Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Ηλικιωμένη βρέθηκε μουμιοποιημένη στο σπίτι της — Δεν την έψαξε κανείς επί δύο χρόνια

Τα μου­μιο­ποι­η­μέ­να λεί­ψα­να μιας 70χρονης γυναί­κας η οποία φαί­νε­ται πως καθό­ταν σε ένα τρα­πέ­ζι για περισ­σό­τε­ρα από δύο χρό­νια μετά τον θάνα­τό της, ανα­κά­λυ­ψε η ιτα­λι­κή αστυ­νο­μία, προ­κα­λώ­ντας εκκλή­σεις για ανά­λη­ψη δρά­σης σχε­τι­κά με τη φρο­ντί­δα των ηλι­κιω­μέ­νων στη χώρα.

Η Μαρι­νέλ­λα Μπε­ρέ­τα, η οποία δεν είχε εν ζωή συγ­γε­νείς, βρέ­θη­κε στο σπί­τι της στο Πρε­στί­νο κοντά στη λίμνη Κόμο στη βόρεια Ιτα­λία. Η αστυ­νο­μία βρή­κε τα λεί­ψα­να της άτυ­χης γυναί­κας μετά από τηλε­φώ­νη­μα κατά τη διάρ­κεια ισχυ­ρών ανέ­μων στη Λομ­βαρ­δία, που κιν­δύ­νευαν να ξερι­ζώ­σουν παρα­με­λη­μέ­να δέντρα στον κήπο της, σύμ­φω­να με τον Guardian.

Οι γεί­το­νές της δεν την είχαν δει για του­λά­χι­στον δυό­μι­σι χρό­νια, σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα των ιτα­λι­κών ΜΜΕ.

«Αυτό που συνέ­βη στη Μαρι­νέλ­λα Μπε­ρέ­τα στο Κόμο, η ξεχα­σμέ­νη μονα­ξιά, πλη­γώ­νει τις συνει­δή­σεις μας», έγρα­ψε στο Facebook η υπουρ­γός Οικο­γέ­νειας Έλε­να Μπο­νέ­τι. «Έχου­με καθή­κον, ως κοι­νό­τη­τα που θέλει να παρα­μεί­νει ενω­μέ­νη, να θυμά­ται τη ζωή της… κανείς δεν πρέ­πει να μεί­νει μόνος».

“Η μοναξιά προσωποποιημένη”

Σχε­δόν το 40% των ατό­μων άνω των 75 ετών στην Ιτα­λία ζουν μόνοι, σύμ­φω­να με μια έκθε­ση του 2018 από την εθνι­κή στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία. Σύμ­φω­να με τα ίδια στοι­χεία, το ίδιο ποσο­στό ανθρώ­πων δεν είχαν ούτε συγ­γε­νείς ούτε φίλους να απευ­θυν­θούν σε περί­πτω­ση ανάγκης.

Η Μπε­ρέ­τα ήταν «η μονα­ξιά προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νη», έγρα­ψε ο δημο­σιο­γρά­φος Μάσ­σι­μο Γκρα­μελ­λί­νι στην πρώ­τη σελί­δα της Corriere della Sera. «Πολ­λοί από εμάς έχου­με ακό­μα ανα­μνή­σεις από τις χαο­τι­κές, οικο­γέ­νειες με πολ­λές δια­κλα­δώ­σεις της αγρο­τι­κής Ιτα­λί­ας. Αντί­θε­τα, η σύγ­χρο­νη οικο­γέ­νεια συρ­ρι­κνώ­νε­ται. Οι άνθρω­ποι πεθαί­νουν μόνοι τους. Και ζού­με μόνοι, που είναι σχε­δόν χειρότερο».

Οι γεί­το­νές της, που δεν είχαν δει την Μπε­ρέ­τα από τον Σεπτέμ­βριο του 2019, υπέ­θε­σαν ότι είχε φύγει στην αρχή της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, που έπλη­ξε τη βόρεια Ιτα­λία το 2020. Η αστυ­νο­μία δε βρή­κε χρή­μα­τα στο σπί­τι της, κι έτσι η δημο­τι­κή αρχή θα πλη­ρώ­σει για την κηδεία και την ταφή της.

«Το μυστή­ριο της αόρα­της ζωής της Μαρι­νέλ­λας πίσω από την κλει­στή πόρ­τα του εξο­χι­κού της μας διδά­σκει ένα τρο­με­ρό μάθη­μα», ανα­φέ­ρει η εφη­με­ρί­δα Messaggero. «Η πραγ­μα­τι­κή θλί­ψη δεν είναι ότι οι άλλοι δεν παρα­τή­ρη­σαν τον θάνα­τό της. Είναι ότι δεν κατά­λα­βαν ότι η Μαρι­νέλ­λα Μπε­ρέ­τα ήταν ζωντανή».

news247.gr.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο