Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Την παραπομπή του πιλότου για φόνο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ζητά ο Εισαγγελέας

«Δεν είχε καμία ανα­στο­λή για την πρά­ξη του αν και επρό­κει­το για τη μητέ­ρα του παι­διού του» ανα­φέ­ρει στην πρό­τα­σή του για τον 33χρονο δρά­στη του εγκλή­μα­τος στα Γλυ­κά Νερά ο Εισαγ­γε­λέ­ας Γιώρ­γος Νού­λης που ζητά από το Δικα­στι­κό Συμ­βού­λιο την παρα­πο­μπή τού προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νου πιλό­του σε δίκη ενώ­πιον του ΜΟΔ για την δολο­φο­νία της Καρο­λάιν και τη θανά­τω­ση του σκυ­λιού της 20χρονης.

Κατά τον εισαγ­γε­λι­κό λει­τουρ­γό, ο πιλό­τος πρέ­πει να παρα­πεμ­φθεί όπως κατη­γο­ρεί­ται για τα αδι­κή­μα­τα της ανθρω­πο­κτο­νί­ας από πρό­θε­ση τελε­σθεί­σας σε ήρε­μη ψυχι­κή κατά­στα­ση, κακο­ποί­η­σης ζώου σε βαθ­μό κακουρ­γή­μα­τος, καθώς και για ψευ­δή καταγ­γε­λία, που αφο­ρά ότι κατέ­στη­σε άλλους ύπο­πτους των πρά­ξε­ών του, και ψευ­δή κατά­θε­ση κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση, καθώς έδω­σε στις αρχές ψευ­δείς καταθέσεις.

Μέσα σε 24 σελί­δες ο κ. Νού­λης περι­γρά­φει όσα έλα­βαν χώρα στο σπί­τι του ζευ­γα­ριού στα Γλυ­κά Νερά στις 11 Μαΐ­ου 2021, όταν η 20χρονη Καρο­λάιν βρή­κε φρι­χτό ασφυ­κτι­κό θάνα­το από τον σύζυ­γο της ο οποί­ος στη συνέ­χεια δημιούρ­γη­σε ένα “σκη­νι­κό ληστείας”.

Ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός είναι από­λυ­τος στο ότι το έγκλη­μα έγι­νε με τον δρά­στη να βρί­σκε­ται σε ήρε­μη ψυχι­κή κατά­στα­ση, θέση που ο κ. Νού­λης στοι­χειο­θε­τεί με πλή­θος στοι­χεί­ων ώστε να αντι­κρού­σει την εκδο­χή που προ­βά­λει ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

Όπως ανα­φέ­ρει «η ήρε­μη ψυχι­κή κατά­στα­ση στην οποία τέλε­σε την πρά­ξη συνά­γε­ται από τον τρό­πο και τις συν­θή­κες εκτέ­λε­σης της» και επι­ση­μαί­νει πως «η πεντά­λε­πτη διάρ­κεια του ασφυ­κτι­κού πνιγ­μού του θύμα­τος, η εκ των προ­τέ­ρων μεθό­δευ­ση της παύ­σης της λει­τουρ­γί­ας της κάμε­ρας ασφά­λειας της οικεί­ας, ο αιφ­νι­δια­σμός του ανύ­πο­πτου θύμα­τος, η εξ αρχής σκη­νο­θε­σία τής σε βάρος του ληστεί­ας και η προ­σχε­δια­σθεί­σα προ­σπά­θεια παρα­πλά­νη­σης των διω­κτι­κών αρχών» δηλώ­νουν από­λυ­τα ήρε­μη ψυχι­κή κατά­στα­ση του κατηγορούμενου.

Ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός θεω­ρεί πως ο δρά­στης επέ­δει­ξε νηφα­λιό­τη­τα στην προ­με­λέ­τη του σχε­δί­ου, γεγο­νός που «συνά­γε­ται από το ότι φρό­ντι­σε να αχρη­στεύ­σει την κάμε­ρα για να μην υπάρ­χουν οπτι­κές απο­δεί­ξεις σε βάρος του». Μάλι­στα, όπως ανα­φέ­ρε­ται στην πρό­τα­ση, «σχε­δί­α­σε και παρου­σί­α­σε ένα σενά­ριο ψευ­δές και για να υπο­στη­ρί­ξει όλο αυτό το σχέ­διο, δέθη­κε ο ίδιος και έδε­σε το θύμα, ενώ επι­χεί­ρη­σε παρα­πλα­νη­τι­κές τηλε­φω­νι­κές κλή­σεις καλώ­ντας το 1000 και το 180 για να δεί­ξει ότι αστο­χεί επει­δή ήταν δεμένος».

Κατά τον εισαγ­γε­λι­κό λει­τουρ­γό: «Το θύμα ήταν μόλις 20 ετών, ενώ εκεί­νος ήταν 13 χρό­νια μεγα­λύ­τε­ρος και θα έπρε­πε να είναι ο προ­στά­της της, δεν είχε καμία ανα­στο­λή για την πρά­ξη του, αν και επρό­κει­το για την μητέ­ρα του παι­διού του, ενώ ταυ­τό­χρο­να δεν υπήρ­χε αφορ­μή για την πρά­ξη του, την οποία εκδή­λω­σε όταν το θύμα ήταν ανυ­πο­ψί­α­στο και ανύ­πο­πτο, καθώς κοι­μό­ταν ήδη για 2,5 ώρες».

Στην πρό­τα­ση ανα­φέ­ρε­ται, με επί­κλη­ση της ιατρο­δι­κα­στι­κής έκθε­σης, ότι ο πνιγ­μός είχε πεντά­λε­πτη διάρ­κεια όπως προ­κύ­πτει από τους σφυγ­μούς της Καρο­λαιν, και υπο­γραμ­μί­ζε­ται πως ο θάνα­τός της ήταν αγω­νιώ­δης, με το θύμα να βιώ­νει ψυχι­κό και σωμα­τι­κό στρες κατά τη διάρ­κεια του εγκλή­μα­τος. Επί­σης επι­ση­μαί­νε­ται ως προς τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του πιλό­του, πως δεν δίστα­σε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει στην σκη­νο­θε­σία του το 11μηνο κορι­τσά­κι του, όπως δεν δίστα­σε να εξο­λο­θρεύ­σει το σκύ­λο του. «Επέ­δει­ξε υπο­κρι­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά όταν εμφα­νι­ζό­ταν θλιμ­μέ­νος στην κηδεία και το μνη­μό­συ­νο του θύμα­τός του» ανα­φέ­ρει ο εισαγγελέας.

Ιδιαί­τε­ρη μνεία δε, κάνει ο κ. Νού­λης στη συμπε­ρι­φο­ρά μετά το έγκλη­μα του δρά­στη, η οποία στό­χευε στον απο­προ­σα­να­το­λι­σμό και σύγ­χυ­ση των αστυ­νο­μι­κών αρχών, ενώ τονί­ζει ο Εισαγ­γε­λέ­ας και τα ιδιαί­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά των πρά­ξε­ων που τέλεσε.

Η απόφαση για την επιμέλεια της κόρης της Καρολάιν

Στο μετα­ξύ με από­φα­ση του το Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο δίνει την ολι­κή επι­μέ­λεια της Λυδί­ας, στην μητέ­ρα της Καρολάιν.

Το Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο που κλή­θη­κε να κρί­νει την αίτη­ση της Εισαγ­γε­λί­ας Ανη­λί­κων για τα πρό­σω­πα που θα πρέ­πει να ανα­λά­βουν την επι­μέ­λεια του ανή­λι­κου κορι­τσιού μετά την δολο­φο­νία της 20χρονης μητέ­ρας του από τον 33χρονο πατέ­ρα της, έκρι­νε ότι το κορι­τσά­κι θα μεί­νει με την μητρι­κή για­γιά του.

Με την από­φα­σή του (αριθ­μός 1918/2021), το Πρω­το­δι­κείο απο­δέ­χε­ται την εισαγ­γε­λι­κή αίτη­ση και ανα­θέ­τει την ολι­κή επι­μέ­λεια του παι­διού στην μητρι­κή για­γιά ενώ παράλ­λη­λα αφαι­ρεί την γονι­κή μέρι­μνα από τον δρά­στη της δολο­φο­νί­ας της Καρολάιν.

Το δικα­στή­ριο (εκού­σια δικαιο­δο­σία), προς το οποίο δεν υπήρ­ξε αντι­δι­κία μετα­ξύ των δύο οικο­γε­νειών, με την από­φα­ση του ρυθ­μί­ζει την επι­κοι­νω­νία της μικρής με τους από την πατρι­κή γραμ­μή παπ­πού­δες της, ορί­ζο­ντας ότι θα μπο­ρούν να επι­κοι­νω­νούν με την εγγο­νή τους τις τελευ­ταί­ες πέντε ημέ­ρες κάθε μήνα, επί τέσ­σε­ρις ώρες.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο