Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμό με την 3η δόση — Αφορά 285.000 πολίτες

Άνοι­ξε η πλατ­φόρ­μα των ραντε­βού για εμβο­λια­σμό κατά της Covid-19 με την τρί­τη δόση του εμβο­λί­ου και αφο­ρά σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, τους ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νους, περί­που 285.000 πολί­τες. Από χθες οι πολί­τες που ανή­κουν στη συγκε­κρι­μέ­νη κατη­γο­ρία λαμ­βά­νουν υπεν­θυ­μι­στι­κό sms στο κινη­τό τους για να κλεί­σουν τα ραντε­βού για την ανα­μνη­στι­κή δόση.

Η τρί­τη δόση των εμβο­λί­ων θα είναι mRNA εμβό­λιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτο­μα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασι­κού εμβο­λια­σμού και μία δόση mRNA εμβό­λιο σε άτο­μα που έχουν λάβει ως βασι­κό σχή­μα εμβο­λια­σμού δύο δόσεις εμβο­λί­ου Astra Zeneca ή μια δόση εμβο­λί­ου Johnson & Johnson.

Η ανα­μνη­στι­κή δόση θα χορη­γεί­ται τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες μετά την δεύ­τε­ρη δόση στις παρα­κά­τω ομά­δες ασθε­νών υψη­λού κινδύνου:

- Άτο­μα με μετα­μό­σχευ­ση. Μετα­μό­σχευ­ση συμπα­γών οργά­νων ή μετα­μό­σχευ­ση αιμο­ποι­η­τι­κών κυττάρων.

- Άτο­μα σε λίστα ανα­μο­νής για μεταμόσχευση.

- Άτο­μα με νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια που υπο­βάλ­λο­νται σε αιμο­κά­θαρ­ση ή περι­το­ναϊ­κή κάθαρση.

- Καρ­κί­νος υπό αγωγή.

- Καρ­κί­νος συμπα­γούς οργά­νου σε άτο­μα που υπο­βάλ­λο­νται σε θερα­πεία και στην θερα­πεία περι­λαμ­βά­νε­ται η χημειο­θε­ρα­πεία, ακτι­νο­θε­ρα­πεία, ανο­σο­θε­ρα­πεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

- Αιμα­το­λο­γι­κός καρ­κί­νος κατά την τελευ­ταία πενταετία.

- Άτο­μα σε ανο­σο­κα­τα­στο­λή στα οποία συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται ασθε­νείς με αντι­φλεγ­μο­νώ­δη, αυτο­ά­νο­σα νοσή­μα­τα ή άλλα νοσή­μα­τα με ανο­σο­κα­τα­στο­λή, που λαμ­βά­νουν ειδι­κές ανο­σο­τρο­πο­ποι­η­τι­κές θερα­πεί­ες, όπως και άτο­μα με πρω­το­πα­θείς ανο­σο­α­νε­πάρ­κειες ή άτο­μα με HIV λοί­μω­ξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Ο στόχος της τρίτης δόσης

Η χορή­γη­ση ανα­μνη­στι­κής δόσης εμβο­λί­ου στο­χεύ­ει καταρ­χάς στη «θωρά­κι­ση» των ατό­μων που λόγω νόσου ή θερα­πεί­ας δεν μπό­ρε­σαν να έχουν ικα­νο­ποι­η­τι­κή αντι­σω­μα­τι­κή αντα­πό­κρι­ση μετά από τους βασι­κούς εμβο­λια­σμούς και παρα­μέ­νουν ευά­λω­τοι στη λοίμωξη.

Επί­σης, η επα­νε­νερ­γο­ποί­η­ση της ανο­σο­α­ντα­πό­κρι­σης, ούτως ώστε να δημιουρ­γη­θούν υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα αντι­σω­μά­των και να ανα­πλη­ρώ­σουν τη μεί­ω­ση που έχει παρα­τη­ρη­θεί με τις μελέ­τες των αντι­σω­μά­των με την πάρο­δο του χρόνου.

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών έχει κατα­λή­ξει ότι τους ανο­σο­κα­τα­σταλ­μέ­νους θα ακο­λου­θή­σει για τρί­τη δόση η ομά­δα των ατό­μων που δια­μέ­νουν σε Μονά­δες Φρο­ντί­δας Ηλι­κιω­μέ­νων αφε­νός και τα άτο­μα ηλι­κί­ας άνω των 60 ετών.

Παράλ­λη­λα αξιο­λο­γού­νται τα δεδο­μέ­να για την συνέ­χεια της κατά­τα­ξης των πλη­θυ­σμια­κών ομά­δων που θα εμβο­λια­στούν, λόγω κιν­δύ­νου αυξη­μέ­νης έκθε­σης ή υπο­κει­μέ­νων προ­βλη­μά­των, όπως τα άλλα χρό­νια νοσήματα.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο