Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άρθρο του Ηλ. Σιώρα: Αυτό που διεκδικούμε δεκαετίες τώρα, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση για το σήμερα

Γρά­φει ο Ηλί­ας Π. Σιώ­ρας //
Πρό­ε­δρος Σωμα­τεί­ου Ευαγγελισμού
Γραμ­μα­τέ­ας ΕΙΝΑΠ

Τα λόγια περίσ­σε­ψαν. Τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα κρά­τη­σαν λίγα δευ­τε­ρό­λε­τα, ενώ οι οιμω­γές των ασθε­νών ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ αυξά­νουν. Τι είπε το συνε­πές υγειο­νο­μι­κό κίνη­μα από τις πρώ­τες μέρες της πανδημίας;

  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των κλά­δων. 30.000 υα κενά σε νοσο­κο­μεία — ΚΥ και δομές πρό­νοιας, σε και­ρό ΜΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Αυτό άφη­σε η λαί­λα­πα των 3 μνη­μο­νί­ων των κυβερ­νη­τι­κών κομ­μά­των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.
  • Επαρ­κής χρη­μα­το­δό­τη­ση, που με στοι­χεία δικά τους, όλο και μειωνόταν.
  • Άμε­ση ανά­πτυ­ξη 3.500 κλι­νών ΜΕΘ – ΜΑΦ – ΜΕΝε­ο­γνών που είναι ανα­γκαί­ες σε και­ρό ΜΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ τη στιγ­μή που εδώ και δεκα­ε­τί­ες τις είχαν καθη­λώ­σει ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ στις 500 – 600.
  • Επεί­γου­σα ενί­σχυ­ση της δωρε­άν Π.Φ.Υ. Με δεδο­μέ­νη την υπο­στε­λέ­χω­ση τους μέχρι και 50% και όχι πεσκέ­σια στις ιδιω­τι­κες δια­γνω­στι­κές αλυσίδες.
  • Test, μαζι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να test στον πλη­θυ­σμό και φυσι­κά στους υγειονομικούς.
  • Επί­τα­ξη – με τη σωστη έννοια, των ιδιω­τι­κών δομών υγεί­ας που επί δεκα­ε­τί­ες βυζαί­νουν τα ταμεία και τις οικο­νο­μί­ες του λαού. Επί­τα­ξη πραγ­μα­τι­κή, όχι πλου­σιο­πά­ρο­χη επι­δό­τη­ση στους κλι­νι­κάρ­χες και στις αλυ­σί­δες των δια­γνω­στι­κών κέντρων.

Οι κυβερ­νώ­ντες όχι μόνο δεν μας δεχό­νταν, αλλά μέσω υψη­λό­βαθ­μων κρα­τι­κών λει­τουρ­γών και φίλα προ­σκεί­με­νων ΜΜΕ μας λοιδωρούσαν.

Η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση παρα­κο­λου­θού­σε, στην πρά­ξη έκα­νε ότι μπο­ρού­σε να αδρα­νο­ποι­ή­σει το κίνη­μα με εκεί­νο το επι­κίν­δυ­νο αφή­γη­μα “θα λογα­ρια­στού­με μετά”.

Το συνε­πές κίνη­μα έσπα­σε απα­γο­ρεύ­σεις, τήρη­σε τα μέτρα προ­στα­σί­ας – απο­κο­ρύ­φω­μα η συγκλο­νι­στι­κή συγκέ­ντρω­ση της Πρω­το­μα­γιάς, εικό­να που έκα­νε το γύρο του κόσμου και συγκλό­νι­σε ψυχές – παρε­νέ­βη σε όλα τα νοσο­κο­μεία και στους χώρους εργα­σί­ας για μέτρα πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας του πλη­θυ­σμού. Δεν στα­μα­τή­σα­με στιγμή!

Ανά­με­σα στα άλλα ειχα­με να αντι­με­τω­πί­σου­με άκρα­το αυταρ­χι­σμό από διοι­κή­σεις, κλή­σεις σε απο­λο­γία συνε­πών υπαλ­λή­λων επει­δή ζητού­σαν το αυτο­νό­η­το και άλλα. Κλασ­σι­κή στιγ­μή ήταν, όταν στις 7 Απρί­λη — παγκό­σμια μέρα της Υγεί­ας – στα περισ­σό­τε­ρα νοσο­κο­μεία έγι­να συγκε­ντρώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας και εισέ­βα­λαν τα ΜΑΤ στον Ευαγ­γε­λι­σμό για να εμπο­δί­σουν τη … δια­σπο­ρά του ιού. Οι εργα­ζό­με­νοι τους έδιωξαν!

Το τρί­μη­νο Ιού­νιο-Ιού­λιο-Αύγου­στο κάνα­με παρεμ­βά­σεις για τα ίδια ζητή­μα­τα, βλέ­πο­ντας ότι το δεύ­τε­ρο κύμα είναι προ των πυλών, αν δεν ληφθούν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα: Στον του­ρι­σμό, στα πλοία, τα λεω­φο­ρεία και τα άλλα Μ.Μ.Μ.

Οι επι­ση­μάν­σεις μας δεν ακού­στη­καν. Έγι­ναν και εδώ και στις άλλες χώρες, οι εντο­λές των tour operators, των εφο­πλι­στών και των μεγαλοξενοδόχων.

Την ίδια περί­ο­δο υπήρ­χαν πολ­λά περι­θώ­ρια ανά­πτυ­ξης κλι­νών ΜΕΘ, επα­να­λει­τουρ­γί­ας νοσο­κο­μεί­ων που έβα­λα λου­κέ­το ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και κρά­τη­σε θεό­κλει­στα ο ΣΥΡΙΖΑ.(Πολυκλινική, Πατη­σί­ων, Μπό­μπο­λα κ.λπ.). Δεν έγι­νε τίπο­τα. Τα ΚΥ έμει­ναν ξεκρέμαστα.

Και όμως η φωνή μας ήταν παρού­σα κάθε μέρα. Ασκή­σα­με έντο­να κρι­τι­κή και στον ΕΟΔΥ και σε επι­στή­μο­νες που δέχο­νταν την αλλα­γή των πρω­το­κόλ­λων με κρι­τή­ρια ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ. Απο­κο­ρύ­φω­μα ο αριθ­μός των μαθη­τών ανά τάξη και η πλη­ρό­τη­τα  στα πλοία για τα νησιά. Έτσι λοι­πόν φτά­σα­με στο φθι­νό­πω­ρο με τα σαρ­δε­λο­ποι­η­μέ­να από επι­βά­τες λεω­φο­ρεία και μετρό, με τη μη λήψη μέτρων προ­στα­σί­ας σε χώρους εργα­σί­ας, με τις ίδιες και χει­ρό­τε­ρες συν­θή­κες από άπο­ψη δισπο­ράς του ιού στα νοσοκομεία.

Ατο­μι­κή ευθύ­νη λέει η Κυβερνηση!

Η δια­σπο­ρά παίρ­νει μεγα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις, επαγ­γελ­μα­τί­ες, άνερ­γοι, εργα­ζό­με­νοι κυριο­λε­κτι­κά πει­νά­νε από το γενι­κευ­μέ­νο lockdown.

Πάλι φταί­με εμείς για την διασπορά!

Τι λέτε κύριοι;

Κάνα­τε κάτι από αυτά που πρό­τει­ναν οι φορείς των υγειο­νο­μι­κών, η ΟΕΝΓΕ, τα πρω­το­βάθ­μια σωμα­τεία και των υγειο­νο­μι­κών και όλων των κλάδων;

Όταν το Δεκέμ­βριο του 2019 προ­κη­ρύ­ξα­τε 950 θέσεις μόνι­μων για­τρών, υπέ­βα­λαν αίτη­ση 2.500. Οι κρί­σεις καθυ­στε­ρούν όπως πάντα. Φτα­νει η παν­δη­μια το Μάρ­τη και η ΟΕΝΓΕ λέει το εξής απλό: Διο­ρί­στε τους ΟΛΟΥΣ! Υπάρ­χει ανά­γκη! Τότε διό­ρι­σαν ελά­χι­στους επι­κου­ρι­κούς και 8 μήνες μετά μας κάνουν … χάρη και προ­χω­ρούν σε κατε­πεί­γου­σες προ­σλή­ψεις 300 για­τρών για τις ΜΕΘ. Για τους 100 δε από τους 300 η θητεία τους θα είναι για τρί­μη­νο και δεν δια­σφα­λί­ζε­τια ότι θα παρα­μεί­νουν στο δημό­σιο σύστη­μα υγείας!

Στις πρό­σφα­τες τρο­πο­λο­γί­ες χρη­σι­μο­ποιούν τη λέξη “επί­τα­ξη”. Τι εννο­ούν; Όταν το σύστη­μα μπου­κώ­σει θα χρυ­σο­ε­νοι­κιά­σουν, ιδιω­τι­κές δομές και αυτό θα το πουν επί­τα­ξη! Κάτι παρό­μοιο έκα­ναν ΟΛΕΣ οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, πλη­ρώ­νο­ντας αδρά 1.000 – 1.600 ευρώ την ημέ­ρα στον κλι­νι­κάρ­χη για κλί­νη  ΜΕΘ ! Όλα τα παρα­πά­νω για να μη θιγούν τα κέρ­δη των κλι­νι­καρ­χών που τους έχει καλο­τα­ΐ­σει χρό­νια τώρα η κάθε κυβέρ­νη­ση και το ξεζού­μι­σμα των υπαλ­λή­λων τους. Μέσα στην παν­δη­μία δεν ξεχνά­νε να στη­ρί­ξουν όλα τα πλο­κά­μια του κεφα­λαί­ου, υπη­ρε­τώ­ντας τους πιστά, ως πολι­τι­κό τους προσωπικό.

Κάνουν υπο­χρε­ω­τι­κές ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ προ­σω­πι­κού απο­δυ­να­μώ­νο­ντας άλλες δημό­σιες δομές, αντί να κάνουν χιλιά­δες προ­σή­ψεις. Μάλι­στα συνο­δεύ­ε­ται η διά­τα­ξη με αυστη­ρές ποι­νές σε περί­πτω­ση άρνη­σης. Με αυταρ­χι­κά μέτρα δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται η πανδημία!!!

“Η καλύ­τε­ρη πρό­λη­ψη είναι η ΠΡΟΣΛΗΨΗ” σε όλους τους τομείς.

Αφού από το 2010 ΟΛΕΣ οι κυβερ­νή­σεις ανά­γκα­σαν πάνω από 18.000 για­τρούς να πάρουν των ομμα­τιών τους για άλλες χώρες. Σε μερι­κές ειδι­κό­τη­τες (καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κή, ουρο­λο­γία, βιο­πα­θο­λο­γία κ.λπ.) δεν βρί­σκουν για­τρούς να καλύ­ψουν βασι­κές ανά­γκες. Έδω­σαν στους ειδι­κευό­με­νους ένα “τυρά­κι” για ανα­γνώ­ρι­ση χρό­νου ειδι­κό­τη­τας εφ΄όσον παρου­σια­στούν νωρί­τε­ρα στα νοσο­κο­μεία επι­λο­γής τους. Προη­γή­θη­καν βέβαια εκα­το­ντά­δες “εντέ­λε­στε” σε ειδι­κευό­με­νους άσχε­της ειδι­κό­τη­τας να καλύ­ψουν ανά­γκες κλι­νι­κών covid σε νοσο­κο­μεία. Ο ειδι­κευό­με­νος με τις αμέ­τρη­τες εφη­με­ρί­ες και την υπε­ρερ­γα­σία παίρ­νει μισθό λιγό­τε­ρα από τα 1.600 ευρώ που δίνει το κρά­τος τη μία μέρα σε ιδιω­τι­κή ΜΕΘ.

Ζήτη­σαν από ιδιώ­τες για­τρούς να εντα­χθούν σε προ­αι­ρε­τι­κή βάση στο Δημό­σιο Σύστη­μα και ΑΓΝΟΗΣΑΝ επι­δει­κτι­κά την έκκλη­ση της επι­τρο­πής αγώ­να αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων – από το Μάρ­τη – να εντα­χθούν μόνι­μα με σχε­δια­σμό στα νοσο­κο­μεία και ΚΥ. Στην ίδια πολι­τι­κή “μπα­λω­μά­των” εντάσ­σε­ται και η πρό­βλε­ψη της τρο­πο­λο­γί­ας για προ­αι­ρε­τι­κή παρα­μο­νή στο ΕΣΥ για 6 μήνες των για­τρών που συντα­ξιο­δο­τού­νται 31/12/20. Η νομο­θε­σία τους λέει ότι, όταν κάποιος συντα­ξιο­δο­τεί­ται ‚η θεση του προ­κη­ρύσ­σε­ται του­λά­χι­στον 6 μήνες πρίν. Στον Ευαγ­γε­λι­σμό συντα­ξιο­δο­τού­νται 25 για­τροί στις 31/12. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ! Εξ΄άλλου τι περι­μέ­νουν να προ­σφέ­ρει ένας 68χρονος για­τρός στην κόλα­ση της παν­δη­μί­ας; Ε!! υψη­λά ιστά­με­νοι: επι­με­λη­τές Α΄και Β΄θέλει το σύστη­μα και όχι συντα­ξιού­χους που ο καθέ­νας τους έχει στην πλά­τη του πάνω από 2.500 εφημερίες!

Διοι­κη­τι­κούς δεν προσέλαβαν.

Τεχνο­λό­γους και παρα­σκευα­στές ελάχιστους.

Νοση­λευ­τές – ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ, ακο­λου­θώ­ντας συντα­γή ΣΥΡΙΖΑ. Λένε ότι προ­σέ­λα­βαν πάνω από 5.000 πανελ­λα­δι­κά. Να μας εξη­γή­σουν τότε για­τί στην Α΄ΥΠΕ, από τις 1.700 θέσεις νοση­λευ­τών που ζητή­θη­καν καλύ­φθη­καν μόνο 1.100; Μήπως συνέ­βη το ίδιο και στις άλλες ΥΠΕ;

Προ­σέ­λα­βαν ειδι­κευό­με­νους νοση­λευ­τές και μερι­κούς τους έστει­λαν, με μονα­δι­κό εφό­διο το πτυ­χίο τους, ανεκ­παί­δευ­τους, κατ΄ευθείαν σε ΜΕΘ covid. Εύγε!

Κατα­τέ­θη­κε το σχέ­διο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2021. Όλα τα προη­γού­με­να,  μνη­μο­νια­κά και μη, χρό­νια κόβο­νταν από την κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση των νοσο­κο­μεί­ων εκα­το­ντά­δες εκ. Ευρώ κάθε χρό­νο. Ο νέος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός δεν ανα­πλη­ρώ­νει ούτε κατ΄ ελά­χι­στο τις περι­κο­πές των προη­γού­με­νων χρό­νων. Θα μας απα­ντή­σουν γιατί;

Περι­γρά­φο­ντας και κυρί­ως βιώ­νο­ντας την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και στη χώρα μας και στη Ευρώ­πη και στις ΗΠΑ, δεν χρειά­ζε­ται και πολ­λή σκέ­ψη: στον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο η υγεία, όχι μόνο δεν είναι κοι­νω­νι­κό αγα­θό, αλλά ένας προ­σο­δο­φό­ρος τομέ­ας της οικο­νο­μί­ας. Ακό­μα και μέσα στην παν­δη­μία, φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρί­ες, όμι­λοι βιοϊ­α­τρι­κής τεχνο­λο­γί­ας, βιο­μή­χα­νοι απλού υγειο­νο­μι­κού υλι­κού, έχουν πέσει σαν κορά­κια για ιλιγ­γιώ­δη κέρδη.

Με αυτό το σύστη­μα δεν υπάρ­χει ελπί­δα. Εδώ και δεκα­ε­τί­ες ο επί­λο­γος όλων των παρεμ­βά­σε­ών μας παντού – σε συνέ­δρια, σε ανα­κοι­νώ­σεις, σε αφί­σες κ.λπ. — ήταν και είναι ότι “παλεύ­ου­με για ένα απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κό, δωρε­άν σύστη­μα υγεί­ας, χωρίς επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­ση”. “Να πλη­ρω­σουν το κρά­τος και οι εργο­δό­τες”. “Μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά, πλή­ρης και απο­κλει­στι­κή απα­σχό­λη­ση”. “Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των κλάδων”.

Με αφορ­μή την παν­δη­μία είναι τόσο επί­και­ρα τα αιτή­μα­τα που πρέ­πει να γίνουν αιτή­μα­τα του λαού.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο