Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άφαντος και ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας — Η θέση του ΚΚΕ

Σε παρω­δία έχει μετα­τρα­πεί η Προ­α­να­κρι­τι­κή Επι­τρο­πή που διε­ρευ­νά το ρόλο του πρώ­ην ανα­πλη­ρω­τή Δικαιο­σύ­νης, Δ. Παπαγ­γε­λό­που­λου, στην υπό­θε­ση «Novartis».

Ο «προ­στα­τευό­με­νος μάρ­τυ­ρας» με την κωδι­κή ονο­μα­σία «Αικα­τε­ρί­νη Κελέ­ση» δεν παρου­σιά­στη­κε στη ΓΑΔΑ για να εξε­τα­στεί από την αντι­προ­σω­πεία της Προ­α­να­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, απο­φα­σί­στη­κε η έκδο­ση εντάλ­μα­τος βίαι­ης προ­σα­γω­γής του «προ­στα­τευό­με­νου μάρ­τυ­ρα», ο οποί­ος είναι ο δεύ­τε­ρος μάρ­τυ­ρας με «κου­κού­λα» που αρνή­θη­κε να καταθέσει.

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, που συμ­με­τεί­χε εκ μέρους του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος στην αντι­προ­σω­πεία των βου­λευ­τών της Προ­α­να­κρι­τι­κής, δεν προ­συ­πέ­γρα­ψε το ένταλ­μα και απο­χώ­ρη­σε από τη ΓΑΔΑ.

«Η όλη δια­δι­κα­σία εξε­λίσ­σε­ται σε φιά­σκο. Θεω­ρού­με ότι η νέα έκδο­ση εντάλ­μα­τος βίαι­ης προ­σα­γω­γής θα είναι ατε­λέ­σφο­ρη», δήλω­σε ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος. «Ζητά­με να αρθεί το καθε­στώς προ­στα­σί­ας και ανω­νυ­μί­ας των μαρ­τύ­ρων για να προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία και να μπει στην ουσία. Ο καθέ­νας από δω και πέρα παίρ­νει την ευθύ­νη για τη στά­ση που θα κρα­τή­σει», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα παρα­μέ­νει από χθες ανε­φάρ­μο­στο το ένταλ­μα για τον προ­στα­τευό­με­νο μάρ­τυ­ρα με την κωδι­κή ονο­μα­σία «Μάξι­μος Σαρά­φης» που δεν προ­σήλ­θε την Τρί­τη στη ΓΑΔΑ για να κατα­θέ­σει στην αντι­προ­σω­πεία των βου­λευ­τών της Προ­α­να­κρι­τι­κής Επιτροπής.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με πως ούτε χθες ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος προ­συ­πέ­γρα­ψε το ένταλ­μα, σημειώ­νο­ντας πως «η ανα­ζή­τη­ση της αλή­θειας δεν μπο­ρεί να διε­ρευ­νη­θεί με μάρ­τυ­ρες που απο­κρύ­πτουν τα στοι­χεία τους». Όπως εξή­γη­σε, «η αντί­θε­σή μας αυτή δεν αφο­ρά μόνο την υπό­θε­ση που εξε­τά­ζε­ται, αλλά συνο­λι­κά την κατα­δί­κη και απόρ­ρι­ψη μιας διά­τρη­της και επι­κίν­δυ­νης δια­δι­κα­σί­ας», όπως είναι η κατά­θε­ση μαρ­τύ­ρων υπό καθε­στώς ανω­νυ­μί­ας και προστασίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο