Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άγνωστα προτρέτα του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν μετά από 200 χρόνια

Τον Ιού­λιο, ο οίκος δημο­πρα­σιών Christie’s θα δια­θέ­σει προς πώλη­ση δύο πορ­τρέ­τα του Ρέμπραντ που είχε στην κατο­χή της μία οικο­γέ­νεια για σχε­δόν δύο αιώ­νες, ανα­φέ­ρουν οι Financial Times.

Ακό­μη πιο αξιο­ση­μεί­ω­το είναι ότι οι μελε­τη­τές δεν γνώ­ρι­ζαν την ύπαρ­ξη των έργων τέχνης, έως ότου οι ειδι­κοί του οίκου δημο­πρα­σιών τα ανα­γνώ­ρι­σαν κατά τη διάρ­κεια αξιο­λό­γη­σης ρουτίνας.

Οι πίνα­κες του 1635 απει­κο­νί­ζουν έναν ζευ­γά­ρι Ολλαν­δών και παρ’ όλο που το ύψος τους δεν υπερ­βαί­νει τα 20 εκα­το­στά, είναι δημιουρ­γί­ες του Ρέμπραντ και υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα πωλη­θούν μαζί πέντε έως οκτώ εκα­τομ­μύ­ρια αγγλι­κές λίρες (περί­που 6,2 έως 10 εκα­τομ­μύ­ρια δολάρια).

Τα πορ­τρέ­τα, που απει­κο­νί­ζουν τον Γιαν Βίλεμζ βαν ντερ Πλεμ και τη σύζυ­γό του Γιάπ­κεν Καρλς, ζευ­γά­ρι που είχε οικο­γε­νεια­κές σχέ­σεις με τον καλ­λι­τέ­χνη, δημιουρ­γή­θη­καν ακρι­βώς όταν ο Ρέμπραντ είχε αρχί­σει να χτί­ζει τη φήμη του.

Τα πορ­τρέ­τα θα δια­τε­θούν προς πώλη­ση στους εκθε­σια­κούς χώρους του οίκου Christie’s στο Λον­δί­νο στις 6 Ιου­λί­ου, αφού παρου­σια­στούν στη Νέα Υόρ­κη και το Άμστερνταμ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο