Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στη δημοσιότητα το πόρισμα των τοξικολογικών της Γεωργίας Μπίκα — Κόλαφος για τις ελληνικές αρχές

Στη δημο­σιό­τη­τα δόθη­κε το πόρι­σμα των Ελβε­τών επι­στη­μό­νων του Ινστι­τού­του Ιατρο­δι­κα­στι­κής, Τοξι­κο­λο­γί­ας και Χημεί­ας της Βέρ­νης, στο οποίο είχαν απο­στα­λεί τα δύο δείγ­μα­τα ούρων της Γεωρ­γί­ας Μπίκα.

Τα δείγ­μα­τα αυτά περιεί­χαν 7 και 4 γραμ­μά­ρια ούρων, αντί­στοι­χα. Σύμ­φω­να με το επί­ση­μο έγγρα­φο των Ελβε­τών ιατρο­δι­κα­στών, τα δείγ­μα­τα παρε­λή­φθη­σαν στις 20 Ιανουα­ρί­ου 2022.

Στο έγγρα­φο, στην πρώ­τη σελί­δα, ανα­φέ­ρε­ται πως η ώρα του «υπό­πτου συμ­βά­ντος», δηλα­δή της σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης με χρή­ση ναρ­κω­τι­κών ουσιών, ήταν στις 04:30 το πρωί της 1ης Ιανουα­ρί­ου, ενώ η δειγ­μα­το­λη­ψία ούρων πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 21:00 της ίδιας ημέ­ρας, δηλα­δή μετά από παρέ­λευ­ση 16 ωρών και πλέον.

Το πόρι­σμα της τοξι­κο­λο­γι­κής έχει συντα­χθεί στα αγγλι­κά. Εκ της μετα­φρά­σε­ως του κει­μέ­νου πορί­σμα­τος προ­κύ­πτουν τα εξής:

Μετα­ξύ του υπό­πτου συμ­βά­ντος και του χρό­νου λήψης των δειγ­μά­των ούρων της Γεωρ­γί­ας Μπί­κα πέρα­σαν πάνω από 16 ώρες. Είναι λοι­πόν πιθα­νόν η αιθα­νό­λη να είχε απο­βλη­θεί από το σώμα, αφού ο ρυθ­μός απο­βο­λής της κυμαί­νε­ται μετα­ξύ 0,1 και 0,2 gr ανά κιλό αιθα­νό­λης ανά ώρα. Η ανά­λυ­ση των δειγ­μά­των έδει­ξε υψη­λές συγκε­ντρώ­σεις των άμε­σων αλκο­ο­λι­κών δει­κτών αιθυ­λο­γλυ­κου­ρο­νί­διου (EtG) και θει­ι­κού αιθυ­λε­στέ­ρα (EtS), που υπο­δη­λώ­νει ότι προη­γου­μέ­νως είχε κατα­να­λω­θεί υψη­λή ποσό­τη­τα αιθα­νό­λης, η οποία ενδέ­χε­ται να είχε οδη­γή­σει σε υψη­λή συγκέ­ντρω­ση αλκο­όλ στο αίμα (πάνω από 0,8 gr ανά κιλό ή και υψηλότερο).

Η ακρι­βής συγκέ­ντρω­ση αιθα­νό­λης στο αίμα τη στιγ­μή του συμ­βά­ντος δεν μπο­ρεί να εξα­χθεί από τις συγκε­ντρώ­σεις EtG και EtS (όπως εξη­γεί­ται παρα­πά­νω) στο δείγ­μα ούρων. Για τον θεω­ρη­τι­κό υπο­λο­γι­σμό συγκέ­ντρω­σης αλκο­όλ στο αίμα σε μια συγκε­κρι­μέ­νη χρο­νι­κή στιγ­μή πρέ­πει να είναι γνω­στές οι ποσό­τη­τες των αλκο­ο­λού­χων ποτών και η χρο­νι­κή στιγ­μή κατα­νά­λω­σης. Επί­σης, πρέ­πει να είναι γνω­στή η ώρα του συμ­βά­ντος, το βάρος και το ύψος του σώμα­τος. Εάν αυτά τα δεδο­μέ­να έχουν γνω­στο­ποι­η­θεί, τότε είναι δυνα­τόν να υπάρ­ξει ένας θεω­ρη­τι­κός υπολογισμός.

