Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άστεγος στην Στοκχόλμη κοιμήθηκε σε ασανσέρ την Παρασκευή και τον έβγαλαν την Δευτέρα

 Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Άστε­γος στην Στοκ­χόλ­μη έμει­νε εγκλω­βι­σμέ­νος για τρία βρά­δια από την Παρα­σκευή το βρά­δυ. Απε­γκλω­βί­στη­κε το πρωί της Δευ­τέ­ρας 1 Οκτώβρη.

Το πρωί της Δευ­τέ­ρας σήμα­νε συνα­γερ­μός σε σταθ­μό Πυρο­σβε­στι­κής σε συνοι­κία της Στοκ­χόλ­μης για εγκλω­βι­σμό σε ασαν­σέρ.  Στο ασαν­σέρ βρέ­θη­κε ένας άνδρας που καταρ­χήν δεν μπο­ρού­σε καν να μιλή­σει από την εξά­ντλη­ση. Το συμ­βάν έγι­νε σε συγκρό­τη­μα γρα­φεί­ων. Κάποιος που πήγε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το ασαν­σέρ στις 6.30 το πρωί της Δευ­τέ­ρας  κατά­λα­βε πως κάτι δεν πάει καλά.

Κάλε­σε την Πυρο­σβε­στι­κή η οποία έβγα­λε τον άνθρω­πο από το ασαν­σέρ. Ήταν σε κακή κατά­στα­ση και στην αρχή δεν μπο­ρού­σε ούτε να μιλή­σει. Αργό­τε­ρα εξή­γη­σε στην Αστυ­νο­μία πως μπή­κε στο ασαν­σέρ για να κοι­μη­θεί την Παρα­σκευή το από­γευ­μα. Όταν ξύπνη­σε το κτή­ριο ήταν κλει­δω­μέ­νο και το ασαν­σέρ μπλοκαρισμένο.

Ο 58χρονος άντρας δεν ήξε­ρε πώς να ειδο­ποι­ή­σει για βοή­θεια πατώ­ντας το κου­μπί του συναγερμού.

Ζήτη­σε νερό στο ασθε­νο­φό­ρο που έσπευ­σε και τον πήγε στο Νοσο­κο­μείο αφού δεν τον «κρα­τού­σαν» τα πόδια του.

Έμει­νε μόνος και εγκλω­βι­σμέ­νος τρία ολό­κλη­ρα βρά­δια χωρίς να ξέρει πώς να γλυ­τώ­σει. Κανείς δεν τον πρό­σε­ξε που κοι­μό­ταν στο ασαν­σέρ και δεν μπο­ρούν να το εξη­γή­σουν ούτε οι φύλα­κες, η αστυ­νο­μία και η Πυρο­σβε­στι­κή. Ούτε καν ο ίδιος.

Η πρά­ξη του να επι­λέ­ξει να κοι­μη­θεί στο ασαν­σέρ λέει από μόνη της πολ­λά για την κοι­νω­νία που ζει και υποφέρει.

astegos

Δεν είναι όμως ο μόνος. Ο αριθ­μός των Σου­η­δών που ζουν σε συν­θή­κες μεγά­λης έλλει­ψη στέ­γης αυξά­νε­ται με ταχείς ρυθ­μούς. Πολ­λοί άνθρω­ποι μετα­ξύ των οποί­ων και πολ­λοί γονείς υπο­φέ­ρουν χωρίς να προ­έρ­χο­νται από τις κατη­γο­ρί­ες ανθρώ­πων με προ­βλή­μα­τα ψυχι­κής υγεί­ας ή καταχρήσεων.

Παρό­λα αυτά, δεν έχουν που­θε­νά να μεί­νουν. Τα στοι­χεία είναι απο­κα­λυ­πτι­κά. Από το 2011, ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που ζουν μακρο­χρό­νια σε προ­σω­ρι­νά κατα­λύ­μα­τα αυξή­θη­κε κατά 30% σε σχε­δόν 16. 000 άτο­μα. Συνή­θως πρό­κει­ται για δια­με­ρί­σμα­τα, όπου ο Δήμος ή η κοι­νω­νι­κή υπη­ρε­σία τα παρα­χω­ρεί υπό ορι­σμέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Περισ­σό­τε­ροι από ένας στους πέντε ανθρώ­πους δεν είχε καμία άλλη ανά­γκη εκτός από την στέ­γη. Συνο­λι­κά υπάρ­χουν 24. 000 παι­διά των οποί­ων οι γονείς βρί­σκο­νται σε κάποια μορ­φή έλλει­ψης στέ­γης. Σε σύγκρι­ση με το 2011 είναι περί­που 900 περισ­σό­τε­ροι γονείς άστε­γοι σήμε­ρα. Το ένα τρί­το των αστέ­γων είναι γονείς  παι­διών κάτω των 18 ετών.

astegoi3

Σε 4.000 υπο­λο­γί­ζο­νται οι άστε­γοι στην Στοκ­χόλ­μη που ανα­γκά­ζο­νται να ζουν στο δρό­μο ή σε προ­σω­ρι­νά καταλύματα.

5 900 άτο­μα βρί­σκο­νται σε έκτα­κτη ανά­γκη εύρε­σης στέ­γης. Είναι 1 500 περισ­σό­τε­ροι σε σύγκρι­ση με την ίδια εβδο­μά­δα τον Απρί­λιο του 2011. Αυτά είναι τα συγκρι­τι­κά στοι­χεία παρό­μοιας έρευ­να του Εθνι­κού Συμ­βού­λιου Υγεί­ας και Πρό­νοιας για το 2017. Στην έρευ­να δεν υπο­λο­γί­ζο­νται οι Ρομά και οι “εισα­γό­με­νοι” επαίτες.

«Είναι απο­τέ­λε­σμα της στε­γα­στι­κής πολι­τι­κής. Χτί­ζο­νται κατοι­κί­ες αλλά είναι πολύ ακρι­βές για αυτές τις ομά­δες. Αυτούς που συνα­ντά­με δεν έχουν τέτοια πορ­το­φό­λια» δηλώ­νει εκπρό­σω­πος του Ερυ­θρού Σταυρού.

Η νέα έκθε­ση της στα­τι­στι­κής υπη­ρε­σί­ας της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, Eurostat ‚που δημο­σιεύ­τη­κε τον Φεβρουά­ριο, για το ποσο­στό του πλη­θυ­σμού που κιν­δυ­νεύ­ει από φτώ­χεια και κοι­νω­νι­κό απο­κλει­σμό δεί­χνει πως 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι στην Σου­η­δία, από τα 10.500.00 πλη­θυ­σμό της Σου­η­δί­ας, βρί­σκο­νται σε κίν­δυ­νο. «Νέοι, συντα­ξιού­χοι, μόνες μητέ­ρες με παι­δί και πολί­τες που γεν­νή­θη­καν εκτός Σου­η­δί­ας είναι οι ευαί­σθη­τες κατη­γο­ρί­ες». δηλώ­νει ο Thomas Helgeson, στα­τι­στι­κο­λό­γος στην στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία Σου­η­δί­ας, SCB.

Οι όλο και περισ­σό­τε­ροι άστε­γοι δεί­χνουν και το άνοιγ­μα της ταξι­κής και εισο­δη­μα­τι­κής ψαλί­δας στην Σου­η­δία που κατά τον ΟΟΣΑ αυξά­νει περισ­σό­τε­ρο από όλες τις χώρες του κόσμου. Η σκλη­ρή λιτό­τη­τα που έχει επι­βλη­θεί στον Σου­η­δι­κό λαό για να μπο­ρέ­σουν τα Σου­η­δι­κά μονο­πώ­λια να βγά­λουν τον Ευρω­παι­κό και διε­θνή αντα­γω­νι­σμό δεί­χνει όλο και πιό καθα­ρά την χει­ρο­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών ζωής που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει και την ραγδαία αύξη­ση των αστέγων.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο