Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

🚩28ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ

 • Από κάθε γωνιά της χώρας αναχωρούν σήμερα χιλιάδες νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, για να συναντηθούν στην καρδιά της ανταρτομάνας Ρούμελης.

 • Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στο Πάρκο Κεφαλόβρυσου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις, συζητήσεις, πεζοπορία, συναυλίες και λαϊκά γλέντια.

 • Τη δική της γωνιά στο χώρο θα έχει και φέτος η παιδική κατασκήνωση.

 • Αύριο Σάββατο η συγκέντρωση στην πλατεία του Καρπενησίου, με ομιλητές τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Χιλιάδες νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, θα συναντηθούν στο 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που γίνεται στο Καρπενήσι μέχρι τις 14 Ιούλη. Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στο Πάρκο Κεφαλόβρυσου και στο πλούσιο πρόγραμμά του ξεχωρίζει η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση αύριο Σάββατο 13 Ιούλη, στην πλατεία του Καρπενησίου, με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε! Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού!» είναι το σύνθημα του φετινού Διημέρου, που θα ταξιδέψει στην καρδιά της ανταρτομάνας Ρούμελης, φέρνοντας τους νέους σε επαφή με λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαού μας. Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί και μία ειδική έκδοση σχετική με την Ιστορία και τους αγώνες στην περιοχή της Ρούμελης, με τίτλο τους στίχους του Κ. Βάρναλη: «Ηρώων γεννήτρα Ρούμελη κι ανταρτομάνα, Σ’ εσέ πρωτοχτυπάει του σηκωμού η καμπάνα…». Επίσης, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ετοιμάσει για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων που θα συμμετάσχουν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι γρίφων και αποστολών με τίτλο «Καταρρίψαμε – Συνεχίζουμε!» και με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές την Ιστορία του τόπου που φιλοξενεί το Διήμερο και πλευρές της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Γιατί είναι γεγονός ότι το Διήμερο φέτος επισκέπτεται έναν τόπο με ιδιαίτερη και πλούσια ιστορία, που μετράει από την εποχή της Επανάστασης του ’21, ενώ λαμπρές σελίδες γράφονται στα βουνά του τη δεκαετία του ’40.

 • Εκεί δρουν οι πρώτες ανταρτοομάδες την περίοδο της Κατοχής, καθώς και ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Αρης Βελουχιώτης.
 • Εκεί είχε την έδρα του το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της Κυβέρνησης του Βουνού.
 • Κι αργότερα δρα ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) με τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης) και τον καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου), διοικητές της 1ης και της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ αντίστοιχα, που τον Γενάρη του 1949 καταλαμβάνουν το Καρπενήσι.

Οι νέοι που συμμετέχουν στο Διήμερο θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για όλα αυτά πατώντας στους ίδιους δρόμους και τα ίδια μονοπάτια, να συζητήσουν αναλυτικά για τα πολύτιμα συμπεράσματα που προκύπτουν για τη δράση τους στο σήμερα.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φετινό Διήμερο έρχεται αμέσως μετά τις εκλογές και αποτελεί το πρώτο μαζικότατο αντάμωμα νεολαίας μετά από ένα πεντάμηνο πλούσιας και έντονης πολιτικής δράσης. Νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από κάθε χώρο, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι, σπουδαστές της κατάρτισης, που μοιράζονται κοινές αξίες και οράματα για το παρόν και το μέλλον τους, νέοι που έδωσαν μαζί τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις κάλπες του τελευταίου διαστήματος, συναντιούνται και ενώνουν και πάλι τις φωνές τους, διαδηλώνουν για τα δικαιώματα και τα όνειρά τους, γίνονται όλοι μια παρέα, χαίρονται τη φύση και διασκεδάζουν μαζί.

portal logo

Αναλυτικά το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, συναυλιών και εκδηλώσεων του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο Καρπενήσι έχει ως εξής:

🚩 Σήμερα Παρασκευή

 • Πρωί – Άφιξη κατασκηνωτών.
 • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
 • Και τις 2 μέρες θα διεξάγονται τουρνουά μπάσκετ 3on3 και βόλεϊ.
 • 17.30: Πεζοπορία (έως 100 ατόμων – θα γίνει με δηλώσεις συμμετοχής, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
 • 17.30: Workshop με θέμα «Η Μάχη του Κεφαλόβρυσου (Καρπενήσι, 1823) – Ο ρόλος της Επανάστασης του 1821 στην ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα μέσα από τις σελίδες του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 – 1949)» – Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • 19.30: Εκδήλωση με θέμα «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 – 1949): Εφόδιο στις καθημερινές μάχες των νέων κομμουνιστών. Μαθαίνουμε την Ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!»- Θα μιλήσουν ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ.
 • 21.30: — Χαιρετισμός από τον Θάνο Μπίμπα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ & — Χαιρετισμός από εκπρόσωπο των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία.
 • 21.40:«Το Καρπενήσι λεύτερο και ο λαός γιορτάζει…» — Προβολή βίντεο για τη Μάχη του Καρπενησίου. — Βράβευση μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που πήραν μέρος στην επιχείρηση. — Αφιέρωμα στα τραγούδια της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το συγκρότημα της ΚΝΕ.
 • 23.00: Παραδοσιακό – δημοτικό γλέντι. Κλαρίνο: Πάνος Πλαστήρας. Τραγούδι: Πάνος Θεοδωρογιάννης. Φιλική συμμετοχή: Γιώτα Βέη.

🚩 Σάββατο 13 ΙούληΠρωί📌

 • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
 • Επίσκεψη στο Μουσείο Κορυσχάδων (στο χώρο που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής για την Εθνική Απελευθέρωση τον Μάη του 1944). Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 100 ατόμων.
 • Πεζοπορία: Λόφος Αγίου Δημητρίου – Η Μάχη του Καρπενησίου (πανοραμική περιήγηση και αναφορά στους βασικούς σταθμούς της επιχείρησης του ΔΣΕ στο Καρπενήσι) – Από τις 9.00 έως τις 13.00, 3 επισκέψεις των 300 ατόμων.

Το απόγευμα📌

 • 20.00: Πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου με ομιλητές τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • 22.15: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.
 • 22.30: Συναυλία – αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με την Ρίτα Αντωνοπούλου.
 • 00.00: Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

🚩 Κυριακή 14 Ιούλη

 • 12.00: Αναχώρηση των Οργανώσεων.

🚩  Παιδική κατασκήνωση

Για άλλη μια φορά στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου θα διεξαχθεί και παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου, με δικό της πρόγραμμα που έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή 📌

Πρωί: Αναχώρηση από τις περιοχές, αφίξεις και τακτοποίηση στις σκηνές. Μεσημέρι: Μεσημεριανό φαγητό. Απόγευμα: Επίσκεψη στο Πάρκο του Νεύτωνα, εκπαιδευτικό πάρκο με θέμα τις φυσικές επιστήμες, αλλά και πολλά υπαίθρια παιχνίδια. Βράδυ: Πάρτι με πολλές εκπλήξεις, χορό και τραγούδι. Βραδινό φαγητό.

Αύριο Σάββατο 📌

Πρωί: Ατομική υγιεινή – πρωινό – καθαριότητα χώρου. Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Μεσημέρι: Μεσημεριανό φαγητό. Απόγευμα: Συμμετοχή στην πορεία και τη συγκέντρωση στο Καρπενήσι. Βράδυ: Προβολή ταινίας – συναυλία.

Κυριακή 14 Ιούλη 📌

Πρωί: Ατομική υγιεινή – πρωινό – καθαριότητα χώρου. Πεζοπορία. Αναμνηστικές φωτογραφίες. Μεσημέρι: Αναχώρηση για τις περιοχές.


Στο Καρπενήσι, εκεί που θα διεξαχθεί το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 13 Ιούλη το νέο τεύχος του «Οδηγητή».

Μετά από δύο ειδικές προεκλογικές εκδόσεις το περιοδικό της ΚΝΕ επιστρέφει με το τεύχος Ιούλη – Αύγουστου στην κανονική του μορφή και με το εξώφυλλό του «ανακοινώνει» το λογότυπο και το σύνθημα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας…”θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα!” (Ν. Χικμέτ)». Στις σελίδες του «Οδηγητή» υπάρχουν τα ονόματα δεκάδων καλλιτεχνών των οποίων η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχει ήδη «κλειδώσει». Ακόμα, οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων σε πόλεις και νησιά της χώρας, καθώς και μια πρώτη «ματιά» στις παραγωγές που ήδη ετοιμάζονται.

.jpg

Στην ύλη του «Οδηγητή» ξεχωρίζουν επίσης:

 • Άρθρο για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και τη συνέχεια.
 • Άρθρο για τα 60 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.
 • Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο δεν θα περάσει!
 • Ο «Οδηγητής», «εξετάζεται» στο θέμα Έκθεσης των Πανελλαδικών.
 • Ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
 • Επιστολές εργαζομένων στον Τουρισμό.
 • 39 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.
 • Ηip-Hop: Μουσική του παρόντος.
 • Ένα ιστορικό ντοκουμέντο για την κατάληψη του Καρπενησίου από τον ΔΣΕ.
 • Kριτική της σειράς «Chernobyl»

Και πολλά ακόμα σχόλια, άρθρα και προτάσεις για θέματα που αφορούν τους νέους.

Από τη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του Διημέρου, ο «Οδηγητής» θα διακινείται από τις οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.