Το γαμ­μαϋ­δρο­ξυ­βου­τυ­ρι­κό οξύ (GHB, «ΥΓΡΟ ΕΚΣΤΑΣΙ») δεν ήταν ανι­χνεύ­σι­μο στο δείγ­μα ούρων που εστάλη.

Η φασμα­το­με­τρι­κή δια­λο­γή – ανά­λυ­ση μάζας (με φασμα­το­με­τρία μάζας υψη­λής ευκρί­νειας) για φάρ­μα­κα κατά­χρη­σης, φάρ­μα­κα και ξενο­βιο­τι­κά (ουσί­ες που επη­ρε­ά­ζουν τις φυσιο­λο­γι­κές λει­τουρ­γί­ες) δεν απο­κά­λυ­ψε στοι­χεία για την πρό­σλη­ψη εξω­γε­νών ουσιών εκτός από την καφε­ΐ­νη, η οποία ανι­χνεύ­τη­κε εκτός από τους κύριους μετα­βο­λί­τες της θεο­βρω­μί­νη και θεο­φυλ­λί­νη στο δείγ­μα ούρων.

Αυτά ανα­γρά­φο­νται και επι­ση­μαί­νο­νται, γραμ­μέ­να σε επι­στη­μο­νι­κή γλώσ­σα με χρή­ση ειδι­κών όρων, στο πόρι­σμα των Ελβε­τών. Σε απλά ελλη­νι­κά, όμως, το πόρι­σμα αυτό απο­τε­λεί προ­φα­νώς κόλα­φο για τις ελλη­νι­κές αρχές που χει­ρί­στη­καν την υπόθεση.

Αρχι­κά, οι Ελβε­τοί ιατρο­δι­κα­στές επι­ση­μαί­νουν πως η λήψη δειγ­μά­των ούρων στην Ελλά­δα έγι­νε πάνω από 16 ώρες μετά το συμ­βάν. Σε αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα, σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες, τα ίχνη αλκο­ό­λης θα μπο­ρού­σαν να είχαν εξα­φα­νι­στεί. Για του λόγου το αλη­θές, ανα­φέ­ρε­ται ότι στις απλές τοξι­κο­λο­γι­κές δεν εντο­πί­στη­κε ικα­νή ποσό­τη­τα αιθα­νό­λης στα ούρα. Αντι­θέ­τως, εντο­πί­στη­κε υψη­λή ποσό­τη­τα μόνον όταν διε­νερ­γή­θη­κε φασμα­το­με­τρι­κή ανά­λυ­ση με δια­λο­γή μάζας υψη­λής ευκρί­νειας. Μόνο με αυτόν τον τρό­πο εντο­πί­στη­κε μεγά­λη ποσό­τη­τα αλκο­όλ που είχε κατα­να­λώ­σει η Γεωρ­γία Μπί­κα, και συμπε­ρα­σμα­τι­κά οι ιατρο­δι­κα­στές της Βέρ­νης κατα­λή­γουν πως εάν είχε γίνει λήψη αίμα­τος θα ήταν ακρι­βής και δυνα­τός ο εντο­πι­σμός της ποσό­τη­τας αλκο­ό­λης στο σώμα της.

Επί­σης, οι Ελβε­τοί ανα­φέ­ρο­νται στο ενδε­χό­με­νο να υπήρ­ξε υψη­λή συγκέ­ντρω­ση αιθα­νό­λης στο αίμα. Όμως, όπως οι πάντες γνω­ρί­ζουν και οι ίδιοι ανα­φέ­ρουν, δεν έγι­νε ποτέ λήψη δείγ­μα­τος αίμα­τος από τη Γεωρ­γία Μπί­κα. Δεδο­μέ­νης της στα­δια­κής απο­βο­λής από το σώμα του αλκο­όλ, και μάλι­στα με ρυθ­μό, όπως ανα­φέ­ρε­ται παρα­πά­νω, της τάξε­ως του 0,1–0,2 gr ανά κιλό, θα μπο­ρού­σε να μην έχει ανι­χνευ­θεί (όπως και έγι­νε) αλκο­όλ στο αίμα της Γεωρ­γί­ας με τις απλές τοξι­κο­λο­γι­κές αναλύσεις.

Μια δεύ­τε­ρη δια­πί­στω­ση των Ελβε­τών είναι ότι καθί­στα­ται αδύ­να­τος ο εντο­πι­σμός ουσιών όπως «Υγρό Έκστα­σι», ξενο­βιο­τι­κά και φάρ­μα­κα κατά­χρη­σης μετά την παρέ­λευ­ση τόσο πολ­λών ωρών μετα­ξύ της ώρας του συμ­βά­ντος και της λήψης των ούρων. Επί­σης, οι ιατρο­δι­κα­στές της Βέρ­νης ανα­φέ­ρουν πως ένας θεω­ρη­τι­κός υπο­λο­γι­σμός της συγκέ­ντρω­σης αλκο­όλ στο αίμα είναι δυνα­τός μόνον αν προη­γου­μέ­νως έχουν γίνει γνω­στά κάποια στοι­χεία, όπως το βάρος και το ύψος του σώμα­τος, αλλά και η ακρι­βής ώρα του συμ­βά­ντος – εν προ­κει­μέ­νω ο βια­σμός. Οι Ελβε­τοί αφή­νουν να εννοη­θεί, δηλα­δή, πως ούτε αυτά τα στοι­χεία εστά­λη­σαν στο εργα­στή­ριο της Βέρνης.

Πρέ­πει να δοθεί ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή στο δεύ­τε­ρο έγγρα­φο του πορί­σμα­τος, το οποίο ανα­φέ­ρε­ται σε δύο τύπους εξε­τά­σε­ων: στην απλή ιατρο­δι­κα­στι­κή-τοξι­κο­λο­γι­κή ανά­λυ­ση και στις χρω­μα­το­γρα­φι­κές-φασμα­το­με­τρι­κές ανα­λύ­σεις μάζας. Από το έγγρα­φο αυτό προ­κύ­πτει ότι με τις απλές τοξι­κο­λο­γι­κές ανα­λύ­σεις δεν εντο­πί­στη­καν ίχνη αιθα­νό­λης στο δείγ­μα ούρων της Γεωρ­γί­ας Μπί­κα. Αντι­θέ­τως, όταν οι ιατρο­δι­κα­στές στην Ελβε­τία κατέ­φυ­γαν στις φασμα­το­με­τρι­κές ανα­λύ­σεις μάζας, τότε μόνο η αιθα­νό­λη ανι­χνεύ­τη­κε στο δείγ­μα ούρων της Γεωρ­γί­ας Μπίκα.

Κατό­πιν όλων τού­των, ο καθέ­νας μπο­ρεί να διε­ρω­τη­θεί για το εάν και κατά πόσον η ακο­λου­θία αυτή λαθών και παρα­λεί­ψε­ων είναι απο­τέ­λε­σμα μιας κακής συγκυ­ρί­ας και μόνον. Είναι προ­φα­νές, επί­σης, πως οφεί­λο­νται εξη­γή­σεις. Εξη­γή­σεις διό­τι δεν έγι­ναν τα αυτο­νό­η­τα, όπως προ­βλέ­πο­νται από τις δια­τά­ξεις και τους κανο­νι­σμούς και τα πρω­τό­κολ­λα που ισχύ­ουν άλλω­στε διεθνώς.

Δεί­τε το πόρι­σμα των Ελβε­τών ιατρο­δι­κα­στών που εστά­λη στο Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Το πόρι­σμα έχει συντα­χθεί στα αγγλικά:

Πηγή: zugla.gr

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο