Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άλαν Σέπαρντ: Ο δεύτερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα

Σχό­λιο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ο Άλαν Μπάρ­τλετ Σέπαρντ Τζ. (Alan Bartlett Shepard Jr, 18 Νοεμ­βρί­ου 1923 – 21 Ιου­λί­ου 1998) ήταν Αμε­ρι­κα­νός αστρο­ναύ­της, πιλό­τος δοκι­μών, πιλό­τος του ναυ­τι­κού και επιχειρηματίας.

Ο Αλαν Μπάρ­τλετ Σέπαρντ στις 5/5/1961 γίνε­ται ο πρώ­τος Αμε­ρι­κα­νός που ταξι­δεύ­ει στο Διά­στη­μα και δεύ­τε­ρος στον κόσμο, μετά τον Σοβιε­τι­κό Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν. Επί­σης το 1971 περ­πά­τη­σε στη Σελή­νη, ως μέλος της απο­στο­λής Απόλ­λων 14.

Από­φοι­τος της Ναυ­τι­κής Ακα­δη­μί­ας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στην Αννά­πο­λις, ο Σέπαρντ συμ­με­τεί­χε στον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο με το ναυ­τι­κό. Έγι­νε πιλό­τος του ναυ­τι­κού το 1946 και πιλό­τος δοκι­μών το 1950. Επι­λέ­χθη­κε ως ένας από τους αστρο­ναύ­τες του προ­γράμ­μα­τος Μέρ­κιου­ρι της NASA το 1959, και τις 5 Μαΐ­ου 1961 πραγ­μα­το­ποί­η­σε την πρώ­τη επαν­δρω­μέ­νη πτή­ση του προ­γράμ­μα­τος Μέρ­κιου­ρι, την MR‑3, με ένα δια­στη­μό­πλοιο το οποίο ονό­μα­σε Freedom 7 (Ελευ­θε­ρία 7).

Το σκά­φος έφτα­σε στο διά­στη­μα, σε ύψος περί­που 180 χιλιο­μέ­τρων, αλλά δεν κατά­φε­ρε να μπει σε τρο­χιά. Έγι­νε ο δεύ­τε­ρος άνθρω­πος και πρώ­τος Αμε­ρι­κά­νος, που ταξί­δευ­σε στο διά­στη­μα, και ο πρώ­τος δια­στη­μι­κός ταξι­διώ­της που χει­ρί­στη­κε χει­ρο­κί­νη­τα τον προ­σα­να­το­λι­σμό του σκά­φος του. Στα τελευ­ταία στά­δια του προ­γράμ­μα­τος Μέρ­κιου­ρι, είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί ο Σέπαρντ να πιλο­τά­ρει το Mercury-Atlas 10 (MA-10), το οποίο προ­ο­ρι­ζό­ταν για τρι­ή­με­ρη απο­στο­λή, η οποία όμως ακυρώθηκε.

Ο Σέπαρντ προ­ο­ρι­ζό­ταν για κυβερ­νή­της της πρώ­της επαν­δρω­μέ­νης απο­στο­λής του προ­γράμ­μα­τος Τζέ­μι­νι, αλλά παρέ­μει­νε στο έδα­φος εξαι­τί­ας της νόσου Μενιέ, η οποία προ­κα­λεί επει­σό­δια έντο­νης ναυ­τί­ας. Ακο­λού­θη­σε χει­ρουρ­γι­κή απο­κα­τά­στα­σή της το 1969 και το 1971 ο Σέπαρντ τέθη­κε κυβερ­νή­της της απο­στο­λής Απόλ­λων 14, οδη­γώ­ντας τη σελη­νά­κα­το Αντά­ρης στην πιο επα­κρι­βή προ­σε­λή­νω­ση του προ­γράμ­μα­τος Απόλλων.

Σε ηλι­κία 47 ετών, έγι­νε ο πέμ­πτος, ο γηραιό­τε­ρος και ο γεν­νη­θείς νωρί­τε­ρα άνθρω­πος που περ­πά­τη­σε στη Σελή­νη, καθώς και ο μόνος αστρο­ναύ­της του προ­γράμ­μα­τος Μέρ­κιου­ρι. Κατά τη διάρ­κεια της απο­στο­λής, χτύ­πη­σε δύο μπά­λες γκολφ στην επι­φά­νεια της Σελή­νης. Ήταν επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου Αστρο­ναυ­τών από τον Νοέμ­βριο του 1963 μέχρι τον Ιού­λιο του 1969 και από τον Ιού­νιο του 1971 μέχρι τη συντα­ξιο­δό­τη­σή του από το Αμε­ρι­κα­νι­κό Ναυ­τι­κό και τη ΝΑΣΑ το 1974.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο