Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση για τον μεγάλο ζωγράφο: «Γιάννης Μόραλης. Χώρος ιδιωτικός»

Μια ακό­μη έκθε­ση για τον μεγά­λο ζωγρά­φο Γιάν­νη Μόρα­λη φιλο­ξε­νεί από τις 26 Οκτώ­βρη έως τις 8 Γενά­ρη 2023 το Μου­σείο Μπε­νά­κη σε συν­διορ­γά­νω­ση με την «Εται­ρεία Μελέ­της, Έρευ­νας και Προ­βο­λής της Νεο­ελ­λη­νι­κής Τέχνης — Εργα­στή­ριο Γιάν­νης Μόραλης».

Η έκθε­ση προ­βάλ­λει τις αφε­τη­ρί­ες των καλ­λι­τε­χνι­κών ανα­ζη­τή­σε­ων του ζωγρά­φου, τις εικα­στι­κές του κατα­βο­λές και τη δημιουρ­γι­κή του πορεία, δίνο­ντας ωστό­σο έμφα­ση στον άνθρω­πο Γιάν­νη Μόρα­λη και στον ιδιω­τι­κό του χώρο.

Επι­μέ­λεια:  Δημή­τρης Κου­τσου­ρής, Νίκη Δάφνη/Αρχιτεκτονικός σχε­δια­σμός: Σπύ­ρος Νάσαινας
Διορ­γά­νω­ση: Μου­σείο Μπε­νά­κη, Εργα­στή­ριο Γ. Μόραλη.

Ο Γιάν­νης Μόρα­λης υπήρ­ξε μία από τις δημο­φι­λέ­στε­ρες καλ­λι­τε­χνι­κές φυσιο­γνω­μί­ες του ελλη­νι­κού 20ού αιώ­να: πρω­το­πό­ρος ζωγρά­φος, ταλα­ντού­χος χαρά­κτης, προι­κι­σμέ­νος σκη­νο­γρά­φος και εξέ­χων ακα­δη­μαϊ­κός δάσκαλος.

Θυμί­ζου­με πως παλαιό­τε­ρα υπήρ­ξε μια ακό­μη έκθε­ση του σπου­δαί­ου Έλλη­να ζωγρά­φου (19.09.2018–10.02.2019) στην οργά­νω­ση της οποί­ας συν­λε­πρα­ξαν για πρώ­τη φορά το Μου­σείο Μπε­νά­κη, η Εθνι­κή Πινα­κο­θή­κη-Μου­σείο Αλέ­ξαν­δρου Σού­τσου, το Μορ­φω­τι­κό Ίδρυ­μα Εθνι­κής Τρά­πε­ζας και η Γκα­λε­ρί Ζου­μπου­λά­κη, με τη συμπα­ρά­στα­ση της οικο­γέ­νειας του ζωγράφου.

Μέσα από ζωγρα­φι­κά έργα, σχέ­δια και χαρα­κτι­κά, γλυ­πτά και αρχι­τε­κτο­νι­κές εφαρ­μο­γές, εξώ­φυλ­λα δίσκων και εικο­νο­γρα­φή­σεις βιβλί­ων, η έκθε­ση επι­χεί­ρη­σε να χαρ­το­γρα­φή­σει την πορεία του Γιάν­νη Μόρα­λη ανά δημιουρ­γι­κή 10ετία, ανα­δει­κνύ­ο­ντας άγνω­στες πτυ­χές της ζωής και του έργου του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο