Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνθρωποι του αθλητισμού που «έφυγαν» το 2020: Από τον Kobe στον Μαραντόνα…

Πριν προ­λά­βουν να στε­γνώ­σουν τα δάκρυα για τον Ντιέ­γκο Αρμά­ντο Μαρα­ντό­να, το ποδό­σφαι­ρο συγκλο­νι­σμέ­νο χρειά­στη­κε να μαζέ­ψει τα κομ­μά­τια του, προ­κει­μέ­νου να απο­χαι­ρε­τή­σει έναν αλη­θι­νό θρύ­λο, τον ήρωα της Ιτα­λί­ας, έναν σπου­δαίο ποδο­σφαι­ρι­στή, ο οποί­ος έκα­νε μία γενιά να ονει­ρεύ­ε­ται στα χρό­νια του ΄80.

Τον Πάο­λο Ρόσι, που έχα­σε τη μάχη με ανί­α­τη ασθέ­νεια, την Τετάρ­τη στη Σιέ­να, προ­κα­λώ­ντας θλί­ψη και συγκί­νη­ση.  «Δυστυ­χώς, ο ουρα­νός παίρ­νει πολ­λά αστέ­ρια τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες», όπως έγρα­ψε και ο Πελέ στο Instagram, απο­χαι­ρε­τώ­ντας τον Πάο­λο Ρόσι. Μόνο που δεν πρό­κει­ται για μέρες αλλά για μήνες, για ολό­κλη­ρο το 2020.

Ο θάνα­τος του Πάο­λο Ρόσι, όπως ανα­φέ­ρει η ιτα­λι­κή αθλη­τι­κή εφη­με­ρί­δα Gazzetta dello Sport, μεγά­λω­σε την «μαύ­ρη» λίστα απο­χαι­ρε­τι­σμού του αθλη­τι­σμού, σε κορυ­φαί­ους πρω­τα­θλη­τές, προ­πο­νη­τές, παρά­γο­ντες που «έφυ­γαν» σε αυτούς τους τρο­με­ρούς 12 μήνες, μιας χρο­νιάς που πάντα θα θυμό­μα­στε αλλά και πάντα θα θέλου­με να ξεχνάμε.

Νωρίς στις 26 Ιανουα­ρί­ου, έφτα­σαν τα νέα που συγκλό­νι­σαν τον κόσμο. Ο σταρ του ΝΒΑ Κόμπε Μπράιαντ σκο­τώ­θη­κε στο Λος ‘Αντζε­λες σε συντρι­βή ελι­κο­πτέ­ρου. Η κόρη του Τζιά­να, ένας φίλος της κόρης, ένας γονέ­ας και ο πιλό­τος έχα­σαν επί­σης τη ζωή τους. Η καριέ­ρα του θρύ­λος. Ο Κόμπε κέρ­δι­σε το πρώ­το του δαχτυ­λί­δι πρω­τα­θλη­τή το 2000, κάτι που επα­νέ­λα­βε το 2001 και το 2002. Τα δύο τελευ­ταία, ο Μπράιαντ τα κέρ­δι­σε το 2009 και το 2010. Το 2016 ήρθε η απο­χώ­ρη­ση από το μπά­σκετ, μετά από αρκε­τούς τραυ­μα­τι­σμούς και έναν εντυ­πω­σια­κό απο­χαι­ρε­τι­στή­ριο αγώ­να, ξεπέ­ρα­σε τους 60 πόντους ενα­ντί­ον των Γιού­τα Τζαζ. Ο Κόμπε γεν­νή­θη­κε στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, στη Φιλα­δέλ­φεια, αλλά πέρα­σε μέρος της παι­δι­κής του ηλι­κί­ας και της εφη­βεί­ας του (από 6 έως 13 ετών) στην Ιτα­λία ακο­λου­θώ­ντας τον πατέ­ρα του Τζο, επί­σης παί­κτη μπάσκετ.

Στις 20 Μαρ­τί­ου, ο «Μπό­ρις» Μπο­ρί­σλαβ Στάν­κο­βιτς πέθα­νε στο Βελι­γρά­δι σε ηλι­κία 94 ετών. Πρώ­ην παί­κτης , προ­πο­νη­τής και γ.γ της FIBA είναι αυτός που οδή­γη­σε το μπά­σκετ στη σύγ­χρο­νη επο­χή. Ένας από τους πιο καθο­ρι­στι­κούς ανθρώ­πους στην προ­σέγ­γι­ση του ευρω­παϊ­κού στο αμε­ρι­κα­νι­κό μπά­σκετ, όσον αφο­ρά τις πρω­το­βου­λί­ες και τους κανο­νι­σμούς (σου τριών πόντων και αγώ­νας σε τέσ­σε­ρις περιό­δους). Μια μνη­μεια­κή συμ­βο­λή στην ιστο­ρία του μπά­σκετ, ανα­γνω­ρι­σμέ­νη ήδη από το 1991 με την εισα­γω­γή του στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame στο Σπρίνγκφιλντ.

Την τελευ­ταία ημέ­ρα του Μαρ­τί­ου, πέθα­νε σε ηλι­κία 69 ετών, επί­σης από κορο­νο­ϊό, ο Πάπε Ντιούφ, ο πρώ­τος αφρι­κα­νι­κός μάνα­τζερ, δημο­σιο­γρά­φος αλλά και πρό­ε­δρος της Μαρ­σέιγ από το 2205 έως το 2009. Μία ιστο­ρι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα για το ποδό­σφαι­ρο της Γαλ­λί­ας και της Σενε­γά­λης. Ο θάνα­τός του «άφη­σε ορφα­νούς» δύο γενιές ποδο­σφαι­ρι­στών: αδελ­φοί Μπο­λί, Μαρ­σέλ Ντε­σε­γί, Αμπε­ντί Πελέ, Ντρογκ­μπά, Γκα­λάς, Τζι­μπρίλ Σισέ, Κανου­τέ, Νασρί.

Στις 22 Μαΐ­ου, σε ηλι­κία 81 ετών, πέθα­νε ο Τζί­τρ­ζι Σιμό­νι μετά από εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο. Ο Ιτα­λός προ­πο­νη­τής καθο­δή­γη­σε 17 δια­φο­ρε­τι­κούς συλ­λό­γους στην 30χρονη καριέ­ρα του ως προ­πο­νη­τής. Το 1998 κατέ­κτη­σε το Κύπελ­λο UEFA με την Ίντερ. Εξα­κο­λου­θεί να είναι ο κάτο­χος ρεκόρ των ανό­δων από τη δεύ­τε­ρη κατη­γο­ρία (7). Ως παί­κτης κέρ­δι­σε ένα Ιτα­λι­κό Κύπελ­λο το ’62 με τη Νάπολι.

Στις 2 Ιου­νί­ου απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 74 ετών, ο Ουές ‘Ανσελντ , θρύ­λος του NBA και των Ουά­σινγ­κτον Μπού­λετς, πρω­τα­θλη­τών 1978. Έπαι­ξε 984 παι­χνί­δια NBA με μέσο όρο 10,8 πόντους, 14 ριμπά­ουντ και 3,9 ασίστ. Στην καριέ­ρα του συμ­με­τεί­χε στο All Star Game 5 φορές. Το 1988, το όνο­μά του μπή­κε στη λίστα των παι­κτών από το Hall of fame.

Ο Τιμπόρ Μπέ­νε­ντεκ, ένας από τους ισχυ­ρό­τε­ρους παί­κτες στην ιστο­ρία της υδα­το­σφαί­ρι­σης , πέθα­νε στις 18 Ιου­νί­ου, σε ηλι­κία 47 ετών. Ήταν άρρω­στος με καρ­κί­νο. Ο Ούγ­γρος επι­θε­τι­κός κέρ­δι­σε τρία χρυ­σά ολυ­μπια­κά μετάλλια.

Ο Μαριο­λί­νο Κόρ­σο, ένας από τους πρω­τα­γω­νι­στές της «Grande Inter» που χαρα­κτή­ρι­σε τη δεκα­ε­τία του ’60 με τις επι­τυ­χί­ες της στην Ιτα­λία, στην Ευρώ­πη και στον κόσμο, πέθα­νε στις 20 Ιου­νί­ου, σε ηλι­κία 78 ετών. Κέρ­δι­σε δύο κύπελ­λα Πρω­τα­θλη­τριών, δύο διη­πει­ρω­τι­κά κύπελ­λα και τρεις τίτλους πρωταθλήματος.

Στις 22 Ιου­νί­ου πέθα­νε ο Πιε­ρί­νο Πρά­τι, πρώ­ην επι­θε­τι­κός ης Μίλαν, Ρόμα και της Φιο­ρε­ντί­να, πρω­τα­θλη­τής της Ευρώ­πης με την εθνι­κή ομά­δα το 1968 και ο πρώ­τος Ιτα­λός παί­κτης που σημεί­ω­σε χατ-τρικ σε τελι­κό του Κυπέλ­λου Πρω­τα­θλη­τριών (με τη Μίλαν, το 1969). Ήταν σημαία των «Rossoneri» με τους οποί­ους έπαι­ξε από το 1967 έως το 1973, κερ­δί­ζο­ντας τα πάντα: 1 Scudetto, 2 Ιτα­λι­κά κύπελ­λα, 2 Κύπελ­λα νικη­τών, 1 Κύπελ­λο Πρω­τα­θλη­τριών και 1 διηπειρωτικό.

Στις 23 Ιου­νί­ου έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 81 ετών ο παλαί­μα­χος ποδο­σφαι­ρι­στής και προ­πο­νη­τής Νίκος Αλέ­φα­ντος. Αγω­νί­στη­κε σε ΑΕ Χαλαν­δρί­ου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυ­μπια­κό Πει­ραιώς (μετέ­χο­ντας σε έναν αγώ­να πρω­τα­θλή­μα­τος), Ατρό­μη­το Πει­ραιώς (Καμι­νί­ων), Ολυ­μπια­κό Χαλ­κί­δας, Παναι­γιά­λειο, Πανε­λευ­σι­νια­κό και Βύζα­ντα Μεγά­ρων, όπου το 1969 τερ­μά­τι­σε την καριέ­ρα του.Εργάστηκε στους περισ­σό­τε­ρους από τους πλέ­ον δημο­φι­λείς ελλη­νι­κούς συλ­λό­γους, όπως ο Ολυ­μπια­κός στον οποίο διε­τέ­λε­σε προ­πο­νη­τής τρεις φορές (ανά μία δεκα­ε­τία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρι­σας, Ηρα­κλή, Πανιώ­νιο και Εθνι­κό Πει­ραιώς. Υπήρ­ξε συντε­λε­στής αθλη­τι­κών εκπο­μπών με ατά­κες που έγρα­ψαν ιστορία.

Σε ηλι­κία 85 ετών πέθα­νε, στις 17 Αυγού­στου, ο παλαί­μα­χος ποδο­σφαι­ρι­στής και Αντι­πρό­ε­δρος της ΠΑΕ Ολυ­μπια­κός Σάβ­βας Θεο­δω­ρί­δης. Έπαι­ξε στον Ολυ­μπια­κό από το 1953 έως το 1962ενώ φόρε­σε τη φανέ­λα της Εθνι­κής ομά­δας σε 12 αγώνες.

Στις 25 Νοεμ­βρί­ου, θλί­ψη σκορ­πί­ζει στο παγκό­σμιο ποδό­σφαι­ρο, η είδη­ση του θανά­του του Ντιέ­γκο Αρμά­ντο Μαρα­ντό­να, του κορυ­φαί­ου ποδο­σφαι­ρι­στή στην ιστο­ρία. Στην Αργε­ντι­νή, με την Μπό­κα Τζού­νιορς, κέρ­δι­σε το πρω­τά­θλη­μα το 1981. Στην Ισπα­νία, με τη  Μπαρ­τσε­λό­να, 1 Ισπα­νι­κό Κύπελ­λο, 1 Κύπελ­λο Copa La Liga, 1 Ισπα­νι­κό  σού­περ Κύπελ­λο. Στη Νάπο­λη, σε 7 χρό­νια, έσπα­σε το μονο­πώ­λιο του Βορ­ρά και κέρ­δι­σε δύο «Scudetti», ένα Ιτα­λι­κό Κύπελ­λο, ένα Ιτα­λι­κό Σού­περ Κύπελ­λο και ένα Κύπελ­λο UEFA.  Όμως ο πιο μεγά­λος του θρί­αμ­βος ήταν όταν οδή­γη­σε την Αργε­ντι­νή στην κατά­κτη­ση του Μου­ντιάλ στο 1986 στα γήπε­δα του Μεξικού.

Ο Πάπα Μπου­μπά Ντιόπ πέθα­νε στις 29 Νοεμ­βρί­ου, ηττη­μέ­νος σε ηλι­κία 42 ετών από ανί­α­τη ασθέ­νεια. Οι φίλα­θλοι τον θυμού­νται για το πρώ­το γκολ του Παγκό­σμιου Κυπέλ­λου του 2002. Η Σενε­γά­λη, στο από­λυ­το ντε­μπού­το τους στην τελι­κή φάση, έπαι­ξε ενα­ντί­ον της Γαλ­λί­ας και η νίκη της αφρι­κα­νι­κής ομά­δας , είχε την υπο­γρα­φή του.

Στις 8 Δεκεμ­βρί­ου, ο Αργε­ντι­νός πρώ­ην προ­πο­νη­τής, Αλε­χά­ντρο Σαμπέ­για, πέθα­νε σε ηλι­κία 66 ετών, από ενδο­νο­σο­κο­μεια­κή λοί­μω­ξη . Είχε νοση­λευ­τεί για μέρες σε νοσο­κο­μείο του Μπου­έ­νος ‘Αιρες.

Στις 9 Δεκεμ­βρί­ου, ο Πάο­λο Ρόσι, ο ήρω­ας του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου του 1982, πέθα­νε στη Σιέ­να από καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να. Κατά τη διάρ­κεια της καριέ­ρας του φόρε­σε τη φανέ­λα των, Κόμο, Βιτσέν­τζα, Περού­τζια, Γιου­βέ­ντους, Μίλαν, Βερό­να. Στη Γιου­βέ­ντους, μετα­ξύ 1982 και 1985, ο «Παμπλί­το»  κατέ­κτη­σε δύο «Scudetti», ένα Ιτα­λι­κό Κύπελ­λο,  ένα Κύπελ­λο Πρω­τα­θλη­τριών, ένα Κύπελ­λο Κυπελ­λού­χων, ένα Ευρω­παϊ­κό Σού­περ Κύπελ­λο και, μετά το Μου­ντιάλ της Ισπα­νί­ας το 1982 (κορυ­φαί­ος σκό­ρερ του τουρ­νουά), τη «Χρυ­σή Μπά­λα» . Έφυ­γε από το ποδό­σφαι­ρο σε ηλι­κία 31 ετών μετά από δύο μη ικα­νο­ποι­η­τι­κές σεζόν με τη Μίλαν και τη Βερόνα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο