Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής

Γρά­φει ο  Θανά­σης Ν. Καρα­γιάν­νης //
http://thkaragia.wix.com/main

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

Έκθε­ση ομοιω­μά­των πλοί­ων ελλη­νι­κής παρα­δο­σια­κής ναυπηγικής

στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλιά Βουλή) [Σταδίου 13, Αθήνα]

μέχρι το τέλος Αυγού­στου 2017

 

Είναι κάποιες φορές που τυχαία μπο­ρείς να συνα­ντή­σεις κάτι πολύ σημα­ντι­κό στη ζωή σου. Και να ’ναι αυτό για παρά­δειγ­μα μια υπέ­ρο­χη και ενδια­φέ­ρου­σα έκθε­ση ξύλι­νων ομοιω­μά­των (μινια­τού­ρων) πλοί­ων ελλη­νι­κής παρα­δο­σια­κής ναυ­πη­γι­κής και παράλ­λη­λα να γνω­ρί­ζεις τηλε­φω­νι­κά τον καλ­λι­τέ­χνη μάστο­ρα δημιουρ­γό τους, να συζη­τάς μαζί του, να του παίρ­νεις ηλε­κτρο­νι­κά συνέ­ντευ­ξη και να δια­πι­στώ­νεις ότι έχεις να κάνεις μ’ έναν απλό, προ­σι­τό, κατα­δε­κτι­κό και σεμνό άνθρω­πο, που δεν ξιπά­ζε­ται μ’ αυτά τα κατα­πλη­κτι­κά καλ­λι­τε­χνή­μα­τα, αλη­θι­νά κομ­ψο­τε­χνή­μα­τα, που δημιουρ­γεί τόσο αθό­ρυ­βα στην επαρ­χια­κή πόλη της Καλαμάτας.

naupigiki1

Κι αυτός να είναι ο συνταξ. φιλό­λο­γος καθη­γη­τής κ. Πανα­γιώ­της Σοφι­κί­της, που κατά­γε­ται από οικο­γέ­νεια ναυ­τι­κών της Σκο­πέ­λου, όπου και γεν­νή­θη­κε, αλλά ζει εδώ και χρό­νια οικο­γε­νεια­κά στην Καλα­μά­τα. Που αφού μελέ­τη­σε πολ­λή Ιστο­ρία, πολ­λή ναυ­πη­γι­κή, παράλ­λη­λα θήτε­ψε κοντά σε μαστό­ρους ναυ­πη­γούς, που παρα­δο­σια­κά κατα­σκεύ­α­ζαν πλοία και μικρό­τε­ρα σκα­ριά. «Έκλε­ψε» την τέχνη τους, λοι­πόν, εμπνεύ­στη­κε από αυτή, θαύ­μα­σε την τεχνι­κή τους, τη μαστο­ριά τους, μελέ­τη­σε τον τρό­πο και τα μέσα κατα­σκευ­ής πλοί­ων και κάποια στιγ­μή άρχι­σε δει­λά-δει­λά να τους μιμεί­ται και τελι­κά να δημιουρ­γεί ο ίδιος.

naupigiki2

Όχι, βέβαια, πλε­ού­με­να για τη θάλασ­σα στους ταρ­σα­νά­δες, αλλά στο δικό του εργα­στή­ρι, άρχι­σε να κατα­σκευά­ζει, να ναυ­πη­γεί μινια­τού­ρες, ομοιώ­μα­τα, αρχι­κά ξένων και ελλη­νι­κών πλοί­ων και στη συνέ­χεια μόνο παρα­δο­σια­κών ελλη­νι­κών πλοί­ων (ολκά, γαλέ­ρα, τρι­ή­ρη, βυζα­ντι­νό δρό­μω­να, τρά­τα, τρε­χα­ντή­ρα ή τρε­χα­ντή­ρι φορ­τη­γό και τρε­χα­ντή­ρι αλιευ­τι­κό, καρ­τε­ρία, καρα­βό­σκα­ρο, μπό­τι κ.ά.)

Έτσι, έγι­νε και στον τομέα αυτό επι­στή­μο­νας και μάστο­ρας, συγ­χρό­νως, από αγά­πη, από έρω­τα για την τέχνη και την ελλη­νι­κή ιστο­ρία και παρά­δο­ση, για τη μικρο­ναυ­πη­γι­κή. Κι αυτός ο έρω­τάς του φού­ντω­σε και θέριε­ψε με απο­τέ­λε­σμα να κατα­σκευά­σει πάρα πολ­λά ομοιώ­μα­τα πλοί­ων, που άλλα φιλο­ξε­νού­νται σε μου­σεία και άλλα παρα­μέ­νουν στην ιδιω­τι­κή του συλ­λο­γή στην Καλα­μά­τα. Εκεί έχει προ­τεί­νει στους άρχο­ντες της Τοπι­κής Διοί­κη­σης να δημιουρ­γή­σουν Ναυ­τι­κό Μου­σείο, όπου θα στε­γά­ζο­νται –εκτός των άλλων, φυσι­κά– και όλα τα έργα του. Μακά­ρι, σύντο­μα το όρα­μά του αυτό να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ώστε να το θαυ­μά­ζουν και να μαθαί­νουν τόσα πολ­λά οι μόνι­μοι κάτοι­κοι της πόλης και της περιο­χής, αλλά και άλλοι φιλο­μα­θείς και φιλό­τε­χνοι συνέλ­λη­νες και του­ρί­στες, το οποίο ενδέ­χε­ται να επισκέπτονται.

naupigiki4

Και ευχής έργο θα ήταν να κλη­ρο­δο­τή­σει την τέχνη και τεχνι­κή του σε παι­διά και εφή­βους της πόλης, ώστε εμπνέ­ο­ντάς τους να συνε­χί­σουν κι αυτοί αργό­τε­ρα τη μικρο­ναυ­πη­γι­κή ερα­σι­τε­χνι­κά ή ακό­μη και επαγ­γελ­μα­τι­κά. Θαρ­ρώ ότι την ευθύ­νη και την πρω­το­βου­λία για ένα τέτοιο εγχεί­ρη­μα δεν την έχει μόνο ο Δήμαρ­χος Καλα­μά­τας, αλλά όλες οι δημο­τι­κές παρα­τά­ξεις και όλοι οι δημό­τες της πόλης, που συντο­νι­σμέ­να και δυνα­μι­κά πρέ­πει ν’ απαι­τή­σουν μια τέτοια εξέ­λι­ξη που και θα τους τιμά, αλλά και θα τους ωφελεί.

Προ­τεί­νω οι φιλό­τε­χνοι Αθη­ναί­οι να σπεύ­σουν στο Εθνι­κό Ιστο­ρι­κό Μου­σείο, για να επι­σκε­φθούν αυτή την αξιό­λο­γη έκθε­ση ομοιω­μά­των πλοί­ων, αν και δεν έχουν πολύ χρό­νο στη διά­θε­σή τους, αφού η έκθε­ση κλεί­νει στα τέλη Αυγού­στου, εκτός αν δοθεί κάποια παρά­τα­ση (είθι­σται, άλλω­στε, να συμ­βαί­νει κάτι τέτοιο για σημα­ντι­κές και πρω­τό­τυ­πες εκθέ­σεις, όπως αυτή).

Σημειώ­νω, επί­σης, ότι η φιλο­ξε­νία της έκθε­σης στο Εθνι­κό ιστο­ρι­κό Μου­σείο πραγ­μα­τώ­νε­ται με ευθύ­νη του Δ.Σ. της Ιστο­ρι­κής Εθνο­λο­γι­κής Εται­ρεί­ας, που του αξί­ζουν συγχαρητήρια.

Επί­σης, συγ­χα­ρη­τή­ρια αξί­ζουν σε όλους τους συντε­λε­στές οργά­νω­σης της ενλό­γω έκθε­σης και συγκε­κρι­μέ­να: στην κ. Νατά­σα Καστρί­τη για τη θαυ­μά­σια επι­μέ­λεια της έκθε­σης και τα κεί­με­να (τα οποία έγρα­ψε σε συνερ­γα­σία με τον κ. Πανα­γιώ­τη Σοφι­κί­τη), στους συντη­ρη­τές κ.κ. Νικο­λέ­τα Τασιού­λη, Ελέ­νη Κατσα­δού­ρη, Μαί­ρη Καπό­τση, Κων/νο Τσούρ­μα και Παναγ. Προ­σα­λέ­ντη, τους κ.κ. Θάλεια Κιμπά­ρη, Μάρ­κο Κου­τσου­λά­φτη και Νίκο Τζα­βά­ρα για τη φωτο­γρά­φη­ση, στον κ. Μάρ­κο Μου­τσου­λά­φτη για τις γρα­φι­στι­κές υπη­ρε­σί­ες και εκτυ­πώ­σεις και στους κ.κ. Νίκο Χατζή και Κώστα Γού­σιο για την τεχνι­κή υποστήριξη.

naupigiki8

Οι διορ­γα­νω­τές εκφρά­ζουν τις ευχα­ρι­στί­ες τους στον κ. Γιάν­νη Νάκα για την ευγε­νι­κή παρα­χώ­ρη­ση σχε­δί­ων του και στους φορείς οι οποί­οι παρα­χώ­ρη­σαν έργα τους στην έκθε­ση: Δ΄ Εφο­ρία Κυκλά­δων, Εθνι­κή Πινα­κο­θή­κη-Μου­σείο Αλέ­ξαν­δρου Σού­τζου, Τρά­πε­ζα της Ελλά­δος, Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη της Μαδρί­της, Βρε­τα­νι­κό Μου­σείο, Zea Harbour Project και τις Εκδό­σεις Polaris.

Αξί­ζει, ακό­μη, να ενη­με­ρώ­σου­με τον επι­σκέ­πτη της έκθε­σης ότι έχει τη δυνα­τό­τη­τα να παρα­λά­βει δωρε­άν στην είσο­δο του Μου­σεί­ου ένα υπέ­ρο­χο έγχρω­μο τρί­πτυ­χο ενη­με­ρω­τι­κό έντυ­πο με πολ­λές χρή­σι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες, προ­σφο­ρά του κ. Παναγ. Σοφικίτη.

Η είσο­δος είναι ελεύ­θε­ρη και η έκθε­ση θα είναι ανοι­χτή Τρί­τη-Κυρια­κή, 09.00–14.00.

 

Την Τρί­τη 8 Αυγού­στου θα δημο­σιεύ­σου­με τη συζή­τη­ση — συνέ­ντευ­ξη που είχα­με με τον κ. Π. Σοφι­κί­τη με αφορ­μή την έκθεση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο