Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έδωσαν απόσπαση στο φαντάρο που ζήτησε να σβηστεί το ναζιστικό σύνθημα — Ερώτηση του ΚΚΕ

Από­σπα­ση πήρε ο φαντά­ρος από το 265 Μηχα­νο­κί­νη­το Τάγ­μα Εθνο­φυ­λα­κής, στο Μαντα­μά­δου Λέσβου, που βγή­κε στην ανα­φο­ρά και ζήτη­σε να σβη­στεί σύν­θη­μα χιτλε­ρι­κού στρα­τάρ­χη. Για το θέμα κατέ­θε­σαν Ερώ­τη­ση στη Βου­λή προς τον υπουρ­γό Άμυ­νας οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Σταύ­ρος Τάσ­σος, Λιά­να Κανέλ­λη και Θανά­σης Παφίλης.

Ανα­λυ­τι­κά αναφέρουν:

«Στο 265 Μηχα­νο­κί­νη­το Τάγ­μα Εθνο­φυ­λα­κής, στρα­τιώ­της βγή­κε στην ανα­φο­ρά και ζήτη­σε να σβη­στεί το “σύν­θη­μα” του χιτλε­ρι­κού στρα­τάρ­χη, Έριχ Φον Mαν­στάιν, που ήταν σε τοί­χο του στρα­το­πέ­δου και έγρα­φε: “Η αυτο­πε­ποί­θη­ση των απλών στρα­τιω­τών εξαρ­τά­ται από­λυ­τα από τη δύνα­μη του χαρα­κτή­ρα του διοι­κη­τή τους”.

Ο φαντά­ρος έκα­νε χρή­ση του ανα­φαί­ρε­του δικαιώ­μα­τος της παρου­σί­ας του στην ανα­φο­ρά και ζήτη­σε να σβη­στεί το απα­ρά­δε­κτο σύν­θη­μα. Μετά την ανα­φο­ρά του φαντά­ρου το σύν­θη­μα σβή­στη­κε από τη διοίκηση.

Ωστό­σο και ενώ ο φαντά­ρος είναι με άδεια στην Αθή­να, του γνω­στο­ποι­ή­θη­κε ότι θα απο­σπα­στεί στην Ανώ­τα­τη Στρα­τιω­τι­κή Διοί­κη­ση Υπο­στή­ρι­ξης Στρα­τού (ΑΣΔΥΣ) στην Αθή­να. Πρό­κει­ται στην πρά­ξη για ενέρ­γεια εκδικητική.

Ο φαντά­ρος είχε ζητή­σει να παρα­μεί­νει στη μονά­δα που υπη­ρε­τεί. Για­τί με αυτό τον τρό­πο εξέ­φρα­ζε την πρό­θε­σή του να ολο­κλη­ρώ­σει τη στρα­τιω­τι­κή του θητεία σε παρα­με­θό­ρια μονά­δα, όπως είναι ο Μαντα­μά­δος της Λέσβου.

Η ηγε­σία των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και η κυβέρ­νη­ση έχουν σοβα­ρές ευθύ­νες για αυτή την απόφαση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρ­νη­ση για να στα­μα­τή­σει την αδι­καιο­λό­γη­τη από­σπα­ση του φαντάρου;

2. Τι ενέρ­γειες θα γίνουν από την κυβέρ­νη­ση ώστε να μην ξανα­γρα­φτούν τέτοια συν­θή­μα­τα σε στρα­τιω­τι­κές μονάδες;».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο