Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για άμεση μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα

Έκκλη­ση προς τις ελλη­νι­κές αρχές για άμε­ση μετα­φο­ρά των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών από τη Λέσβο στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα απευ­θύ­νουν οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα με ανα­κοί­νω­σή τους. Παράλ­λη­λα, ενό­ψει της σημε­ρι­νής επί­σκε­ψης του πρω­θυ­πουρ­γού, Αλέ­ξη Τσί­πρα στη Λέσβο, προει­δο­ποιούν για τις δύσκο­λες συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στη Μόρια καθώς και για την πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται σχε­τι­κά με τον περιο­ρι­σμό των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στα νησιά.

«Χιλιά­δες άνθρω­ποι, άντρες, γυναί­κες και παι­διά στη Λέσβο ζουν σε άθλιες συν­θή­κες, με ανε­παρ­κή πρό­σβα­ση σε ανα­γκαία ιατρι­κή βοή­θεια. Καθώς γύρω στους 500 ανθρώ­πους φτά­νουν στη Λέσβο κάθε εβδο­μά­δα, η υπερ­συ­γκέ­ντρω­ση και η αυξα­νό­με­νη ζήτη­ση για ιατρι­κές και άλλες υπη­ρε­σί­ες έχουν φέρει τον καταυ­λι­σμό της Μόριας για άλλη μια φορά σε ορια­κό σημείο. Οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα απευ­θύ­νουν έκκλη­ση στις ελλη­νι­κές αρχές για άμε­ση μετα­φο­ρά των ανθρώ­πων από τη Λέσβο στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα, καθώς και για άμε­ση κλι­μά­κω­ση της παρο­χής υγεί­ας στο νησί», υπο­γραμ­μί­ζουν οι Για­τροί Χωρίς Σύνορα.

Δίνο­ντας στοι­χεία για το καμπ στη Μόρια, η οργά­νω­ση ανα­φέ­ρει ότι αυτή τη στιγ­μή ζουν στη Μόρια περισ­σό­τε­ροι από 7.000 άνθρω­ποι, «μια δομή με μέγι­στη χωρη­τι­κό­τη­τα 2.500 ατό­μων». Ακό­μη, συμπλη­ρώ­νουν ότι «Οι συν­θή­κες δια­βί­ω­σης και η περιο­ρι­σμέ­νη παρο­χή ιατρι­κής βοή­θειας απο­τε­λούν μεγά­λο κίν­δυ­νο για την υγεία και τη ζωή των ανθρώ­πων που είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι στο νησί».

«Οι συν­θή­κες στον καταυ­λι­σμό της Μόριας είναι επι­κίν­δυ­νες και εντε­λώς ανθυ­γιει­νές, ιδί­ως για τα παι­διά», ανα­φέ­ρει ο παι­δί­α­τρος και ιατρι­κός συντο­νι­στής των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα, Ντέ­κλαν Μπά­ρυ. «Καθη­με­ρι­νά αντι­με­τω­πί­ζου­με πολ­λά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που συν­δέ­ο­νται με την έλλει­ψη υγιει­νής, όπως εμε­τό και διάρ­ροια, λοι­μώ­ξεις του δέρ­μα­τος και άλλα λοι­μώ­δη νοσή­μα­τα, και στη συνέ­χεια αφού τα αντι­με­τω­πί­σου­με, οι ασθε­νείς πρέ­πει να επι­στρέ­ψουν στις ίδιες κακές συν­θή­κες. Είναι ένας αφό­ρη­τος φαύ­λος κύκλος. Ο συν­δυα­σμός των ανθυ­γιει­νών και επι­κίν­δυ­νων συν­θη­κών που αυξά­νουν τις παι­δι­κές ασθέ­νειες, η απου­σία κατάλ­λη­λων συν­θη­κών ανάρ­ρω­σης για τα άρρω­στα παι­διά και η ανε­παρ­κής πρό­σβα­ση σε υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας είναι ολέ­θρια για την υγεία των παι­διών», προ­σθέ­τει ο κ. Μπάρυ.

Από την πλευ­ρά της η νοση­λεύ­τρια των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα στη Λέσβο, Κατε­ρί­να Κατω­πό­δη ανα­φέ­ρει: «Εδώ και μήνες έχου­με προει­δο­ποι­ή­σει για τη δρα­μα­τι­κή επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης σωμα­τι­κής και ψυχι­κής υγεί­ας στη Λέσβο. Οι αρχές δεν έχουν αντα­πο­κρι­θεί σε αυτή την ξεκά­θα­ρη ανά­γκη και το μαρ­τύ­ριο των ανθρώ­πων συνε­χί­ζει να μεγα­λώ­νει. Καθη­με­ρι­νά βλέ­που­με στην κλι­νι­κή μας ασθε­νείς με επεί­γου­σες ανά­γκες, πολ­λοί από τους οποί­ους έχουν αυτο­τραυ­μα­τι­στεί ή δια­πρά­ξει από­πει­ρες αυτοκτονίας»,

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο