Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άστεγη η Χρυσή Αυγή στην Κρήτη ύστερα και απ’ το λουκέτο στα “γραφεία” της στο Ηράκλειο!

Γρά­φει κι επι­με­λεί­ται ο Ειρηναί­ος Μαρά­κης  //

Άστε­γη η Χρυ­σή Αυγή στην Κρή­τη καθώς λου­κέ­το μπή­κε στα γρα­φεία της νεο­να­ζι­στι­κής συμ­μο­ρί­ας το Ηρά­κλειο, με απο­τέ­λε­σμα να μην υπάρ­χουν πλέ­ον καθό­λου γρα­φεία της στο νησί. Παράλ­λη­λα αφαι­ρέ­θη­κε κι επί­ση­μα η τοπι­κή οργά­νω­ση Ηρα­κλεί­ου από τη λίστα των γρα­φεί­ων στην ιστο­σε­λί­δα της.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τα γρα­φεία της Χρυ­σής Αυγής στο Ηρά­κλειο είχαν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως ορμη­τή­ριο επι­θέ­σε­ων σε πρό­σφυ­γες, μετα­νά­στες και αντι­φα­σί­στες. Συγκε­κρι­μέ­να, μέλη της τοπι­κής είχαν κατα­δι­κα­στεί για επί­θε­ση σε ομά­δα αντι­φα­σι­στών στον Ζαρό Ηρα­κλεί­ου, τον Νοέμ­βριο του 2012, οι οποί­οι για την δρά­ση τους κατα­δι­κά­στη­καν σε δύο χρό­νια φυλακή.

Είχε προη­γη­θεί, κι ύστε­ρα από μια ενω­τι­κή παγ­χα­νιώ­τι­κη αντι­φα­σι­στι­κή και αντι­ρα­τσι­στι­κή κινη­το­ποί­η­ση με τη συμ­με­το­χή εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και αντι­φα­σι­στών, το κλεί­σι­μο των γρα­φεί­ων της σε περι­φε­ρεια­κό σημείο της πόλης των Χανί­ων τον Δεκέμ­βριο του 2017. Τα γρα­φεία τους στην πόλη, όπου ήταν η έδρα της διοί­κη­σης Κρή­της, είχαν ξανα­κλεί­σει και λίγο και­ρό νωρί­τε­ρα. Τότε στε­γά­ζο­νταν στο κέντρο της πόλης κι ήταν η βάση πού εξορ­μού­σαν τα Τάγ­μα­τα Εφό­δου των νεο­να­ζί. Από­δει­ξη της αντι­φα­σι­στι­κής αντί­θε­σης στη Χρυ­σή Αυγή στα Χανιά και στην Κρή­τη απο­τε­λεί ανα­κοί­νω­ση, στις αρχές του έτους, των νεο­να­ζί όπου σημεί­ω­ναν ότι “Κανείς δεν μας νοι­κιά­ζει πλέ­ον χώρο”.

Επί­σης, στην Ιερά­πε­τρα, τα γρα­φεία της Χρυ­σής Αυγής ταυ­τί­στη­καν με τη βίαιη ρατσι­στι­κή επί­θε­ση στους Πακι­στα­νούς εργά­τες στη Βαϊ­νιά τον Φεβρουά­ριο του 2013, για την οποία κατα­δι­κά­στη­καν πρω­τό­δι­κα πέντε στε­λέ­χη της τοπι­κής οργά­νω­σης (Πετρά­κης, Δασκα­λά­κης, Ψυλ­λά­κης, Μαυ­ρι­κά­κης, Γαρο­φαλ­λά­κης). Οι πέντε κατα­δι­κα­σθέ­ντες είναι επί­σης κατη­γο­ρού­με­νοι για το αδί­κη­μα της έντα­ξης σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής.

 _______________________________________________________________________________________________________

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986, απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ποιήματα του στα συλλογικά έργα (e‑books) ενώ ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως. Διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο