Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση 100 χρόνια ΚΚΕ: «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει» (ΦΩΤΟ)

Εγκαι­νιά­στη­κε από­ψε στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο του δήμου Αθη­ναί­ων “Μελί­να” στο Θησείο, και θα διαρ­κέ­σει ώς τις 30 Νοεμ­βρί­ου, η Έκθε­ση για τα 100 χρό­νια του ΚΚΕ, υπό τον τίτλο «Μια κόκ­κι­νη γραμ­μή τον δρό­μο μάς δείχνει».

ekthesi1

Οι επι­σκέ­πτες έχουν την ευκαι­ρία να δουν μέσα από χιλιά­δες φωτο­γρα­φι­κά και αρχεια­κά ντο­κου­μέ­ντα και μαρ­τυ­ρί­ες τη δια­δρο­μή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα από τις κορυ­φαί­ες στιγ­μές της δρά­σης του, μια «κόκ­κι­νη γραμ­μή» που περι­πλέ­κε­ται με τις μεγά­λες εθνι­κές και διε­θνείς εξε­λί­ξεις, αλλά και με γεγο­νό­τα που το ίδιο το ΚΚΕ πρω­το­στά­τη­σε και δημιούργησε.

ekthesi2

Τα ντο­κου­μέ­ντα καλύ­πτουν την περί­ο­δο από την γέν­νη­ση των πρώ­των σοσια­λι­στι­κών ιδε­ών και των πρώ­των βημά­των του εργα­τι­κού κινή­μα­τος στην Ελλά­δα και την ίδρυ­ση του ΚΚΕ στον Πει­ραιά, το 1918, και ακο­λου­θούν οι ιστο­ρι­κές φάσεις του Μεσο­πο­λέ­μου και της Κατο­χής, του αγώ­να του ΔΣΕ, της πάλης σε συν­θή­κες εκτε­λέ­σε­ων, εξο­ρί­ας και φυλα­κών και του αγώ­να ενά­ντια στην χούντα.

ekthesi3

Η Έκθε­ση περι­λαμ­βά­νει ντο­κου­μέ­ντα και από τους μεγά­λους σύγ­χρο­νους αγώ­νες στην Ελλά­δα και διε­θνώς, ενώ ολό­κλη­ρο το εκθε­σια­κό υλι­κό δια­περ­νά ο ρόλος της ταξι­κής πάλης ως αντι­κει­με­νι­κής και κινη­τή­ριας δύνα­μης της κοινωνίας.

Πολ­λά από τα ντο­κου­μέ­ντα έρχο­νται για πρώ­τη φορά στο φως της δημοσιότητας.

ekthesi4

Η πλειο­ψη­φία τους προ­έρ­χε­ται από το Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ υπάρ­χουν και και­νούρ­για αρχεία, προ­σφο­ρές συγ­γε­νών κομ­μου­νι­στών που τα φύλα­ξαν ως προ­σω­πι­κά και οικο­γε­νεια­κά κειμήλια.

Το υλι­κό επι­λέ­χτη­κε ύστε­ρα από έρευ­να, μελέ­τη και αξιο­λό­γη­ση από ειδι­κά συγκρο­τη­μέ­νη επι­τρο­πή, η οποία είχε επι­με­λη­θεί και το Λεύ­κω­μα των 100 χρό­νων του Κόμ­μα­τος, που κυκλο­φό­ρη­σε νωρί­τε­ρα τον Σεπτέμβριο.

ekthesi6

Τα εκθέ­μα­τα εμπλου­τί­ζουν ειδι­κές προ­θή­κες με πρω­τό­τυ­πα αρχεια­κά υλι­κά από το συντη­ρη­μέ­νο Αρχείο του ΚΚΕ. Επί­σης, στο χώρο προ­βάλ­λο­νται βίντεο με ιστο­ρι­κά αρχεια­κά πλά­να που συγκε­ντρώ­θη­καν για το νέο Ντο­κι­μα­ντέρ της ΚΕ για τα 100 χρό­νια του ΚΚΕ.

ekthesi7

Οι ώρες των επι­σκέ­ψε­ων είναι: Τρί­τη — Σάβ­βα­το 10.00 π.μ. — 8.00 μ.μ. και Κυρια­κή 10.00 π.μ. — 2.00 μ.μ. (Δευ­τέ­ρα κλειστά).

Σημειώ­νε­ται ότι για ομα­δι­κές επι­σκέ­ψεις και οργα­νω­μέ­νες ξενα­γή­σεις πρέ­πει να προη­γεί­ται επι­κοι­νω­νία με την Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής στο τηλέ­φω­νο 210.5282.607, Δευ­τέ­ρα έως Παρα­σκευή 10.00 π.μ. — 12.00 μ. και 6.00 μ.μ. — 8.00 μ.μ. και το Σάβ­βα­το 11.00 π.μ. — 1.00 μ.μ.

ekthesi8

Live Η ομι­λία του Δ. Κου­τσού­μπα στα εγκαί­νια της έκθε­σης «Μια κόκ­κι­νη γραμ­μή το δρό­μο μας δείχνει»

ekthesi9 ekthesi10 ekthesi11 ekthesi12

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο