Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκρηξη κρουσμάτων σήμερα «βλέπει» ο ΕΟΔΥ – Θα φτάσουν τα 30.000 κρούσματα — Στις 15.00 ανακοινώσεις

Για νέο αρνη­τι­κό ρεκόρ κάνει λόγο ο ΕΟΔΥ, καθώς η μετάλ­λα­ξη Όμι­κρον επε­λαύ­νει στη χώρα. Σύμ­φω­να με πρω­ι­νή ενη­μέ­ρω­ση από τον Οργα­νι­σμό, ανα­μέ­νε­ται ο αριθ­μός των κρου­σμά­των να ξεπε­ρά­σει και τις 25.000 κρού­σμα­τα και να φτά­σει ακό­μη και τις 30.000.

Η Επι­τρο­πή των Εμπει­ρο­γνω­μό­νων συνε­δριά­ζει στη μια το μεση­μέ­ρι, στη «σκιά» της εκρη­κτι­κής ανό­δου των κρου­σμά­των αλλά και της ραγδαί­ας εξά­πλω­σης της παραλ­λα­γής «Όμι­κρον».

Προη­γή­θη­κε νωρί­τε­ρα η σύσκε­ψη στο Μέγα­ρο Μαξί­μου υπό τον Πρω­θυ­πουρ­γό, Κυριά­κο Μητσο­τά­κη με τον Σωτή­ρη Τσιό­δρα και τον Θάνο Πλεύ­ρη. Οι ανα­κοι­νώ­σεις θα γίνουν στις 3 το μεση­μέ­ρι από τον υπουρ­γό Υγεί­ας, Θάνο Πλεύ­ρη.

Όσα θα ανα­κοι­νώ­σει ο κ. Πλεύ­ρης συζη­τή­θη­καν και απο­φα­σί­στη­καν στην πρω­ι­νή σύσκε­ψη στο Μέγα­ρο Μαξί­μου υπό τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσο­τά­κη και με τη συμ­με­το­χή του υπουρ­γού Υγεί­ας Θάνου Πλεύ­ρη, του καθη­γη­τή Σωτή­ρη Τσιό­δρα και κορυ­φαί­ων στε­λε­χών του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και του ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των κορω­νοϊ­ού μπο­ρεί να «αγγί­ξει» σήμε­ρα τις  30.000.

Οι αποφάσεις για ρεβεγιόν και νέα μέτρα

Τα μέτρα που είχε απο­φα­σι­στεί να τεθούν σε ισχύ από 3 Ιανουα­ρί­ου 2022 θα εφαρ­μο­στούν από αύριο στις 06:00. Με απλά λόγια από τις 06:00 της Πέμ­πτης 30 Δεκεμ­βρί­ου τα εστια­τό­ρια και τα άλλα κατα­στή­μα­τα του χώρου της εστί­α­σης θα λει­τουρ­γούν μέχρι τις 12 τα μεσά­νυ­χτα. Εξαί­ρε­ση η Παρα­μο­νή της Πρω­το­χρο­νιάς οπό­τε και θα επι­τρα­πεί η λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των μέχρι τις 2 τα ξημε­ρώ­μα­τα, χωρίς μου­σι­κή, προ­κει­μέ­νου να ελα­χι­στο­ποι­η­θεί το ενδε­χό­με­νο της δια­σπο­ράς του κορονοϊού.

Τα μέτρα που είχαν ληφθεί

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τα μέτρα που επρό­κει­το να τεθούν σε εφαρ­μο­γή στις 3 Ιανουα­ρί­ου ήταν:

Για την εργασία:

· Τηλερ­γα­σία σε δημό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα, που θα εφαρ­μο­στεί έως και 50% και

· κυλιό­με­νο ωράριο.

Για την εστί­α­ση – διασκέδαση:

· λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των εστί­α­σης και δια­σκέ­δα­σης έως τις 12.00 τα μεσά­νυ­χτα, ενώ η μου­σι­κή προς το παρόν επι­τρέ­πε­ται, αλλά αν δεν τηρη­θεί το συγκε­κρι­μέ­νο μέτρο, θα δια­κο­πεί και η μουσική.

· Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας υψη­λής προ­στα­σί­ας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργα­ζό­με­νους στην εστίαση,

· Οι πελά­τες θα είναι μόνο καθήμενοι,

· επι­βάλ­λο­νται μετρι­κές απο­στά­σεις στα τρα­πε­ζο­κα­θί­σμα­τα και

· 6 άτο­μα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

· πλη­ρό­τη­τα εμβο­λια­σμέ­νων θεα­τών θα είναι έως το 10% της χωρη­τι­κό­τη­τας τους, με πλα­φόν θεα­τών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρη­θεί οι αγώ­νες θα γίνο­νται κεκλει­σμέ­νων των θυρών.

Για τις Μονά­δες Φρο­ντί­δας Ηλικιωμένων

· επί­σκε­ψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· απα­γο­ρεύ­ο­νται οι ιατρι­κοί επισκέπτες

· εντα­τι­κο­ποιού­νται οι έλεγ­χοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σού­περ μάρ­κετ και τα Μέσα Μαζι­κής Μεταφοράς:

· Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας υψη­λής προ­στα­σί­ας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργα­ζό­με­νους στην εστί­α­ση, στα ΜΜΜ, σού­περ μάρ­κετ και όπου υπάρ­χει συνωστισμός.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο