Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άλλα 200 αγάλματα πήλινων στρατιωτών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Κίνα

Άλλα 200 αγάλ­μα­τα πήλι­νων στρα­τιω­τών ανα­κά­λυ­ψαν οι αρχαιο­λό­γοι στην Κίνα κατά τη διάρ­κεια μιας μεγά­λης ανα­σκα­φής στο ταφι­κό μνη­μείο του αυτο­κρά­το­ρα Τσιν Σι Χουάνγκ.

Οι αρχαιο­λό­γοι υπο­λο­γί­ζουν πως τα αγάλ­μα­τα 7.000 στρα­τιω­τών από πηλό, από τα οποία έχουν εντο­πι­σθεί 2.000, έχουν τοπο­θε­τη­θεί στο ταφι­κό μνη­μείο. Τα πρό­σφα­τα ευρή­μα­τα εντο­πί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια μίας δεκα­ε­τούς ανα­σκα­φής στον μεγα­λύ­τε­ρο από τους τρεις χώρους ανα­σκα­φών στην περιοχή.

PILINOS STRATOS6

Από την πλευ­ρά του, ο επι­κε­φα­λής της ανα­σκα­φής Shen Maosheng, δήλω­σε στο Xinhua ότι οι περισ­σό­τε­ροι από τους πολε­μι­στές που βρέ­θη­καν πρό­σφα­τα είχαν δημιουρ­γη­θεί σε δύο στά­σεις: είτε κρα­τώ­ντας τα όπλα τους, με το δεξί τους χέρι λυγι­σμέ­νο και τις γρο­θιές τους σφιγ­μέ­νες χαλα­ρά, είτε φέρο­ντας τόξα. Μαζί με τα 200 αγάλ­μα­τα ανα­κα­λύ­φθη­κε και μεγά­λος αριθ­μός όπλων.

Τα αγάλ­μα­τα βρέ­θη­καν σε δια­φο­ρε­τι­κά σημεία, με την τοπο­θέ­τη­σή τους να εξαρ­τά­ται από τα στρα­τιω­τι­κά τους καθή­κο­ντα, ενώ λεπτο­μέ­ρειες στον ρου­χι­σμό και στον οπλι­σμό απο­κά­λυ­ψαν τον βαθ­μό του κάθε στρα­τιώ­τη. Κανέ­να άγαλ­μα δεν είναι ίδιο με το άλλο καθώς έχουν δια­φο­ρε­τι­κές εκφρά­σεις στο πρό­σω­πο, κου­ρέ­μα­τα και φυσι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Μετα­ξύ άλλων οι αρχαιο­λό­γοι ανα­κά­λυ­ψαν 12 άλο­γα από πηλό, δύο άρμα­τα, χρω­μα­τι­στές ασπί­δες, σπα­θιά από χαλ­κό, τόξα, όπλα σε κου­τιά και υπο­λείμ­μα­τα εργοταξίων.

PILINOS STRATOS2

Ο «πήλι­νος στρα­τός» δημιουρ­γή­θη­κε με εντο­λή του αυτο­κρά­το­ρα Τσιν Σι Χουάνγκ. Ο Τσιν Σι Χουάνγκ έγι­νε βασι­λιάς μιας κινέ­ζι­κης πολι­τεί­ας στην περί­ο­δο των εφτά Μαχό­με­νων Πολι­τειών της κινέ­ζι­κης ιστο­ρί­ας το 246 π.Χ. σε ηλι­κία 13 ετών.

PILINOS STRATOS3

Το 221 π.Χ. έχο­ντας ενο­ποι­ή­σει όλες τις μαχό­με­νες κινέ­ζι­κες πολι­τεί­ες σε μία χώρα, η οποία ονο­μά­στη­κε από το όνο­μά του Κίνα, έγι­νε ο πρώ­τος αυτο­κρά­το­ρας της. Κυβέρ­νη­σε μέχρι τον θάνα­τό του, το 207 με 210 π.Χ. σε ηλι­κία 50 ετών. Για την ενο­ποί­η­ση της αυτο­κρα­το­ρί­ας ο Τσιν Σι Χουάνγκ θέσπι­σε ενιαί­ες διοι­κη­τι­κές δομές και ενί­σχυ­σε τις υπο­δο­μές. Επέ­βα­λε ενιαί­ες μονά­δες σε βάρη και μέτρα, αλλά και μία γρα­πτή γλώσ­σα, δημιούρ­γη­σε μία σει­ρά οχυ­ρώ­σε­ων που αργό­τε­ρα απο­τέ­λε­σαν τη βάση για το Σινι­κό Τεί­χος, ενώ έφτια­ξε δίκτυα δρό­μων και καναλιών.

PILINOS STRATOS4

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν ο μονα­δι­κός αυτο­κρά­το­ρας της δυνα­στεί­ας των Τσιν, ενώ τον δια­δέ­χθη­κε η δυνα­στεία των Χαν. Ο ίδιος απο­κα­λού­σε τον εαυ­τό του γιο του ουρα­νού, έναν τίτλο που δια­τή­ρη­σαν και οι επό­με­νοι αυτο­κρά­το­ρες. Ανα­φο­ρές θέλουν τον Τσιν Σι Χουάνγκ να ανα­ζη­τά­ει το ελι­ξί­ριο της αιώ­νιας ζωής. Σύμ­φω­να με τους αρχαιο­λό­γους, ο πήλι­νος στρα­τός, δημιουρ­γή­θη­κε κατ’ εικό­να του εκεί­νων που περιέ­βα­λαν τον αυτο­κρά­το­ρα κατά τη διάρ­κεια της ζωής του.

PILINOS STRATOS5

Υπο­λο­γί­ζε­ται πως περί­που 700.000 άτο­μα εργά­στη­καν για τρεις δεκα­ε­τί­ες μέχρι να ολο­κλη­ρω­θεί το ταφι­κό μνη­μείο όπου βρέ­θη­κε ο πήλι­νος στρα­τός, ένα έργο που στα­μά­τη­σε εξαι­τί­ας εξε­γέρ­σε­ων. Χρειά­στη­καν του­λά­χι­στον 2.000 χρό­νια μέχρι η θαμ­μέ­νη αυτή αυτο­κρα­το­ρία να έρθει στο φως και όπως δεί­χνουν οι πρό­σφα­τες ανα­κα­λύ­ψεις, υπάρ­χουν πολ­λά ακό­μα ευρή­μα­τα να έρθουν στο φως.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο