Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα Μέρκελ, κλώνος της αυθεντικής

H Άνε­γκρετ Κραμπ-Καρεν­μπά­ου­ερ, η νέα Πρό­ε­δρος του Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος της Γερ­μα­νί­ας (CDU), γεν­νή­θη­κε στις 9 Αυγού­στου 1962 στο Φέλ­κιν­γκεν του κρα­τι­δί­ου Ζάαρ­λαντ που βρί­σκε­ται στα γαλ­λο­γερ­μα­νι­κά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βου­λευ­τής στο τοπι­κό κοι­νο­βού­λιο του Ζααρ­μπρί­κεν, από το 2000 έως το 2011 διε­τέ­λε­σε υπουρ­γός σε διά­φο­ρα υπουρ­γεία: Εσω­τε­ρι­κών, Παι­δεί­ας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων και από το 2011 δύο φορές πρω­θυ­πουρ­γός του εν λόγω κρατιδίου.

Τον Φεβρουά­ριο του 2018, εξε­λέ­γη Γενι­κή Γραμ­μα­τέ­ας του κόμ­μα­τός της κατό­πιν προ­τά­σε­ως της καγκε­λα­ρί­ου Μερ­κελ με το συντρι­πτι­κό ποσο­στό 98,87%.

Σήμε­ρα εξε­λέ­γη Πρό­ε­δρος του CDU με ψήφους 517 ένα­ντι 482 του αντι­πά­λου της Φρί­ντριχ Μερτς. Στην πρώ­τη ψηφο­φο­ρία το ποσο­στό της Άνε­γκρετ Κράμπ-Καρεν­μπά­ου­ερ κυμάν­θη­κε στο 45,05% (450 ψήφοι), του Φρί­ντριχ Μερτς το 39,24% (392) και του υπουρ­γού Υγεί­ας Γενς Σπαν στο 15,72% (157).

Η πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός του Ζάαρ­λαντ και η νυν γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας του Κόμ­μα­τος προ­ο­ρι­ζό­ταν από την κ. Μέρ­κελ και για διά­δο­χός της στην καγκε­λα­ρία. Μπο­ρεί να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γεί καλά, αλλά δεν έχει το χάρι­σμα να ενθου­σιά­ζει το ακρο­α­τή­ριο, όπως άλλω­στε και η …μέντο­ράς της η κ. Μέρ­κελ. Η ταύ­τι­σή μαζί της ήταν πλε­ο­νέ­κτη­μα και ταυ­τό­χρο­να μειο­νέ­κτη­μα. Της κατα­λο­γί­ζουν υπερ­βάλ­λου­σα εγγύ­τη­τα προς την καγκε­λά­ριο, αλλά η ίδια τόνι­ζε εμμέ­σως πλην σαφώς ότι δεν είναι ένα είδος κλώ­νου, μια άλλη μίνι-Μερ­κελ και προ­έ­βα­λε ως παρά­δειγ­μα την σκλη­ρή της θέση στο προ­σφυ­γι­κό για να απο­δεί­ξει την δια­φο­ρο­ποί­η­σή της. Τάσ­σε­ται υπέρ της απα­γό­ρευ­σης εισό­δου στη Γερ­μα­νία όσων έχουν δια­πρά­ξει αξιό­ποι­νη πρά­ξη σε χώρα του Σέν­γκεν και ζητά να γίνει συνέ­δριο την προ­σε­χή άνοι­ξη για την επε­ξερ­γα­σία των γεγο­νό­των του 2015, δηλα­δή της μαζι­κής εισό­δου προ­σφύ­γων στην Γερ­μα­νία. Δεν βλέ­πει την ανα­γκαιό­τη­τα νέων αλλά παρα­δέ­χε­ται την αδυ­να­μία εφαρ­μο­γής υπαρ­χό­ντων νόμων στο προσφυγικό.

Η κ. Κάρεν­μπά­ου­ερ τάσ­σε­ται υπέρ ενός ένα μακρο­πρό­θε­σμου σχε­δί­ου για τις συντά­ξεις και μάλι­στα πριν τις εκλο­γές σε μια σει­ρά ανα­το­λι­κο­γερ­μα­νι­κών κρα­τι­δί­ων που θα γίνουν το 2019, όπου ανα­μέ­νε­ται περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση του ακρο­δε­ξιού AfD.

Στην προ­ε­κλο­γι­κή της εκστρα­τεία τόνι­ζε ιδιαί­τε­ρα την 18χρονη κυβερ­νη­τι­κή της θητεία στο Ζάα­ραλντ, τις εκλο­γι­κές μάχες που κέρ­δι­σε με ποσο­στά πάνω από 40% και μάλι­στα όταν έλα­μπε δημο­σκο­πι­κά το άστρο του Μάρ­τιν Σουλτς, αλλά και την κομ­μα­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση την οποία έχει δρο­μο­λο­γή­σει. Προ­έ­βα­λε επί­σης το γεγο­νός ότι είναι ιδιαί­τε­ρα εξοι­κειω­μέ­νη με πολ­λά θέμα­τα και ότι έχει ανα­πτύ­ξει ένα πυκνό δίκτυο σχέ­σε­ων με τις τοπι­κές οργα­νώ­σεις του CDU.

Και η κ. Κάρεν­μπα­ου­ερ είναι γενι­κώς υπέρ της Ευρώ­πης χωρίς να προ­τεί­νει κάτι δια­φο­ρε­τι­κό από την σημε­ρι­νή ασκού­με­νη πολι­τι­κή. Επί­σης, βλέ­πει την αντι­πα­ρά­θε­ση με τους Πρά­σι­νους ως σημα­ντι­κή πρό­κλη­ση, διό­τι το κόμ­μα αυτό ενι­σχύ­ε­ται χάρη στην περι­βαλ­λο­ντο­λο­γι­κή του πολι­τι­κή σε βάρος του δικού της.

Για την προ­σω­πι­κή της ζωή λίγα είναι γνω­στά. Ο πατέ­ρας της ήταν δάσκα­λος και η μητέ­ρα της νοι­κο­κυ­ρά. Είναι παντρε­μέ­νη από το 1984 με τον μηχα­νι­κό Χέλ­μουτ Καρεν­μπά­ου­ερ και έχει 3 παι­διά. Από τότε που άρχι­σε να ασχο­λεί­ται με την πολι­τι­κή το σπί­τι και τα παι­διά τα ανέ­λα­βε ο σύζυ­γός της. Σπού­δα­σε στις πόλεις Τρί­ερ και Ζααρ­μπρί­κεν Νομι­κά και Πολι­τι­κές Επι­στή­μες (1986–1990).

Έγι­νε μέλος του Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος ήδη από τα μαθη­τι­κά της χρό­νια (1981).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο