Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση αναδρομής στα 100χρονα του ΚΚΕ (VIDEO, ΦΩΤΟ)

Το Νοέμ­βρη του 2013 το ΚΚΕ γίνε­ται 95 χρό­νων και ανα­κοι­νώ­νει την έναρ­ξη μιας πεντα­ε­τί­ας εορ­τα­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων-προ­πο­μπών της μεγά­λης γιορ­τής για τη συμπλή­ρω­ση ενός αιώ­να ζωής και δρά­σης, αδιά­λει­πτης παρου­σί­ας στην πολι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή ζωή του τόπου, στο πλευ­ρό του λαού πάνω και πρώ­τα απ’ όλα.

Το Νοέμ­βρη του 2018 οι γιορ­τα­σμοί ολο­κλη­ρώ­νο­νται έχο­ντας εμφυ­σή­σει στα μέλη και τους φίλους του Κόμ­μα­τος νέα δύνα­μη και αισιο­δο­ξία για το μέλ­λον και έχο­ντας αφή­σει παρα­κα­τα­θή­κη ένα πολύ­τι­μο υλι­κό και πλού­σια συμπε­ρά­σμα­τα απ’ την Ιστο­ρία του εργα­τι­κού, λαϊ­κού και κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος στη χώρα.

Η Έκθε­ση ντο­κου­μέ­ντων που «στο­λί­ζει» εδώ και λίγες μέρες το φουα­γιέ της έδρας της ΚΕ, στον Περισ­σό, δια­τρέ­χει αυτήν την πεντα­ε­τία. Στιγ­μές συγκί­νη­σης και δέους, περη­φά­νιας και αγω­νι­στι­κής ανά­τα­σης, όπως τις απο­τύ­πω­σε ο φωτο­γρα­φι­κός φακός, φιλο­ξε­νού­νται στις μόνι­μες προ­θή­κες του φουα­γιέ. Πρό­κει­ται για ένα συγκε­ντρω­μέ­νο υλι­κό που προ­σφέ­ρει ένα πανό­ρα­μα του πλού­του, της πολυ­μορ­φί­ας των εκδη­λώ­σε­ων με τις οποί­ες τιμή­θη­καν τα 100 χρό­νια ζωής και δρά­σης του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

Σε μια περί­ο­δο ταραγ­μέ­νη, έντο­νων διερ­γα­σιών, πολι­τι­κών και οικο­νο­μι­κών, το ΚΚΕ κατά­φε­ρε να δέσει το παρελ­θόν με το παρόν, επα­να­βε­βαιώ­νο­ντας ότι πρό­κει­ται για το πιο νέο κόμ­μα, με την πιο και­νο­τό­μα πρόταση!

Κατά­φε­ρε να μην απου­σιά­σει από κανέ­να μέτω­πο πάλης για την υπε­ρά­σπι­ση των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων που σφυ­ρο­κο­πού­νταν αυτά τα χρό­νια, να απο­κρού­σει επι­θέ­σεις και ασφυ­κτι­κές πιέ­σεις στο ίδιο για τη στή­ρι­ξη μιας σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού τύπου κυβέρ­νη­σης και ταυ­τό­χρο­να να τιμή­σει την Ιστο­ρία του, προ­βάλ­λο­ντας την πολι­τι­κή του πρό­τα­ση, τις θέσεις και τα ιδα­νι­κά του, μέσα από αξιο­ζή­λευ­τες εκδη­λώ­σεις πολι­τι­κού και πολι­τι­στι­κού περιεχομένου.

Το φωτο­γρα­φι­κό υλι­κό που εκτί­θε­ται στην έδρα της ΚΕ απο­τυ­πώ­νει κορυ­φαί­ες στιγ­μές αυτής της δια­δρο­μής, ο πλού­τος της οποί­ας δεν μπο­ρεί φυσι­κά να παρου­σια­στεί στο σύνο­λό του.

Φωτο­γρα­φι­κό υλι­κό από τα Μνη­μεία που στή­θη­καν στη Γυά­ρο, στον Άη Στρά­τη, στη Μακρό­νη­σο, που πέραν του ευνό­η­του συμ­βο­λι­σμού τους απο­τέ­λε­σαν όλα τους μεγά­λα έργα που υλο­ποι­ή­θη­καν σε αντί­ξο­ες συν­θή­κες, χάρη και στην προ­σφο­ρά και εθε­λο­ντι­κή δου­λειά πολ­λών μελών και φίλων του Κόμ­μα­τος, όπως μόνο αυτοί ξέρουν να προ­σφέ­ρουν και να δου­λεύ­ουν, να θέτουν εαυ­τόν στην υπη­ρε­σία ενός μεγά­λου σκοπού.

ΚΚΕ 100 Χρονα Περισσός ΔΕΚ 2020 Τυπογραφείο

Φωτο­γρα­φί­ες από πολι­τι­στι­κά γεγο­νό­τα, όπως η σπου­δαία Έκθε­ση «Μπό­λι­κη πέτρα, μπό­λι­κη καρ­διά», με θέμα την εικα­στι­κή δημιουρ­γία για τις φυλα­κές και εξο­ρί­ες, ένα γεγο­νός μεγά­λης εικα­στι­κής αξί­ας και όχι μόνο, καθώς έγι­νε δυνα­τό να συγκε­ντρω­θούν ορι­σμέ­να από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα δια­σω­σμέ­να εικα­στι­κά μνη­μεία της ταξι­κής πάλης τον 20ό αιώ­να στη χώρα μας.

Όπως η αφιε­ρω­μέ­νη στην Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση έκθε­ση γραμ­μα­το­σή­μων το 2017, που απο­τύ­πω­σε την πορεία της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης τον 20ό αιώνα.

Η έκθε­ση έργων του Γ. Βαρ­λά­μου, που ο δημιουρ­γός δώρι­σε στο Αρχείο του Κόμματος.

Οι συναυ­λί­ες προς τιμήν μεγά­λων συν­θε­τών, όπως ο Μ. Θεο­δω­ρά­κης, ο Θ. Μικρού­τσι­κος, ο Γ. Μαρ­κό­που­λος κ.ά.

Φωτο­γρα­φί­ες από την αλη­σμό­νη­τη μου­σι­κο­θε­α­τρι­κή παρά­στα­ση, το Νοέμ­βρη του 2017, προς τιμήν της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης, με τίτλο «Ο πάγος έσπα­σε, ο δρό­μος χαρά­χτη­κε». Ένα ξεχω­ρι­στό θεα­τρι­κό πολυ­θέ­α­μα που δημιουρ­γή­θη­κε γι’ αυτήν την τόσο ξεχω­ρι­στή επέ­τειο, με τη σχε­δια­σμέ­νη δου­λειά και την εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά δεκά­δων συντε­λε­στών πάνω και πίσω από τη σκη­νή. «Ζωντά­νε­ψαν» πλευ­ρές της Επα­νά­στα­σης, τα επι­τεύγ­μα­τα της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς, την τερά­στια προ­σφο­ρά της στο τσά­κι­σμα του φασι­σμού, αλλά και τις ανατροπές.

Και φωτίστηκαν τα πολύτιμα συμπεράσματα όλης αυτής της πορείας, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

asunedrio kke

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο