Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Έγραψε» στα διεθνή ΜΜΕ η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

Σημείο ανα­φο­ράς για τον φετι­νό εορ­τα­σμό της Εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς απο­τέ­λε­σαν για τα διε­θνή ΜΜΕ οι εκδη­λώ­σεις που οργά­νω­σαν Ομο­σπον­δί­ες, Εργα­τι­κά Κέντρα και Συν­δι­κά­τα στην Ελλά­δα, ιδιαί­τε­ρα στην Αθή­να, όπου η εργα­τι­κή κινη­το­ποί­η­ση στο Σύνταγ­μα ήταν για πολ­λή ώρα «ψηλά» στην ειδη­σε­ο­γρα­φία μεγά­λων πρακτορείων.

Όχι μόνο για­τί λόγω της παν­δη­μί­ας οι περισ­σό­τε­ρες πρω­το­μα­γιά­τι­κες εκδη­λώ­σεις φέτος δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν, ούτε επει­δή ήταν από τις ελά­χι­στες συγκε­ντρώ­σεις που έχουν γίνει παγκο­σμί­ως από τότε που ξέσπα­σε η παν­δη­μία, αλλά κυρί­ως επει­δή έστει­λε το μήνυ­μα ότι η εργα­τι­κή τάξη, ακό­μη και σε αυτές τις πρω­τό­γνω­ρες όσο και αντί­ξο­ες συν­θή­κες, βρί­σκει τον τρό­πο, οργα­νω­μέ­να, πει­θαρ­χη­μέ­να και τηρώ­ντας τα μέτρα προ­στα­σί­ας, να τιμά τους ήρω­ές της, να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα δικαιώ­μα­τά της, να διεκ­δι­κεί το μέλ­λον που της αξίζει…

Οι αντα­πο­κρί­σεις των ΜΜΕ διε­θνώς σημεί­ω­ναν ιδιαί­τε­ρα την προ­ε­τοι­μα­σία της εκδή­λω­σης, με τη σήμαν­ση στο οδό­στρω­μα για να τηρού­νται οι απο­στά­σεις, τα ευρη­μα­τι­κά συν­θή­μα­τα ακό­μα και πάνω στα ατο­μι­κά μέσα προ­στα­σί­ας, όπως οι μάσκες, τη μαχη­τι­κό­τη­τα όσων συμ­με­τεί­χαν. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι πολ­λά ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά δίκτυα απευ­θύν­θη­καν στο ΠΑΜΕ και ζήτη­σαν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τις φωτο­γρα­φί­ες και τα βίντεο που δημο­σί­ευε μέσω Τwitter.

«Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πολύ­χρω­μα σημά­δια τοπο­θε­τη­μέ­να στο έδα­φος για να τηρη­θούν τα μέτρα, εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές συμ­με­τεί­χαν σε μια συγκέ­ντρω­ση που διορ­γα­νώ­θη­κε από την προ­σκεί­με­νη στους κομ­μου­νι­στές συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση, το ΠΑΜΕ. Οι δια­δη­λω­τές κυμά­τι­ζαν σημαί­ες, φώνα­ζαν συν­θή­μα­τα και κρα­τού­σαν πανό όπου ανα­γρα­φό­ταν “Καμία θυσία για τα αφε­ντι­κά”», ανέ­φε­ρε ενδει­κτι­κά το ρεπορ­τάζ του «Reuters», που συνο­δευό­ταν από πλού­σιο φωτο­γρα­φι­κό υλικό.

Το BBC, στο αφιέ­ρω­μα για την 1η Μάη σε όλον τον κόσμο, φιλο­ξε­νεί στην πρώ­τη σελί­δα τρεις φωτο­γρα­φί­ες από τις συγκε­ντρώ­σεις του ΠΑΜΕ σε Αθή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη. Στην «Deutsche Welle» ανα­φέ­ρε­ται πως «στην Ελλά­δα, αρκε­τές εκα­το­ντά­δες μέλη της οργά­νω­σης ΠΑΜΕ, στην οποία συμ­με­τέ­χουν κομ­μου­νι­στές, συγκε­ντρώ­θη­καν μπρο­στά από το Κοι­νο­βού­λιο στην Αθή­να. Απαί­τη­σαν οι εργα­ζό­με­νοι να μην πλη­ρώ­σουν το τίμη­μα της σοβα­ρής παγκό­σμιας ύφε­σης που προ­κα­λεί­ται από την πανδημία».

Το «CNN Greece» έγρα­ψε: «Με… πρω­τό­γνω­ρο τρό­πο διε­ξά­γο­νται σήμε­ρα οι συγκε­ντρώ­σεις για την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά, λόγω κορο­νοϊ­ού (…) Τα μέλη του ΠΑΜΕ φρό­ντι­σαν από νωρίς να βάλουν στο έδα­φος αυτο­κόλ­λη­τα για να ξέρουν οι δια­δη­λω­τές πού θα στα­θούν, ώστε να έχουν την κατάλ­λη­λη από­στα­ση μετα­ξύ τους. Η πλειο­νό­τη­τα των δια­δη­λω­τών φορά­ει μάσκες και γάντια: “Τα καλυμ­μέ­να στό­μα­τα έχουν φωνή” είναι το σύν­θη­μα της συγκέ­ντρω­σης, το οποίο μάλι­στα είναι τυπω­μέ­νο και πάνω σε αρκε­τές μάσκες».

«Εργα­ζό­με­νοι και φοι­τη­τές φορώ­ντας μάσκες και γάντια παρα­τά­χθη­καν έξω από το Κοι­νο­βού­λιο για να τιμή­σουν την Πρω­το­μα­γιά (…)», ανα­φέ­ρουν σε αντα­πό­κρι­ση οι «New York Times», ενώ πολ­λά ακό­μα δια­δι­κτυα­κά μέσα του εξω­τε­ρι­κού είχαν στην πρώ­τη τους σελί­δα ανα­φο­ρές στη συμ­βο­λι­κή πρω­το­μα­γιά­τι­κη εκδή­λω­ση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

diethni mme1 diethni mme2 diethni mme3 diethni mme4 diethni mme5 diethni mme6 diethni mme7 diethni mme8 diethni mme9 diethni mme10 diethni mme11 diethni mme12 diethni mme13 diethni mme14 diethni mme15

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο