Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Άγγιξε» το όνειρο ο Τσιτσιπάς

Παρά το ιδα­νι­κό ξεκί­νη­μα, όταν προη­γή­θη­κε με 2–0 σετ, ο Στέ­φα­νος Τσι­τσι­πάς δεν κατά­φε­ρε να συν­δυά­σει τον πρώ­το τελι­κό grand slam στην καριέ­ρα του με τον τίτλο του Roland Garros. Το Νο 1 της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης, Νόβακ Τζό­κο­βιτς, στον έκτο τελι­κό του στο γαλ­λι­κό Όπεν, αντέ­δρα­σε, πήρε τα επό­με­να τρία σετ, με «μάχη» πάντως στο 5ο απέ­να­ντι στον Έλλη­να τενί­στα, και με 6–7, 2–6, 6–3, 6–2, 6–4 αύξη­σε σε 19 τους grand slam τίτλους του.

Ο Τζό­κο­βιτς κατέ­κτη­σε για 2η φορά στην καριέ­ρα του τον τίτλο του Roland Garros, καθώς η πρώ­τη ήταν το 2016. Από σήμε­ρα, o Σέρ­βος έχει πλέ­ον μόνο έναν τίτλο λιγό­τε­ρο σε grand slam από τους Ράφα Ναδάλ και Ρότζερ Φέντε­ρερ, οι οποί­οι μετρούν 20, ενώ έχει την ευκαι­ρία να τους «πιά­σει» στα δύο Major τουρ­νουά που απο­μέ­νουν για φέτος. Από από­ψε, ο «Νόλε» είναι ο πρώ­τος τενί­στας, στην επο­χή των Όπεν και ο 3ος όλων των επο­χών, που έχει κατα­κτή­σει όλα τα Grand Slam από του­λά­χι­στον 2 φορές.

Με τη νίκη του επί του Τσι­τσι­πά, ο Σέρ­βος έσπα­σε και την «κατά­ρα» που ήθε­λε να μην κατα­κτά τον τίτλο του Roland Garros o τενί­στας που απέ­κλειε νωρί­τε­ρα τον Ράφα Ναδάλ (ο ίδιος o Τζό­κο­βιτς το 2015, ο Σόντερ­λινγκ το 2009).

Ήδη, με την παρου­σία του στον τελι­κό του γαλ­λι­κού ΟΠΕΝ, ο Τζό­κο­βιτς ξεπέ­ρα­σε τον Ισπα­νό Ράφα Ναδάλ στις συμ­με­το­χές σε τελι­κούς Grand Slam έχο­ντας πλέ­ον 29 απέ­χο­ντας μόλις δύο από τον Ρότζερ Φέντε­ρερ που μετρά­ει 31 παρου­σί­ες σε Major τελι­κούς. Ο «Νόλε» κυνη­γά ένα ακό­μη ρεκόρ, να κατα­κτή­σει δηλα­δή για πρώ­τη φορά και τα 4 Grand Slam στη σεζόν.

Το Νο 5 της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης, Στέ­φα­νος Τσι­τσι­πάς, ήθε­λε να γίνει ο πρώ­τος τενί­στας από τη νέα γενιά (next gen) που κατέ­κτη­σε τίτλο σε Μajor διορ­γά­νω­ση, αλλά θα πρέ­πει να περι­μέ­νει λίγο ακό­μη. Ο Τσι­τσι­πάς έχα­σε την ευκαι­ρία να γίνει και ο νεό­τε­ρος κάτο­χος (22 ετών, 305 ημε­ρών) του τίτλου του Roland Garros μετά από τον Ναδάλ το 2005 (19 ετών, 2 ημερών).

Φέτος, σε πέντε τελι­κούς μέχρι στιγ­μής, ο Τσι­τσι­πάς μετρά δύο τίτλους, ενώ στην «Πόλη του Φωτός» γνώ­ρι­σε μία 5η δια­δο­χι­κή ήττα από τον «Τζό­κο» και πλέ­ον ο Σέρ­βος προη­γεί­ται με 6–2 στις μετα­ξύ τους «μονο­μα­χί­ες». Πέρυ­σι, οι δυο τους είχαν βρε­θεί στα ημι­τε­λι­κά του Roland Garros με τον Τζό­κο­βιτς να νικά με 3–2 σετ τον Τσιτσιπά.

Στο αγω­νι­στι­κό μέρος, με τη γνω­στή επι­θε­τι­κή τακτι­κή του, με άσσους, αλλά και με εξαι­ρε­τι­κές άμυ­νες αυτή τη φορά, ο Τσι­τσι­πάς έδει­ξε ψυχι­κά απο­θέ­μα­τα στο τέλος του πρώ­του σετ, όταν από το 6–5 υπέρ του Τζό­κο­βιτς με σετ πόιντ (6–7) έκα­νε το 1–0 μετά από 68 λεπτά αγώ­να. Ήταν ο από­λυ­τος κυρί­αρ­χος στο 2ο σετ χαλώ­ντας το μυα­λό του Σέρ­βου (2–6) που έκα­νε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο έμπει­ρος Τζό­κο­βιτς βρή­κε τρό­πο να δια­χει­ρι­στεί την πίε­ση, ανέ­βα­σε την από­δο­σή του εν συνε­χεία και μεί­ω­σε σε 1–2 με 6–3. Ακό­μη πιο εύκο­λα έφτα­σε στην ισο­φά­ρι­ση (2–2) ο Τζό­κο­βιτς (6–2) και όλα θα κρί­νο­νταν σε 5ο και τελευ­ταίο σετ. Το Νο 1 του κόσμου προη­γή­θη­κε με 3–1, ο Τσι­τσι­πάς μεί­ω­σε σε 3–2 και 4–3, αλλά αντί να αξιο­ποι­ή­σει την ευκαι­ρία και να ισο­φα­ρί­σει, από δικά του λάθη επέ­τρε­ψε στον Τζό­κο­βιτς να προ­σπε­ρά­σει με 5–3. Αντέ­δρα­σε πάντως, κάνο­ντας το 5–4 ο “Τsitsifast”. Στο τελευ­ταίο game, o Τσι­τσι­πάς πάλε­ψε, αλλά στο τέλος… έπε­σε μαχό­με­νος, 6–4.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Mε λάθη εκα­τέ­ρω­θεν άρχι­σε ο τελι­κός του Roland Garros στο court του Φιλίπ Σατριέ, αλλά χάρη σε τρεις συνε­χό­με­νους άσσους, ο Στέ­φα­νος Τσι­τσι­πάς ήταν ο νικη­τής του πρώ­του γκέιμ. Ο Τζό­κο­βιτς πήρε άνε­τα το δικό του σέρ­βις γκέιμ για το 1–1. Με πολύ καλά πρώ­τα σερ­βίς, ο Έλλη­νας τενί­στας βρή­κε άσσους και έκα­νε το 1–2. Αν και δεν είχε βρει λύσεις πίσω απο το σερ­βίς του «Τζό­κο» για να του ασκή­σει μια έξτρα πίε­ση, ο Τσι­τσι­πάς με επτά άσσους προη­γή­θη­κε με 4–5 σε ένα συγκλο­νι­στι­κό πρώ­το σετ ως προς την εξέ­λι­ξή του. Ο Τζό­κο­βιτς κρά­τη­σε πολύ δύσκο­λα το σερ­βίς του παρά το σετ πόιντ του Τσι­τσι­πά για το 5–5 και έκα­νε το break και το 6–5. Ακο­λού­θη­σε break του Τσι­τσι­πά (6–6). Στο τάι μπρέικ, ο Έλλη­νας προη­γή­θη­κε με 0–4, αλλά ο «Νόλε» επέ­στρε­ψε (6–5). Ο Τσι­τσι­πάς είχε το σερ­βίς, είχε και τα ψυχι­κά απο­θέ­μα­τα για σετ πόιντ (6–7) και μετά από 68 λεπτά αγώ­να, το πρώ­το σετ ανή­κε στον Έλλη­να τενίστα.

Aβί­α­στα λάθη έκα­νε ο Τζό­κο­βιτς στο 2ο σετ (1–2) εν αντι­θέ­σει με τον Τσι­τσι­πά που ήταν κυρί­αρ­χος. Μετά το 2–3, ο Τσι­τσι­πάς δεν άφη­σε περι­θώ­ριο στον «Νόλε». Ο “Tsitsifast” έτρε­χε σε όλο το γήπε­δο, έβλε­πε τα κενά που άφη­νε ο αντί­πα­λός του και με νέο μπρέικ στο σερ­βίς του Τζό­κο­βιτς ξέφυ­γε με 2–5. Με σωστές επι­λο­γές και καθα­ρό μυα­λό, ο Τσι­τσι­πάς πήρε και το δεύ­τε­ρο σετ, αυτή τη φορά σε 31 λεπτά αγώνα.

Στο 3ο σετ, ο Τζό­κο­βιτς δια­χει­ρί­στη­κε την πίε­ση, αντέ­δρα­σε ανε­βά­ζο­ντας την από­δο­σή του, έσπα­σε το σερ­βίς του Τσι­τσι­πά και πήρε το πλε­ο­νέ­κτη­μα του σετ, αφού προη­γή­θη­κε με 4–1. Ο Τσι­τσι­πάς κρά­τη­σε το σερ­βίς του στο επό­με­νο game, έβγα­λε άσσους παρά τα δύο διπλά λάθη και μεί­ω­σε σε 4–2. Όμως, ο «Νόλε» πατού­σε πιο γερά σε αυτό το 3ο σετ, προη­γή­θη­κε με 5–2, αλλά δεν κατά­φε­ρε να σπά­σει το σερ­βίς του Τσι­τσι­πά στο επό­με­νο game, αφού ο τελευ­ταί­ος γύρι­σε από το 30–0 και μεί­ω­σε σε 5–3. Eν συνε­χεία, όμως ο Τζό­κο­βιτς έφτα­σε στο 6–3 και μεί­ω­σε τα σετ σε 2–1.

Μου­δια­σμέ­νο ήταν το ξεκί­νη­μα του Τσι­τσι­πά στο 4ο σετ. Λόγω της κού­ρα­σης, αλλά κυρί­ως λόγω της αντί­δρα­σης του Τζό­κο­βιτς, ο 22χρονος τενί­στας υπέ­πε­σε σε λάθη και ο Σέρ­βος προη­γή­θη­κε με 4–0. Αν και μεί­ω­σε σε 4–1 ο Τσι­τσι­πάς είχε χάσει την ψυχραι­μία του, δεν είχε καθα­ρό μυα­λό, είδε τον «Νόλε» να φτά­νει άνε­τα στο 5–1. Ο Τσι­τσι­πάς έδω­σε παρά­τα­ση πάντως στο 4ο σετ μειώ­νο­ντας σε 5–2 με τον 13 άσσο του στο παι­χνί­δι, για να ισο­φα­ρί­σει, με 6–2, στα σετ (2–2) ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Δυσκο­λεύ­τη­κε, αλλά πήρε το πρώ­το game του 5ου και τελευ­ταί­ου σετ ο Τσι­τσι­πάς. Ο Τζό­κο­βιτς έκα­νε το 2–1 και θα είχε το σερ­βίς στο επό­με­νο game. To κρά­τη­σε και με άσσο έκα­νε το 3–1. Για να μεί­νει ζωντα­νός ο Έλλη­νας, αφού απά­ντη­σε για το 3–2. Αξιο­ποιώ­ντας μία ακό­μη φορά, πάντως το σερ­βίς του ο Τζό­κο­βιτς έμει­νε σε από­στα­ση ασφα­λεί­ας (4–2). Ο Τσι­τσι­πάς έδει­ξε απο­φα­σι­σμέ­νος στο επό­με­νο game και παί­ζο­ντας έξυ­πνα μεί­ω­σε σε 4–3 και είχε στό­χο το break και να φέρει το σετ στα ίσα. Από δικά του λάθη, ο Τσι­τσι­πάς είδε τον μεγά­λο αντί­πα­λό του, όμως να ξεφεύ­γει με 5–3. Διόρ­θω­σε για αυτά στο επό­με­νο game, όταν αξιο­ποί­η­σε το σερ­βίς του για το 5–4. Στο τελευ­ταίο game, o Τσι­τσι­πάς πάλε­ψε, αλλά στο τέλος… έπε­σε μαχό­με­νος, 6–4.

Πηγή: ΑΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο