Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

🚩 200 χρόνια από τη γέννηση του “πατέρα” της Κούβας, Carlos Manuel de Céspedes

Τα ηρωικά κατορθώματα του αγωνιστή για την ελευθερία και τον άνθρωπο, του Carlos Manuel de Céspedes γνωστούς και ως «ο πατέρας» του νησιού της επανάστασης

Γεννήθηκε στις 18-Απρ-1819, και είναι γνωστός για την κήρυξη του περίφημου 10χρονου πολέμουGuerra de los Diez Años που απελευθέρωσε την Αβάνα από τους Ισπανούς αποικιοκράτες.

Carlos Manuel de Céspedes

Ο Céspedes ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης της «Yara», μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το βράδυ της 10ης Οκτώβρη 1868 στην κουβανική πόλη Demajagua όπου απελευθέρωσε τους σκλάβους και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας.

Yara

Ήταν ο πρώτος με «Ejército Libertador» -δηλ. “με τα όπλα”, πρόεδρος της Αβάνας και όλη η «επαγγελματική» και πανανθρώπινη σταδιοδρομία του, αναδεικνύει την ικανότητά του να απορρίπτει τον πειρασμό της «ανώτερης» κοινωνικά τάξης και να αφιερώσει τη ζωή του (ψυχή τε και σώματι) στην προώθηση μια επαναστατικής για εκείνη την ιστορική περίοδο αλλαγής στη χώρα του επειδή είχε πάντα μια ακλόνητη πίστη πως η απελευθέρωση πάντα θριαμβεύει ενάντια στην τυραννία.

Μισούσε την ισπανική κυριαρχία, και κάθε μέρα της ύπαρξής του από το 1868 και μετά (ΣΣ |> όσοι δουν το πρωτότυπο κείμενο του telesurtv.net/news/ – στο σημείο αυτό από παραδρομή είναι γραμμένο 1968 …να το αγνοήσουν) την αφιέρωσε στο  να εδραιώσει την επιθυμία του κουβανικού λαού να ξεκινήσει τον αγώνα ανεξαρτησίας του με κάθε κόστος.

Carlos Manuel de Céspedes

Η κληρονομιά του στον πολιτικό αγώνα που άγγιξε την καρδιά των απλών ανθρώπων ήταν ουμανιστική με την έννοια όχι του υπερβατικού αλλά του πανανθρώπινου για την ανεξαρτησία, δημιουργώντας στρατιές ολόκληρες χειραφέτησης σ’ αυτά τα ιδανικά.

Με πατριωτικές ενέργειες, ο ηρωισμός του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιο κατατρεγμένων στρωμάτων άλλαξε την πορεία της κουβανικής ιστορίας και τον έκανε «πατέρα της πατρίδας».

Ο Rafael Acosta, διευθυντής των «Ciencias Históricas de Cuba» (ΣΣ |> πρόκειται για την πανεπιστημιακή έδρα – θεσμό «Ιστορικές Επιστήμες της Κούβας»), χαρακτηρίζει τον Cespedes σαν τον «άνθρωπο που έσπασε τις αλυσίδες της ισπανικής αποικίας» και διευκρινίζει πως πριν απ’ αυτόν η ιστορία καταγράφει μόνο αποτυχημένες εξεγέρσεις και κάθε πράξη χειραφέτησης πνιγότανε στο αίμα από τους Ισπανούς.

Carlos Manuel de Céspedes

Σκοτώθηκε στη μάχη στις 27-Φεβ-1874, αλλά η μνήμη κρατήθηκε ζωντανή με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κούβας, αν και το έργο αυτού του εθνικού ήρωα ολοκληρώθηκε περισσότερα από 20 χρόνια αργότερα, από τον José Martí, όμως οι ειδικοί ιστορικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι εάν ο Céspedes δεν είχε ξεκινήσει την εξέγερση του 1868 Κούβα, θα είχαν μείνει οι Ισπανοί στο σβέρκο των Κουβανών για πολλά, πολλά χρόνια ακόμη

πηγή

Eπίσης εκτός από τα links στο κείμενο: από την GranmaA los 150 Años del Grito de Yara, … για το θάνατό του από την juventudrebelde.cu

Ένα μνημείο για τον Céspedes (από τα πολλά -διάσπαρτα σε όλο το νησί της επανάστασης) βρίσκεται στην ιστορική Plaza de Armas, στην παλιά Αβάνα – Calle Porvenir (Habana Vieja) & (calzada / λεωφόρος) Camilo Cienfuegos

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

Mural La Demajagua - Carlos Maneul de Cespedes

¡H.lV .S 2