Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άχεντ Ταμίμι: Η νίκη απέναντι σε ένα κράτος δολοφόνο μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή πάλη εναντίον της κατοχής

«Με την ενό­τη­τα του Παλαι­στι­νια­κού λαού, με την καθη­με­ρι­νή πάλη ενα­ντί­ον της κατο­χής, σίγου­ρα τότε θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η νίκη κι η ελευ­θε­ρία του παλαι­στι­νια­κού λαού μετά απ’ αυτά» επι­σή­μα­νε, μετα­ξύ άλλων, η 17χρονη αγω­νί­στρια Άχεντ Ταμί­μι, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε σήμε­ρα στο Στέ­κι Πολι­τι­σμού και Νεα­νι­κής Δημιουρ­γί­ας της ΚΝΕ. Και πρό­σθε­σε: «Σίγου­ρα η παγκό­σμια στή­ρι­ξη μάς βοη­θά να πιέ­ζου­με ειδι­κά το Ισρα­ήλ, αυτό σημαί­νει πολ­λά για τον παλαι­στι­νια­κό λαό και του ανε­βά­ζει το ηθι­κό για να συνεχίσει».

Ερω­τη­θεί­σα για τον αριθ­μό των πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων που παρα­μέ­νουν κλει­σμέ­νοι στις φυλα­κές, η Αχέντ Ταμί­μι ανέ­φε­ρε: «Υπάρ­χουν 6.500 πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι που δίνουν τον δικό τους αγώ­να στις φυλα­κές, ανά­με­σά τους 350 μικρής ηλι­κί­ας. Παρό­λο που είναι μέσα στις φυλα­κές προ­σπα­θούν να μετα­τρέ­ψουν τη φυλα­κή σε σχο­λείο. Προ­σπα­θούν να ασχο­λού­νται με το διά­βα­σμα και την “αυτο­εκ­παί­δευ­ση” τους και συνε­χί­ζουν τον αγώ­να τους μέσα στις φυλακές».

Παράλ­λη­λα η Αχέντ Ταμί­μι αφού ευχα­ρί­στη­σε όσους στά­θη­καν αλλη­λέγ­γυοι στον αγώ­να της, ανέ­φε­ρε: «Ελπί­ζω να συνε­χι­στεί αυτή η υπο­στή­ρι­ξη μέχρι να ελευ­θε­ρω­θούν όλοι οι υπό­λοι­ποι κρα­τού­με­νοι μέχρι την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης. Κι ελπί­ζω να μην θεω­ρούν τον εαυ­τό τους μόνο υπο­στη­ρι­κτές προς εμάς, αλλά ελπί­ζω να θεω­ρούν τον εαυ­τό τους συνέ­ται­ρους προς εμάς μέχρι την απελευθέρωση».

Σε ερώ­τη­ση αν η συγκί­νη­ση των υπό­λοι­πων λαών αρκεί για τον αγώ­να που δίνουν και τι προσ­δο­κά από τον ελλη­νι­κό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώ­πης, σημεί­ω­σε: «Σίγου­ρα η συγκί­νη­ση δεν αρκεί. Θέλου­με πράγ­μα­τα που να πραγ­μα­το­ποιού­νται. Να ενη­με­ρώ­νουν τους νέους γι’ αυτά που γίνο­νται στην Παλαι­στί­νη. Να μοι­ρά­ζο­νται μαζί μας όλα αυτά που συμ­βαί­νουν στην Παλαι­στί­νη μέσω των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης για να φτά­σουν την αλή­θεια σε όλο τον κόσμο. Αυτό παρέ­χει μεγά­λη ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη προς τον παλαι­στι­νια­κό λαό».

tamimi10

«Eίναι πολύ μεγά­λη ευθύ­νη να αντι­προ­σω­πεύ­εις ένα λαό που ζει κάτω από κατο­χή, αλλά παρό­λα αυτά θα συνε­χί­σου­με τον αγώ­να», συμπλή­ρω­σε η 17χρονη ακτι­βί­στρια. «Ήμουν 8 χρο­νών όταν συμ­με­τεί­χα πρώ­τη φορά σε πορεί­ες και δια­δη­λώ­σεις. Για να ξεκι­νή­σεις να συμ­με­τέ­χεις από τόσο μικρή ηλι­κία σε πορεί­ες και δια­δη­λώ­σεις είναι εξαι­τί­ας της πίε­σης της κατο­χής. Για να απε­λευ­θε­ρω­θού­με από την κατο­χή για να μην ζήσει η επό­με­νη γενιά αυτή την ταλαι­πω­ρία, για να μπο­ρούν να πηγαί­νουν σχο­λείο χωρίς φόβο», ανέφερε.

Κλη­θεί­σα να περι­γρά­ψει τις συν­θή­κες φυλά­κι­σής της υπο­γράμ­μι­σε: «Είναι πολύ δύσκο­λη η μέρα μέσα στις φυλα­κές. Συνε­χώς σκέ­φτε­σαι την οικο­γέ­νεια σου, αν είναι όλοι καλά. Τον περισ­σό­τε­ρο χρό­νο μου διά­βα­ζα. Δεν μπο­ρώ να φτά­σω την εικό­να όσο κι αν περι­γρά­ψω τι συνέ­βαι­νε μέσα στις φυλα­κές, για­τί είσαι κλει­σμέ­νος μέσα σε έναν μικρό χώρο κι υπάρ­χουν κι άλλες τιμω­ρί­ες. Πάντα οι υπό­λοι­πες φυλα­κι­σμέ­νες με εμψύ­χω­ναν. Προ­σπα­θού­σα να μην το σκέ­φτο­μαι πολύ. Όταν καθό­μουν μόνη μου προ­σπα­θού­σα να μιλάω με τις άλλες κοπέ­λες για να μην σκέ­φτο­μαι τι υπάρ­χει έξω από τη φυλα­κή, την ελευ­θε­ρία. Κι έτσι προ­σπά­θη­σα να αντι­με­τω­πί­σω τη φυλά­κι­ση μου».

Επι­πλέ­ον, ερω­τη­θεί­σα ποιες είναι οι σκέ­ψεις της για το μέλ­λον, ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Ελπί­ζω να συνε­χί­σω τις σπου­δές μου για να υπε­ρα­σπι­στώ την υπό­θε­ση μου σε διε­θνές επί­πε­δο. Πρέ­πει κάποιος από εμάς να θυσια­στεί για να μην υπο­φέ­ρει η επό­με­νη γενιά».

Το «παρών» στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου έδω­σε κι ο πρέ­σβης της Παλαι­στί­νης, Μαρουάν Του­μπά­σι, ο οποί­ος σημεί­ω­σε: «Δεν θα στα­μα­τή­σου­με να συμ­με­τά­σχου­με στις παρα­στά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των 6.500 Παλαι­στι­νί­ων κρα­του­μέ­νων και προς την Αχέντ. Ο δρό­μος για την αλλη­λεγ­γύη για τον παλαι­στι­νια­κό λαό είναι ακό­μα πολύ μακρύς και χρεια­ζό­μα­στε ακό­μη περισ­σό­τε­ρη αλλη­λεγ­γύη για­τί η καθε­μία πραγ­μα­το­ποιεί μια νίκη, όπως πέτυ­χε για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Αχέντ. Κάθε πίε­ση προς την κατο­χι­κή κυβέρ­νη­ση φέρ­νει αποτέλεσμα».

«Θα συνε­χί­σου­με την πορεία της πάλης μας σε ο,τι αντι­προ­σώ­πευ­σε η Άχεντ Ταμί­μι, την ειρή­νη για όλους τους λαούς. Ο δρό­μος προς αυτό τον στό­χο είναι ξεκά­θα­ρος. Τον τερ­μα­τι­σμό αυτής της κατο­χής, την ίδρυ­ση του ανε­ξάρ­τη­του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, για­τί δεν θα υπάρ­χει στην περιο­χή ούτε ασφά­λεια ούτε στα­θε­ρό­τη­τα αν δεν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αυτό. Θέλου­με από εσάς να συνε­χί­σε­τε τον αγώ­να σας, για μια Ελλά­δα στα­θε­ρή. Ακό­μα υπάρ­χει κατο­χή και 6.500 πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι, υπάρ­χει ρατσι­σμός, εποι­κι­σμός, καθη­με­ρι­νή κατα­στρο­φή και σκο­τω­μοί από μια εγκλη­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση, ενώ ευχα­ρί­στη­σε τον ελλη­νι­κό λαό για την στή­ρι­ξη στην Αχέντ Ταμί­μι και στον Παλαι­στι­νια­κό λαό. Συνε­χί­ζου­με τον δρό­μο μαζί για την ανε­ξαρ­τη­σία των χωρών και την ελευ­θε­ρία τους», κατέ­λη­ξε ο κ. Τουμπάσι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο