Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άρχισε η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία

Εισβο­λή Τουρ­κί­ας στη Συρία: Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ανα­κοί­νω­σε το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της ότι η περι­βό­η­τη στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση της χώρας του στη βόρεια Συρία ξεκί­νη­σε  σε βάρος των Κούρ­δων μαχη­τών των δυνά­με­ων SDF και YPG που τις θεω­ρεί «τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις». Την ίδια ώρα, οι ηγε­σί­ες αυτών των οργα­νώ­σε­ων, που έχουν στε­νή σχέ­ση με τις ΗΠΑ, επι­χει­ρούν να αξιο­ποι­ή­σουν τη ρευ­στό­τη­τα των συμ­μα­χιών που διαμορφώνονται.

«Οι τουρ­κι­κές ένο­πλες δυνά­μεις, μαζί με το “Εθνι­κό Στρα­τό της Συρί­ας”, μόλις εξα­πέ­λυ­σαν την Επι­χεί­ρη­ση “Πηγή Ειρή­νης” ενα­ντί­ον των τρο­μο­κρα­τών του PKK / YPG και του ΙΚ στη βόρεια Συρία», ανέ­φε­ρε ο Ερντο­γάν σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter. «Απο­στο­λή μας είναι να απο­τρέ­ψου­με τη δημιουρ­γία ενός δια­δρό­μου τρο­μο­κρα­τών στα νότια σύνο­ρά μας και να φέρου­με ειρή­νη στην περιο­χή», πρόσθεσε.

Κάνο­ντας λόγο για «Εθνι­κό Στρα­τό της Συρί­ας» ο Ερντο­γάν ανα­φέ­ρε­ται στον υπο­στη­ρι­ζό­με­νο από την Τουρ­κία αντι­κυ­βερ­νη­τι­κό «Ελεύ­θε­ρο Συρια­κό Στρα­τό» (ΕΣΣ). Πρό­κει­ται για ένο­πλες ομά­δες σύρων αντι­κα­θε­στω­τι­κών που ελέγ­χο­νται από την Άγκυ­ρα και ανα­μέ­νε­ται να λάβουν μέρος στην τουρ­κι­κή επί­θε­ση. Του­λά­χι­στον 18.000 ένο­πλοι θα συμ­με­τά­σχουν στο πρώ­το στά­διο της τουρ­κι­κής επί­θε­σης, σύμ­φω­να εκπρό­σω­πο μίας ένο­πλης ομά­δας του ΕΣΣ.

Η εξέ­λι­ξη αυτή περι­πλέ­κει την κατά­στα­ση στην πολύ­πα­θη Συρία και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, όπου είναι σε εξέ­λι­ξη ο σφο­δρός αντα­γω­νι­σμός ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών και περι­φε­ρεια­κών δυνά­με­ων για το μοί­ρα­σμα και ξανα­μοί­ρα­σμα του πλού­του και των σφαι­ρών επιρ­ρο­ής. Καταρ­ρί­πτει επί­σης τα παρα­μύ­θια περί δήθεν «απο­μο­νω­μέ­νης Τουρ­κί­ας», που δια­δί­δει η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση με αφορ­μή και την πρό­σφα­τη επί­σκε­ψη του Αμε­ρι­κα­νού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, όταν οι ΗΠΑ ανοί­γουν το δρό­μο για την τουρ­κι­κή επέμ­βα­ση, παρά τα σχε­τι­κά μπρος — πίσω σε διά­φο­ρες δηλώ­σεις αξιωματούχων.

 atexnos banner 753x200

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο