Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άκυρη η κατάσχεση πετρελαίου από το Pegas (Κάρυστος) — Λύση στη σύγκρουση με το Ιράν;

Μέσω της δικα­στι­κής οδού δόθη­κε, όπως όλα δεί­χνουν, η λύση στο αδιέ­ξο­δο που είχε δημιουρ­γη­θεί αρχι­κά με την κατά­σχε­ση του πετρε­λαί­ου στις δεξα­με­νές του πλοί­ου «Lana» και στη συνέ­χεια το ρεσάλ­το των Ιρα­νών «Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης» σε δύο ελλη­νι­κά δεξα­με­νό­πλοια στον Περ­σι­κό Κόλ­πο ως αντίποινα.

Χθες, το Συμ­βού­λιο Εφε­τών Χαλ­κί­δας έκα­νε δεκτές τις αντιρ­ρή­σεις που είχε κατα­θέ­σει ο νομι­κός εκπρό­σω­πος της ιδιο­κτή­τριας εται­ρεί­ας του φορ­τί­ου Πανα­γιώ­της Χιω­τέ­λης. Αφο­ρού­σαν τις δια­τά­ξεις της ανα­κρί­τριας Χαλ­κί­δας, δυνά­μει των οποί­ων είχε γίνει η κατά­σχε­ση και μετάγ­γι­ση των 107.000 τόνων ιρα­νι­κού πετρε­λαί­ου, που το «Lana» μετέ­φε­ρε στις δεξα­με­νές του.

Οι αντιρ­ρή­σεις υπο­βλή­θη­καν την Τρί­τη και μολο­νό­τι η δίκη για την υπό­θε­ση είχε αρχι­κά προσ­διο­ρι­στεί για σήμε­ρα Πέμ­πτη, η δια­δι­κα­σία για προ­φα­νείς λόγους επι­σπεύ­σθη­κε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, με τη δίκη να λαμ­βά­νει χώρα χθες στη Χαλκίδα.

Το απο­τέ­λε­σμα; Το Συμ­βού­λιο Εφε­τών έκα­νε δεκτές τις αντιρ­ρή­σεις της ιρα­νι­κής πλευ­ράς και κατά συνέ­πεια ακύ­ρω­σε τις δια­τά­ξεις της ανα­κρί­τριας περί κατά­σχε­σης και μετάγ­γι­σης του φορ­τί­ου! Οπερ σημαί­νει ότι το φορ­τίο του πετρε­λαί­ου που στο μετα­ξύ είχε μετα­φερ­θεί στο μισθω­μέ­νο από τις ΗΠΑ δεξα­με­νό­πλοιο «Ice Energy», θα πρέ­πει να επι­στρα­φεί στο «Lana».
Μετά και τις επα­φές Ελλή­νων αξιω­μα­τού­χων με εκπρο­σώ­πους της ιρα­νι­κής πρε­σβεί­ας θεω­ρεί­ται πιθα­νό η δικα­στι­κή από­φα­ση να οδη­γή­σει σε απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης μετα­ξύ Αθή­νας και Τεχε­ρά­νης και άρα στην απο­δέ­σμευ­ση των δύο ελλη­νι­κών τάν­κερ που παρα­μέ­νουν ουσια­στι­κά υπό καθε­στώς ομη­ρί­ας, μετά το ρεσάλ­το των «Φρου­ρών της Επανάστασης».

Το «Lana» είχε δεσμευ­θεί έπει­τα από αίτη­μα δικα­στι­κής συν­δρο­μής που είχαν υπο­βά­λει οι ΗΠΑ, με το αιτιο­λο­γι­κό ότι τα έσο­δα από την πώλη­ση του πετρε­λαί­ου θα κατέ­λη­γαν στη χρη­μα­το­δό­τη­ση της τρομοκρατίας.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Το σχέ­διο του Μώβ, της Ελέ­νης Καραγιάννη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο