Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: 5 νεκροί, πολλοί τραυματίες και πάνω από 20 αγνοούμενοι

Φόβους εκφρά­ζουν οι αρχές ότι περισ­σό­τε­ροι από 20 άνθρω­ποι αγνο­ού­νται σήμε­ρα, μετά την έκρη­ξη ηφαι­στεί­ου στη Νέα Ζηλαν­δία, με μέχρι στιγ­μής απο­λο­γι­σμό του­λά­χι­στον 5 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, η αστυ­νο­μία ανα­κοί­νω­σε ότι δεν ανα­μέ­νει να βρει άλλους επι­ζώ­ντες από την έκρη­ξη του ηφαι­στεί­ου, η οποία σημειώ­θη­κε στη νήσο Ουάιτ στις 14.11 το μεση­μέ­ρι τοπι­κή ώρα (03.11 το πρωί ώρα Ελλά­δας), αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι περισ­σό­τε­ροι από 20 άνθρω­ποι είναι νεκροί.

Περί­που 50 άνθρω­ποι, Νεο­ζη­λαν­δοί και ξένοι του­ρί­στες, πιστεύ­ε­ται ότι βρί­σκο­νταν στην περιο­χή τη στιγ­μή της έκρη­ξης, ενώ άλλοι εθε­ά­θη­σαν κοντά στην άκρη του κρα­τή­ρα λίγα λεπτά πριν.

«Βασι­ζό­με­νοι στις δια­θέ­σι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες, δεν πιστεύ­ου­με ότι υπάρ­χουν επι­ζώ­ντες στο νησί» έγι­νε γνω­στό από την αστυ­νο­μία, η οποία πρό­σθε­σε ότι «εργά­ζε­ται ενερ­γά για να καθο­ρί­σει τον ακρι­βή αριθ­μό των ανθρώ­πων που έχα­σαν τη ζωή τους».

nea zilandia ifaisteio3

Ταξι­διω­τι­κά γρα­φεία απο­μά­κρυ­ναν κάποιον αριθ­μό ανθρώ­πων προ­τού κηρυ­χθεί η κατά­στα­ση συνα­γερ­μού. Είκο­σι τρεις άνθρω­ποι δια­σώ­θη­καν, σύμ­φω­να με την αστυνομία.

«Η αστυ­νο­μία εργά­ζε­ται με πυρε­τώ­δεις ρυθ­μούς για να επι­βε­βαιώ­σει τον ακρι­βή αριθ­μό αυτών που πέθα­ναν…» ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, όπου προ­στί­θε­ται ότι ένα πλοίο ανα­μέ­νε­ται να προ­σεγ­γί­σει το νησί με το πρώ­το φως της αυρια­νής ημέ­ρας (Τρί­της) προ­κει­μέ­νου να «αξιο­λο­γή­σει το περιβάλλον».

Στο νησί πραγ­μα­το­ποιού­νται καθη­με­ρι­νά πολ­λές ξενα­γή­σεις. Μετα­ξύ άλλων, ένα κρουα­ζιε­ρό­πλοιο με 16 κατα­στρώ­μα­τα, το Ovation of the Seas, βρι­σκό­ταν εκεί την ώρα της έκρηξης.

«Τόσο Νεο­ζη­λαν­δοί όσο και του­ρί­στες από το εξω­τε­ρι­κό πιστεύ­ε­ται ότι υπάρ­χουν μετα­ξύ αυτών και ένας αριθ­μός αυτών ήταν από το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Ovation of the Seas», τονί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση των αρχών.

Η υπη­ρε­σία ασθε­νο­φό­ρων St. John γνω­στο­ποί­η­σε ότι 20 άνθρω­ποι πιστεύ­ε­ται ότι τραυ­μα­τί­στη­καν στην έκρη­ξη. Κάποιοι από τους τραυ­μα­τί­ες, που υπέ­στη­σαν εγκαύ­μα­τα, δια­κο­μί­στη­κε με ελι­κό­πτε­ρο στο Ουα­κα­τά­νε, την κοντι­νό­τε­ρη σε από­στα­ση πόλη.

«Γνω­ρί­ζω ότι υπάρ­χει τερά­στια ανη­συ­χία και άγχος για εκεί­νους που είχαν δικούς τους ανθρώ­πους πάνω ή κοντά στο νησί τη στιγ­μή εκεί­νη. Μπο­ρώ να δια­βε­βαιώ­σω ότι η αστυ­νο­μία κάνει ό,τι μπο­ρεί» δήλω­σε η πρω­θυ­πουρ­γός Τζα­σί­ντα Άρντερν σε μια συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε, μετά την άφι­ξή της στο Ουακατάνε.nea zilandia ifaisteio

«Μια εν αναμονή καταστροφή»

Ο Μάικλ Σάντε, μηχα­νι­κός από το Σαν Φραν­σί­σκο, ήταν ένας από τους του­ρί­στες που έφυ­γαν από το νησί πριν από την έκρηξη.

«Είναι τόσο δύσκο­λο να το πιστέ­ψει κανείς», είπε ο Σάντε σε βίντεο που ανήρ­τη­σε στο Twitter, καθώς απο­μα­κρυ­νό­ταν από το νησί με βάρκα.

«Ολό­κλη­ρη η ομά­δα μας, που έκα­νε ξενά­γη­ση εκεί, στε­κό­ταν στην κυριο­λε­ξία στο χεί­λος του κρα­τή­ρα 30 λεπτά πριν».

Η νήσος Ουάιτ βρί­σκε­ται σε από­στα­ση 50 χλμ. από τις ανα­το­λι­κές ακτές της Βόρειας Νήσου και στή­λες καπνού ήταν ορα­τές από τα ηπει­ρω­τι­κά. Σύμ­φω­να με ηφαι­στειο­λό­γους, τέφρα εκτο­ξεύ­θη­κε σε ύψος 3.658 μέτρων.

nea zilandia ifaisteio5

«Το νησί Ουάιτ ήταν μια κατα­στρο­φή, ήταν σε ανα­μο­νή εδώ και πολ­λά χρό­νια», είπε ο Ρέι Κας, επί­τι­μος καθη­γη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο Μόνας, σε σχό­λια που δημο­σιεύ­τη­καν από το Australian Science Media Centre.

«Το έχω επι­σκε­φθεί δύο φορές, πάντα ένιω­θα ότι ήταν πάρα πολύ επι­κίν­δυ­νο να επι­τρέ­πε­ται στις ομά­δες ξενά­γη­σης να επι­σκέ­πτο­νται το ακα­τοί­κη­το νησί-ηφαί­στειο με βάρ­κα και ελικόπτερο».

Ο γεω­λο­γι­κός ιχνη­λά­της GeoNet αύξη­σε το επί­πε­δο συνα­γερ­μού για το ηφαί­στειο στο νησί Ουάιτ τον Νοέμ­βριο, λόγω της αύξη­σης της ηφαι­στεια­κής δραστηριότητας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο