Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άρθρο του Δημήτρη Κουτσούμπα: «Οι αγώνες δεν αναβάλλονται ούτε απαγορεύονται»

Άρθρο του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα δημο­σιεύ­ε­ται στην εφη­με­ρί­δα τα «Νέα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο». Παρα­τί­θε­ται το άρθρο:

«Στην ανα­σκό­πη­ση του 2020 μπο­ρεί να γρα­φτεί ότι στις 17 Νοέμ­βρη του 2020, ανή­με­ρα της 47ης επε­τεί­ου του Πολυ­τε­χνεί­ου, εν μέσω παν­δη­μί­ας, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν οι αγω­νι­στι­κές εκδη­λώ­σεις, η πορεία και η συγκέ­ντρω­ση έξω από την Αμε­ρι­κά­νι­κη πρεσβεία.

Βδο­μά­δες πριν, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ είχε σπεύ­σει να ανα­κοι­νώ­σει την απα­γό­ρευ­ση του γιορ­τα­σμού και της πορεί­ας, λες και αυτή ήταν ο διορ­γα­νω­τής και όχι ο ΣΦΕΑ, οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, άλλοι φορείς, οι πολι­τι­κές νεο­λαί­ες και τα κόμ­μα­τα, όπως γίνε­ται 47 χρό­νια τώρα.

Ο ισχυ­ρι­σμός ότι όπως δεν τιμή­σα­με την 25η Μαρ­τί­ου, την 28η Οκτω­βρί­ου κι άλλες επε­τεί­ους, έτσι δεν θα γιορ­τά­σου­με και το Πολυ­τε­χνείο ήταν παντε­λώς αστή­ρι­χτος και έωλος, για­τί σύλ­λο­γοι, φορείς, πολι­τι­κές νεο­λαί­ες γιόρ­τα­σαν π.χ. την 28η Οκτώ­βρη με προ­σαρ­μο­σμέ­νες εκδη­λώ­σεις, τηρώ­ντας τα μέτρα προ­στα­σί­ας, πράγ­μα που μπο­ρού­σε να κάνει και η κυβέρ­νη­ση, ως ο υπεύ­θυ­νος διορ­γα­νω­τής αυτών των εκδη­λώ­σε­ων άλλωστε.

Με τα στε­λέ­χη της να στέλ­νουν τελε­σί­γρα­φα και τον πρω­θυ­πουρ­γό στη Βου­λή να ζητά δηλώ­σεις νομι­μο­φρο­σύ­νης, η κυβέρ­νη­ση επέ­λε­ξε να στή­σει σκη­νι­κό σύγκρου­σης. Κι όλα αυτά ενώ ήξε­ρε, από την Πρω­το­μα­γιά, ότι ο φετι­νός γιορ­τα­σμός, λόγω των ειδι­κών συν­θη­κών, δεν θα ήταν μια πορεία χιλιά­δων που κατα­κλύ­ζουν τους δρό­μους μέχρι την Αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία, αλλά συμ­βο­λι­κές εκδη­λώ­σεις, με μέτρα προ­στα­σί­ας, σύμ­φω­να με τις υπο­δεί­ξεις των υγειο­νο­μι­κών, και απο­φυ­γής μαζι­κής καθό­δου όπως άλλες χρονιές.

Ακό­μα και αυτή την συνει­δη­τά ελεγ­χό­με­νη μαζι­κό­τη­τα και ευθύ­νη εκ μέρους του μαζι­κού κινή­μα­τος και των πολι­τι­κών κομ­μά­των, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος την ερμή­νευ­σε ως “απο­στρο­φή του κόσμου” προς τον γιορ­τα­σμό και τους διορ­γα­νω­τές της κινη­το­ποί­η­σης. Έχουν χάσει ακό­μη και κάθε ίχνος σοβα­ρό­τη­τας, αλλά και κάθε δυνα­τό­τη­τα αντι­κει­με­νι­κής εκτί­μη­σης της πραγματικότητας.

Παρα­μο­νές του γιορ­τα­σμού, με μια κατά­πτυ­στη από­φα­ση, μνη­μείο αυταρ­χι­σμού, για πρώ­τη φορά από το 1973, απα­γό­ρευ­σε τις συνα­θροί­σεις άνω των 3 ατό­μων σε όλη την Ελλά­δα και ανή­με­ρα προ­χώ­ρη­σε σε ένα όργιο αυταρ­χι­σμού και κατα­στο­λής. Έκα­νε πρό­βα των αυταρ­χι­κών μέτρων που έπο­νται για τις λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, τον περιο­ρι­σμό των συν­δι­κα­λι­στι­κών και δημο­κρα­τι­κών ελευθεριών.

Το πρό­σχη­μα της προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας κατέρ­ρευ­σε μπρο­στά στις εικό­νες από τη μια των δια­δη­λω­τών, με μάσκες και με απο­στά­σεις και από την άλλη των συνω­στι­σμέ­νων δυνά­με­ων κατα­στο­λής, χωρίς μάσκες, στους δρό­μους της Αθή­νας. Η ίδια μάλι­στα η κυβέρ­νη­ση, με την κατα­στο­λή που διέ­τα­ξε, δημιούρ­γη­σε ασφυ­κτι­κές συν­θή­κες συγ­χρω­τι­σμού, ανα­λαμ­βά­νο­ντας την απο­κλει­στι­κή ευθύνη.

Οι στο­χεύ­σεις είναι πολ­λα­πλές: Η ΝΔ απευ­θύ­νε­ται σ’ ένα ακρο­δε­ξιό ακρο­α­τή­ριο που έμει­νε άστε­γο μετά την κατα­δί­κη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής. Μία άλλη στό­χευ­ση, όχι άσχε­τη με την πρώ­τη, είναι πως ο δια­χρο­νι­κός πόθος επι­τε­λεί­ων του συστή­μα­τος να απαλ­λα­γούν από το αντι­μπε­ρια­λι­στι­κό περιε­χό­με­νο του Πολυ­τε­χνεί­ου, που ακό­μα συγκι­νεί και ενο­χλεί τους “στρα­τη­γι­κούς εταί­ρους”, δεν έχει ακό­μα εκπλη­ρω­θεί. Κυρί­ως, όμως, στό­χευ­σή της είναι η προ­σπά­θεια να ρίξει στά­χτη στα μάτια όλων, για να κρύ­ψει τις δικές της εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες για τα καθη­με­ρι­νά ρεκόρ σε κρού­σμα­τα, ασθε­νείς στις ΜΕΘ και θανά­τους. Το ίδιο έκα­νε, συκο­φα­ντώ­ντας τους δια­δη­λω­τές, και με τη συγκέ­ντρω­ση στο Εφε­τείο, όμως η πορεία των κρου­σμά­των στην Αττι­κή ήταν ίδια με άλλες περιο­χές της χώρας και πολύ χαμη­λό­τε­ρη από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που δεν “πήγαν” Εφετείο…

Τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ ανα­ζη­τά μαζί με τη ΝΔ κοι­νούς υπουρ­γούς Υγεί­ας και πεδίο εθνι­κής συνεν­νό­η­σης, για να μην απει­λη­θούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγά­λων ομί­λων, ο γιορ­τα­σμός του Πολυ­τε­χνεί­ου έστει­λε μήνυ­μα ανυ­πα­κο­ής, απέ­δει­ξε ότι η μάσκα είναι μέσο προ­στα­σί­ας και όχι φίμω­τρο για το λαό. Αυτό το ΚΚΕ το ξεκα­θά­ρι­σε από την πρώ­τη στιγ­μή ακό­μη της πρώ­της “καρα­ντί­νας” και το έκα­νε πρά­ξη. Η δημό­σια υγεία δεν κιν­δύ­νε­ψε στιγ­μή απ’ αυτό. Το αντί­θε­το μάλιστα.

Ακρι­βώς όπως ο κυβερ­νη­τι­κός προ­γραμ­μα­τι­σμός, με τα αντερ­γα­τι­κά νομο­σχέ­δια δεν ανα­στέλ­λε­ται, μάλι­στα επι­σπεύ­δε­ται με νόμο για τη 10ωρη εργα­σία, τον περιο­ρι­σμό της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, με αντι­λαϊ­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, που φορ­τώ­νει κι άλλα βάρη στο λαό, έτσι ακρι­βώς και οι αγώ­νες δεν ανα­βάλ­λο­νται ούτε απα­γο­ρεύ­ο­νται, παρά μόνο προ­σαρ­μό­ζο­νται στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, δυνα­μώ­νουν όμως, βάζο­ντας στο επί­κε­ντρο τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα του λαού.

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, καλού­με όλους τους σκε­πτό­με­νους ανθρώ­πους καλής θέλη­σης να δουν τα πραγ­μα­τι­κά τους ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Να εντα­χθούν στο οργα­νω­μέ­νο κίνη­μα, στις ριζο­σπα­στι­κές συσπει­ρώ­σεις, να συμπο­ρευ­τούν με το ΚΚΕ. Είτε είναι οπα­δοί του ΣΥΡΙΖΑ, είτε του ΚΙΝΑΛ, είτε δυνά­με­ων που δεν εκπρο­σω­πού­νται κοι­νο­βου­λευ­τι­κά, είτε ακο­λου­θούν ακό­μα τη ΝΔ, αλλά αντι­δρούν σε μια επι­στρο­φή σε ξεπε­ρα­σμέ­να εμφυ­λιο­πο­λε­μι­κά, αντι­κομ­μου­νι­στι­κά σύν­δρο­μα, που τόσο κακό προ­ξέ­νη­σαν στον τόπο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο