Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνοιξε η γη στην Ελασσόνα — Βυθίστηκε 30 με 40 εκατοστά η γη από το σεισμό! — Πολλά τα προβλήματα στους σεισμόπληκτους

Ακό­μη μία δύσκο­λη νύχτα για τους κατοί­κους τα σει­σμό­πλη­κτα χωριά Ελασ­σό­νας και Τυρ­νά­βου. Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι πέρα­σαν ακό­μη μία νύχτα σε σκη­νές και ΙΧ, σε συν­θή­κες ψύχους„ ενώ παρα­μέ­νουν τα προ­βλή­μα­τα υγιει­νής λόγω έλλει­ψης τουα­λέ­τας κλπ.

Τις επό­με­νες μέρες ανα­μέ­νο­νται στην περιο­χή και κοντέι­νερ για την προ­σω­ρι­νή στέ­γα­ση των πλη­γέ­ντων από το σει­σμό. Σχε­δόν 600 σπί­τια έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί «κόκ­κι­να», ενώ ακα­τάλ­λη­λα έχουν κρι­θεί κρί­θη­καν δεκά­δες επαγ­γελ­μα­τι­κά κτί­ρια και απο­θή­κες. Ζημιές προ­κλή­θη­καν σε του­λά­χι­στον 17 δημό­σια κτί­ρια και μνημεία.

seismos elassona2

Εκα­το­ντά­δες οικο­γέ­νειες έχουν ξεσπι­τω­θεί στους Δήμους Τυρ­νά­βου (κυρί­ως Δαμά­σι), Ελασ­σό­νας (Μεσο­χώ­ρι, Πραι­τώ­ρι, Μαγού­λα κ.ά.) και Λαρι­σαί­ων (σε χωριά του πρώ­ην Δήμου Κοι­λά­δας, κυρί­ως σε Κου­τσό­χε­ρο, Μάν­δρα, Ραχού­λα και Αμυγδαλέα).

Ταυ­τό­χρο­να δεκά­δες μετα­σει­σμοί κατα­γρά­φη­καν το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής και τα ξημε­ρώ­μα­τα του Σαβ­βά­του από το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών. Ωστό­σο, καμία δόνη­ση δεν ήταν ισχυ­ρή, όπως του­λά­χι­στον συνέ­βη τα δύο προη­γού­με­να εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα. Όλες κυμάν­θη­καν από 1,4 μέχρι 3,1 βαθ­μούς της κλί­μα­κας Ρίχτερ. Μονα­δι­κή εξαί­ρε­ση ο σει­σμός που έγι­νε στις 21.44 το βρά­δυ μεγέ­θους 3,9 βαθ­μών Ρίχτερ, που έγι­νε ιδιαί­τε­ρα αισθη­τός και στη Λάρισα.

seismos elassona3Set featured image

Οι δύο ισχυ­ροί σει­σμοί στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Τυρ­νά­βου και της Ελασ­σό­νας κυριο­λε­κτι­κά άνοι­ξαν τη γη!!! Τη σχε­τι­κή απο­κά­λυ­ψη έκα­νε σε δηλώ­σεις του ο καθη­γη­τής γεω­λο­γί­ας κ. Ευθύ­μιος Λέκ­κας από τη Λάρι­σα όπου βρέ­θη­κε την Παρασκευή.

Όπως εξή­γη­σε, «ο σει­σμός είναι ένα γεγο­νός. Έχου­με να κάνου­με με ένα σπά­σι­μο των πετρω­μά­των, ένα κομ­μά­τι κατε­βαί­νει, άλλο ανε­βαί­νει και στο πλαί­σιο αυτών των επα­φών έχου­με και τις καθο­δι­κές και τις ανο­δι­κές κινήσεις”.

Την ίδια ώρα, οι επι­στή­μο­νες κάνουν λόγο για σημα­ντι­κή καθί­ζη­ση του εδά­φους, η οποία φτά­νει ακό­μα και τα 40 εκα­το­στά. Αξιο­ποιώ­ντας τις εικό­νες που κατέ­γρα­ψε ο δορυ­φό­ρος Sentinel 1 κατά την τρο­χιά του γύρω από τη Γη δια­πί­στω­σαν σημα­ντι­κή εδα­φι­κή παρα­μόρ­φω­ση. Όπως δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα τα «ΝΕΑ» ο διευ­θυ­ντής Ερευ­νών του Γεω­δυ­να­μι­κού Ινστι­τού­του Αθα­νά­σιος Γκα­νάς «η μέγι­στη τιμή καθί­ζη­σης, που αγγί­ζει τα 40 εκα­το­στά, παρα­τη­ρεί­ται στην ορει­νή περιο­χή δυτι­κά του χωριού Δαμά­σι και βόρεια του χωριού Ζάρκο»

seismos elassona

Άνοιξε η γη

Ανά­στα­τοι είναι οι κάτοι­κοι τον οικι­σμό Πετρω­τού του Δήμου Ελασ­σό­νας τις τελευ­ταί­ες τέσ­σε­ρις μέρες. Ρήγ­μα­τα σε περι­με­τρι­κή έκτα­ση δύο χιλιο­μέ­τρων και εστια­κού βάθους 2,5–3 μέτρων έχουν ανα­στα­τώ­σει τους κατοί­κους του μικρού χωριού. Τα ρήγ­μα­τα δημιουρ­γή­θη­καν σε λοφί­σκο της περιο­χής και μόλις 20–30 μέτρα από τη δεξα­με­νή υδρο­δό­τη­σης της περιοχής.

«Παρα­κο­λου­θού­με από την πρώ­τη στιγ­μή το γεω­λο­γι­κό φαι­νό­με­νο. Έχου­με ειδο­ποι­ή­σει τα στε­λέ­χη του Ινστι­τού­του Γεω­λο­γι­κών και Μεταλ­λευ­τι­κών Ερευ­νών (ΙΓΜΕ) για να εξε­τά­σουν το φαι­νό­με­νο. Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χουν σοβα­ρές ζημιές εκτός από έναν αγρο­τι­κό δρό­μο ο οποί­ος τέθη­κε εκτός λει­τουρ­γί­ας ενώ και η υδρο­δό­τη­ση του χωριού όσο και των βιο­τε­χνιών που υπάρ­χουν στην περιο­χή γίνο­νται κανο­νι­κά. Δεν υπάρ­χει ανη­συ­χία για την ασφά­λεια των κατοί­κων και την κατα­στρο­φή περιου­σιών» δήλω­σε στο ethnos.gr ο δήμαρ­χος Ελασ­σό­νας Νίκος Γάτσας.

Η καθί­ζη­ση σημειώ­θη­κε σε κοι­νό­χρη­στη αγρο­τι­κή έκτα­ση 500 μέτρα βορειο­δυ­τι­κά του οικι­σμού και, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, οφεί­λε­ται στις μεγά­λης έκτα­σης και έντα­σης βρο­χο­πτώ­σεις που έπλη­ξαν την περιο­χή τις τελευ­ταί­ες μέρες.

Οι αρχές έχουν απο­κλεί­σει την περιο­χή που έχει πλη­γεί ενώ όπως ανέ­φε­ρε από την πλευ­ρά του ο πρό­ε­δρος της Κοι­νό­τη­τας Καλ­λι­θέ­ας, Μάκης Βαρ­νάς, στην περιο­χή δεν έχει ξανα­ση­μειω­θεί ανά­λο­γο  φαι­νό­με­νο στο παρελ­θόν, ενώ τις τελευ­ταί­ες ώρες δεί­χνει το φαι­νό­με­νο να εκτονώνεται.

seismos elassona1

Πέτσας από Δαμάσι: Έρχονται σήμερα τροχόσπιτα για τη στέγαση των πληγέντων, ακολουθούν οικίσκοι – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

Τις προ­τε­ραιό­τη­τες της πολι­τεί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των που προ­κά­λε­σε η έντο­νη σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στην περιο­χή δικαιο­δο­σί­ας των δήμων Τυρ­νά­βου και Ελασ­σό­νας, ανα­κοί­νω­σε το πρωί του Σαβ­βά­του ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών κ. Στέ­λιος Πέτσας στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψής του στο Δαμά­σι του Τυρνάβου.

Ο κ. Πέτσας προ­έ­δρευ­σε σύσκε­ψης στην οποία συμ­με­τεί­χαν μετα­ξύ άλλων ο περι­φε­ρειάρ­χης Θεσ­σα­λί­ας κ. Κώστας Αγο­ρα­στός και οι δήμαρ­χοι Τυρ­νά­βου και Ελασ­σό­νας κ.κ. Γιάν­νης Κόκ­κου­ρας και Νίκος Γάτσας αντί­στοι­χα.

Μετά το τέλος αυτής, εξή­γη­σε πως «το κρά­τος, η κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση και η αυτο­διοί­κη­ση αλλά φυσι­κά και οι πολί­τες είμα­στε εδώ και αντι­με­τω­πί­ζου­με τις συνέ­πειες ενός κατα­στρο­φι­κού σει­σμού που δυστυ­χώς άφη­σε κάποιες υλι­κές ζημιές, ευτυ­χώς όμως δεν άφη­σε θύμα­τα και δε θρη­νή­σα­με κανέ­να συνάν­θρω­πό μας. Αυτό είναι πολύ σημα­ντι­κό για­τί δύνα­μη σε όλους να αντι­με­τω­πί­σουν αυτή την κατα­στρο­φή που προ­κά­λε­σε ο σει­σμός της 3ης και 4ης Μαρτίου».

Σε ότι αφο­ρά τις προ­τε­ραιό­τη­τες, το κυβερ­νη­τι­κό στέ­λε­χος είπε πως «από τη σύσκε­ψη που είχα­με, κατα­λή­γου­με ότι έχου­με ένα βασι­κό ζήτη­μα που αφο­ρά τις υπο­δο­μές κι ένα βασι­κό ζήτη­μα που αφο­ρά την κοι­νω­νι­κή προστασία».

Σε ότι αφο­ρά τις υπο­δο­μές, ο υπουρ­γός εξή­γη­σε ότι «το βασι­κό στοι­χείο είναι να έχου­με γρή­γο­ρα τη στέ­γα­ση των ανθρώ­πων που σήμε­ρα βρί­σκο­νται σε σκη­νές ή σε ξενο­δο­χεία. Εδώ χρεια­ζό­μα­στε τρο­χό­σπι­τα που έρχο­νται σήμε­ρα, περί­που 37 τον αριθ­μό. Έρχο­νται επί­σης οι οικί­σκοι τις επό­με­νες ημέ­ρες. Για να έρθουν οι οικί­σκοι και να γίνει η στέ­γα­ση χρειά­ζο­νται κάποια έργα υπο­δο­μής. Οι δήμαρ­χοι  είναι ενή­με­ροι για το τι πρέ­πει να κάνουν, έχουν ήδη ξεκι­νή­σει τις εργα­σί­ες υπο­δο­μών προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει ηλε­κτρο­δό­τη­ση και απο­χέ­τευ­ση, όλα όσα πρέ­πει να γίνουν για να υπάρ­χουν ανθρώ­πι­νες συνθήκες».

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε ότι αφο­ρά το ζήτη­μα της στέ­γα­σης των μαθη­τών και της λει­τουρ­γί­ας των σχο­λεί­ων, ο κ. Πέτσας υπο­γράμ­μι­σε πως «έχουν βρε­θεί αρκε­τές λύσεις για τα σχο­λεία που έχουν πρό­βλη­μα και δεν είναι επι­σκέ­ψι­μα. Έχου­με δύο βασι­κά ζητή­μα­τα να αντι­με­τω­πί­σου­με απ’ ότι αντι­λαμ­βά­νο­μαι και θα κάνου­με ότι μπο­ρού­με αυτές τις ημέ­ρες, το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο και θα βρε­θεί μία λύση και για το 3ο δημο­τι­κό σχο­λείο της Ελασ­σό­νας και για το γυμνά­σιο λύκειο εδώ στη γει­το­νιά μας».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

«Το βασι­κό ζήτη­μα πέρα από τα σχο­λεία, είναι ένα βασι­κό ζήτη­μα υπο­δο­μών και πρό­σβα­σης για τις γέφυ­ρες και τους δρό­μους. Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών είναι δίπλα για να στη­ρί­ξει την ανα­κα­τα­σκευή ή την και­νού­ρια κατα­σκευή όπου χρειά­ζε­ται» κατέ­λη­ξε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσωτερικών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σε ό,τι αφο­ρά τα μέτρα κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας τέλος, είπε πως “οι άνθρω­ποι που έχουν πλη­γεί από το σει­σμό χρειά­ζε­ται να έχουν την πολι­τεία δίπλα τους. Τη Δευ­τέ­ρα θα γίνει η κατα­νο­μή από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους τρεις δήμους Ελασ­σό­νας, Τυρ­νά­βου και Φαρ­κα­δό­νας προ­κει­μέ­νου να δοθούν τα πρώ­τα χρή­μα­τα ενί­σχυ­σης στους πλη­γέ­ντες και έχου­με συνεν­νοη­θεί με τους δημάρ­χους τι ακρι­βώς πρέ­πει να κάνουν με τα συνερ­γεία κατα­γρα­φής προ­κει­μέ­νου μέσα στη βδο­μά­δα να έχου­με και την επι­πλέ­ον ενί­σχυ­ση που δίνει το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών από τα 600 έως τις 6000 ευρώ για τις πρώ­τες ανά­γκες και τις δαπά­νες οικοσκευής.

Αγοραστός: Θα γίνει νέα γέφυρα και νέος δρόμος προς Βλαχογιάννι

Στα δύο πρώ­τα έργα υπο­δο­μής που απο­φα­σί­στη­καν να γίνουν στη σει­σμό­πλη­κτες περιο­χές ανα­φέρ­θη­κε ο περι­φε­ρειάρ­χης Θεσ­σα­λί­ας κ. Κώστας Αγο­ρα­στός, μετά τη σύσκε­ψη που έγι­νε στο Δαμά­σι μαζί με τον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών κ. Στέ­λιο Πέτσα.

«Κάνα­με το σχέ­διο για τις επό­με­νες ημέ­ρες. Αντι­με­τω­πί­ζου­με το σήμε­ρα προ­γραμ­μα­τί­ζο­ντας το αύριο» είπε μετα­ξύ άλλων ο κ. Αγο­ρα­στός, ενώ συμπλή­ρω­σε: «Συμ­φω­νή­σα­με να κατα­σκευά­σου­με μία νέα γέφυ­ρα, αυτή που οδη­γεί στο Βλα­χο­γιάν­νι. Είναι ένα έργο 5 εκ. ευρώ επι­και­ρο­ποι­ή­σα­με τη μελέ­τη σε χρό­νο ρεκόρ μαζί με το δήμαρ­χο Νίκο Γάτσα.

Προ­χω­ρά­με και σε ένα νέο έργο, στο δρό­μο που πάει στο Βλα­χο­γιάν­νι για­τί υπάρ­χει μία μεγά­λη ρωγ­μή. Περι­μέ­νου­με να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί το φαι­νό­με­νο για να πάμε στην κατα­σκευή του».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο