Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άθλος Βαζαίου, πρωταθλητής Ευρώπης στα 200μ. πεταλούδα — Χάλκινη η Ντουντουνάκη

Εξω­πραγ­μα­τι­κό κατόρ­θω­μα για τον Ανδρέα Βαζαίο, ο οποί­ος κατέ­κτη­σε το χρυ­σό μετάλ­λιο στα 200μ. πετα­λού­δα, στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα 25άρας πισί­νας της Γλα­σκώ­βης, μόλις μισή ώρα αφό­του κολύ­μπη­σε (και πήρε το χάλ­κι­νο) στα 100μ. μικτή ατο­μι­κή! Ακα­τα­πό­νη­τος, ο αθλη­τής του Αλέ­ξαν­δρου Νικο­λό­που­λου διέ­λυ­σε τα χρο­νό­με­τρα και τον συνα­γω­νι­σμό, τερ­μα­τί­ζο­ντας σε 1:50.23, που φυσι­κά απο­τε­λεί πανελ­λή­νιο ρεκόρ (1:51.23 είχε κάνει πριν δύο χρό­νια στην Κοπεγ­χά­γη, όταν είχε πάρει τη δεύ­τε­ρη θέση), για να ανέ­βει για δεύ­τε­ρη φορά στη διορ­γά­νω­ση ‑μετά τα 200μ. μικτή ατο­μι­κή- στο ψηλό­τε­ρο σκα­λί του βάθρου. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο Βαζαί­ος, ο οποί­ος ήταν όγδο­ος στο πρώ­το 50άρι και τέταρ­τος στα μισά της κούρ­σας, άφη­σε πάνω από ένα δευ­τε­ρό­λε­πτο πίσω του τον Γερ­μα­νό Ραμόν Κλεντς, ο οποί­ος με 1:51.51 πήρε το αση­μέ­νιο μετάλ­λιο, ενώ τρί­τος ήταν ο σπου­δαί­ος Βρε­τα­νός Τζέιμς Γκάι με 1:51.73.

Τα επι­τεύγ­μα­τα του Βαζαί­ου στη Γλα­σκώ­βη ξεπερ­νούν κάθε φαντα­σία και φυσι­κά συνι­στούν την πιο επι­τυ­χη­μέ­νη παρ­ρου­σία Έλλη­να αθλη­τή σε μεγά­λη διορ­γά­νω­ση. Αφού πρώ­τα έκα­νε ένα… ζέστα­μα με πανελ­λή­νιο ρεκόρ στα 100μ. πετα­λού­δα, όπου έμει­νε για λίγο εκτός τελι­κού, ο 25χρονος πρω­τα­θλη­τής κατέ­κτη­σε την Παρα­σκευή (6/12) το χρυ­σό μετάλ­λιο στα 200μ. μικτή, καταρ­ρί­πτο­ντας μάλι­στα το ρεκόρ Ευρώ­πης του Λάζ­λο Τσεχ και ανε­βαί­νο­ντας στην τρί­τη θέση όλων των επο­χών στον κόσμο. Χθες Σάβ­βα­το (7/12) πέτυ­χε ακό­μη ένα πανελ­λή­νιο ρεκόρ στον ημι­τε­λι­κό των 100μ. μικτή και σήμε­ρα (8/12) το πρωί πήρε την πρό­κρι­ση και για τον τελι­κό των 200μ. πετα­λού­δα. Αμφι­τα­λα­ντεύ­τη­κε για το αν θα έπρε­πε να πέσει και στους δύο τελι­κούς, που διε­ξά­γο­νταν με δια­φο­ρά μισής ώρας, αλλά μαζί με τον προ­πο­νη­τή του, Αλέ­ξαν­δρο Νικο­λό­που­λο, πήραν το ρίσκο. Το «κοντέρ» έγρα­ψε χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στα 100μ. μικτή, χρυ­σό στα 200μ. πετα­λού­δα, δύο πανελ­λή­νια ρεκόρ και ένα μυθι­κό κατόρ­θω­μα, που πολύ δύσκο­λα θα επα­να­λη­φθεί στο μέλ­λον από Έλλη­να κολυμβητή.

Χάλκινη η Ντουντουνάκη

Τερά­στια επι­τυ­χία για την Άννα Ντου­ντου­νά­κη στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα 25άρας πισί­νας της Γλα­σκώ­βης. Η Χανιώ­τισ­σα πρω­τα­θλή­τρια κατέ­λα­βε την τρί­τη θέση στον τελι­κό των 100μ. πετα­λού­δα με 56.44 και έγι­νε η πρώ­τη Ελλη­νί­δα που κατα­κτά μετάλ­λιο στην ιστο­ρία του θεσμού και συνο­λι­κά η δεύ­τε­ρη που ανε­βαί­νει στο βάθρο μεγά­λης διορ­γά­νω­σης, μετά τη Νέρι Νια­γκουά­ρα. Η Ντου­ντου­νά­κη, η οποία συνέ­τρι­ψε το πανελ­λή­νιο ρεκόρ (57.18) που είχε πετύ­χει στον χθε­σι­νό ημι­τε­λι­κό, έκα­νε τρο­με­ρή κούρ­σα και γύρι­σε πρώ­τη στο πρώ­το 50άρι, σε 26.11.

Χάλκινος ο Βαζαίος

Δεύ­τε­ρο μετάλ­λιο μέσα σε πέντε λεπτά πανη­γύ­ρι­σε η ελλη­νι­κή απο­στο­λή στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα κολύμ­βη­σης σε 25άρα πισί­να, που ολο­κλη­ρώ­νε­ται από­ψε (8/12) στη Γλα­σκώ­βη. Μετά την τρί­τη θέση της Άννας Ντου­ντου­νά­κη στα 100μ. πετα­λού­δα, ακο­λού­θη­σε ο Ανδρέ­ας Βαζαί­ος, ο οποί­ος εξα­σφά­λι­σε το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στα 100μ. μικτή ατο­μι­κή, που είναι το δεύ­τε­ρο προ­σω­πι­κό του στη διορ­γά­νω­ση, μετά το χρυ­σό στα 200μ. μικτή. Ο 25χρονος πρω­τα­θλη­τής μας τερ­μά­τι­σε σε 51.62, βελ­τιώ­νο­ντας περαι­τέ­ρω το πανελ­λή­νιο ρεκόρ (51.75) που είχε πετύ­χει στον χθε­σι­νό ημι­τε­λι­κό, και τερ­μά­τι­σε πίσω από τους δύο Ρώσους: τον Κλι­μέντ Κολεσ­νί­κοφ (51.15) και τον Σερ­γκέι Φεσί­κοφ (51.59), από τον οποίο έχα­σε κυριο­λε­κτι­κά στην τελευ­ταία χεριά. Οι υπό­λοι­ποι φινα­λίστ έκα­ναν χρό­νους πάνω από 52΄΄ και δεν απεί­λη­σαν ουσια­στι­κά την πρώ­τη τριάδα.

Όγδοος στον τελικό των 50μ. ύπτιο ο Χρήστου

Ο Από­στο­λος Χρή­στου δεν άντε­ξε, κολυ­μπώ­ντας την τέταρ­τη κούρ­σα του στα 50μ. ύπτιο μέσα στη μέρα, και περιο­ρί­στη­κε στην όγδοη θέση του τελι­κού του Ευρω­παϊ­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος 25άρας πισί­νας της Γλα­σκώ­βης. Ο Έλλη­νας πρω­τα­θλη­τής τερ­μά­τι­σε σε 23.51, ένα­ντι 23.33 που είχε κάνει λίγο νωρί­τε­ρα στον ημι­τε­λι­κό και απο­τε­λεί πανελ­λή­νιο ρεκόρ. Ο κολυμ­βη­τής του Πάνου Βελέν­τζα «πλή­ρω­σε» εν μέρει την κακή πρω­ι­νή του κούρ­σα, που τον υπο­χρέ­ω­σε να δώσει έναν έξτρα αγώ­να μπα­ράζ το μεση­μέ­ρι, προ­κει­μέ­νου να περά­σει στα ημι­τε­λι­κά. Ολο­κλη­ρώ­νει πάντως τη διορ­γά­νω­ση έχο­ντας μετά­σχει σε τρεις τελι­κούς και έχο­ντας βελ­τιώ­σει τα πανελ­λή­νια ρεκόρ και στα τρία αγω­νί­σμα­τα του υπτίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο