέμων!

Για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης,

της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων,

του σοσιαλισμού!

Το κάλεσμα υπογράφεται από 35 Κόμματα

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

H.lV .S