Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια

Επί ποδός βρί­σκε­ται η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία σε όλη την Ελλά­δα, ενό­ψει της εορ­τα­στι­κής περιό­δου των Χρι­στου­γέν­νων, της Πρω­το­χρο­νιάς και των Θεο­φα­νεί­ων, για την εφαρ­μο­γή ενός σχε­δί­ου με αυξη­μέ­να μέτρα της Τρο­χαί­ας και άλλων δρά­σε­ων, με στό­χο τη διευ­κό­λυν­ση των πολι­τών που θα μετα­κι­νη­θούν και την πρό­λη­ψη τρο­χαί­ων ατυχημάτων.

Σε αυτό το πλαί­σιο, από αύριο, Παρα­σκευή 20 Δεκεμ­βρί­ου, και με στα­δια­κή κλι­μά­κω­ση, αρχί­ζει η εφαρ­μο­γή έκτα­κτων μέτρων της Τρο­χαί­ας σε όλο το οδι­κό δίκτυο και τις μεγά­λες πόλεις, ενώ θα υπάρ­ξει και απα­γό­ρευ­ση κίνη­σης των φορ­τη­γών στις εθνι­κές οδούς τις ημέ­ρες μαζι­κής εξό­δου και για την επιστροφή.

Μεγά­λη βαρύ­τη­τα δίνει η Τρο­χαία στους ελέγ­χους σχε­τι­κά με παρα­βά­σεις που ευθύ­νο­νται για σοβα­ρά τρο­χαία ατυ­χή­μα­τα και κυρί­ως χρή­ση αλκο­όλ, υπερ­βο­λι­κή ταχύ­τη­τα και χρή­ση κινη­τών τηλε­φώ­νων την ώρα της οδή­γη­σης. Γι’ αυτό, εκτός των άλλων, οι κατά τόπους υπη­ρε­σί­ες της Τρο­χαί­ας, οι οποί­ες θα δια­θέ­σουν το σύνο­λο της δύνα­μης τους, θα ενι­σχύ­ο­νται και από άλλες υπη­ρε­σί­ες της ΕΛΑΣ, με περι­πο­λι­κά, αλλά και με συμ­βα­τι­κά αυτο­κί­νη­τα, προ­κει­μέ­νου να αυξη­θούν οι έλεγ­χοι αλκο­τέστ και η παρα­κο­λού­θη­ση της κυκλο­φο­ρί­ας με ραντάρ, ιδιαί­τε­ρα στους αυτοκινητοδρόμους.

Τα κεντρι­κά σημεία του σχε­δια­σμού για τα μέτρα, εκτός από τους ελέγ­χους περιλαμβάνουν:

- Αστυ­νό­μευ­ση του οδι­κού δικτύ­ου κατά τομείς, βάσει των ιδιαί­τε­ρων κυκλο­φο­ρια­κών συν­θη­κών κάθε περιοχής.

- Αυξη­μέ­νη αστυ­νο­μι­κή παρου­σία και ενι­σχυ­μέ­νη αστυ­νό­μευ­ση των σημεί­ων του οδι­κού δικτύ­ου όπου παρα­τη­ρεί­ται συχνό­τη­τα πρό­κλη­σης τρο­χαί­ων ατυ­χη­μά­των, καθώς και στις εισό­δους-εξό­δους μεγά­λων αστι­κών κέντρων.

- Ρύθ­μι­ση της κυκλο­φο­ρί­ας με πεζούς τροχονόμους.

- Αυξη­μέ­να μέτρα τρο­χαί­ας σε αερο­δρό­μια, λιμά­νια, σταθ­μούς, κ.λπ.

- Κυκλο­φο­ρια­κές ρυθ­μί­σεις σε σημεία όπου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν εορ­τα­στι­κές εκδηλώσεις.

- Ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τών, μέσω των αρμο­δί­ων υπη­ρε­σιών επι­κοι­νω­νί­ας της αστυ­νο­μί­ας, σε κάθε περί­πτω­ση που καθί­στα­ται ανα­γκαία η ευρεία πλη­ρο­φό­ρη­ση του κοι­νού για την ύπαρ­ξη τυχόν κυκλο­φο­ρια­κών και άλλων προβλημάτων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΦΟΡΤΗΓΩΝ

Η απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας φορ­τη­γών άνω των 1,5 τόνων, στα εθνι­κά δίκτυα, θα ισχύ­σει από αύριο Παρα­σκευή 20-12-2019 έως την Τρί­τη, 7–1‑2020. Συγκεκριμένα:

Για την έξοδο:

Την Παρα­σκευή 20 Δεκεμ­βρί­ου 2019, από τις 16:00 έως τις 21:00, το Σάβ­βα­το 21 Δεκεμ­βρί­ου 2019, από τις 8:00 έως τις 13:00 και την Τρί­τη 24 Δεκεμ­βρί­ου 2019, από τις 16:00 έως τις 21:00, την Παρα­σκευή 27 Δεκεμ­βρί­ου 2019, από τις 16:00 έως τις 21:00, το Σάβ­βα­το 28 Δεκεμ­βρί­ου 2019, από τις 8:00 έως τις 13:00, την Τρί­τη 31 Δεκεμ­βρί­ου 2019, από τις 16:00 έως τις 21:00, την Παρα­σκευή 3 Ιανουα­ρί­ου 2020, από τις 16:00 έως τις 21:00, το Σάβ­βα­το 4 Ιανουα­ρί­ου 2020, από τις 8:00 έως τις 13:00 και την Κυρια­κή 5 Ιανουα­ρί­ου 2020, από τις 8:00 έως τις 13:00.

Για την επιστροφή:

Την Πέμ­πτη 26 Δεκεμ­βρί­ου 2019, από τις 15:00 έως τις 21:00, την Τετάρ­τη 1η Ιανουα­ρί­ου 2020, από τις 15:00 έως τις 21:00, τη Δευ­τέ­ρα 6 Ιανουα­ρί­ου 2020, από τις 15:00 έως τις 21:00 και την Τρί­τη 7 Ιανουα­ρί­ου 2020, από τις 15:00 έως τις 21:00.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία, για ακό­μη μία φορά υπεν­θυ­μί­ζει σε όλους τους οδη­γούς και τους χρή­στες του οδι­κού δικτύ­ου ότι η οδι­κή ασφά­λεια είναι υπό­θε­ση όλων μας και συνιστά:

- Πριν ταξι­δέ­ψουν να κάνουν τεχνι­κό έλεγ­χο στο όχη­μά τους και να ενη­με­ρώ­νο­νται για την κατά­στα­ση του οδι­κού δικτύ­ου και τις και­ρι­κές συνθήκες.

- Να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί κατά την οδή­γη­ση και να τηρούν τους κανό­νες του Κώδι­κα Οδι­κής Κυκλοφορίας.

- Να σέβο­νται τις οδι­κές σημάν­σεις και να συμ­μορ­φώ­νο­νται στις υπο­δεί­ξεις των τροχονόμων.

- Να μη χρη­σι­μο­ποιούν κατά την οδή­γη­ση κινη­τά τηλέ­φω­να ή άλλες συσκευ­ές που απο­σπούν την προ­σο­χή τους.

- Να μην κατα­να­λώ­νουν οινο­πνευ­μα­τώ­δη ποτά, εφό­σον πρό­κει­ται να οδηγήσουν.

- Να προ­στα­τεύ­ουν τα παι­διά που επι­βαί­νουν στο όχη­μα, κάνο­ντας χρή­ση των παι­δι­κών καθισμάτων.

- Να «φορούν» απα­ραί­τη­τα τις ζώνες ασφα­λεί­ας, όπως και τα κρά­νη στις μοτοσικλέτες.

- Να χρη­σι­μο­ποιούν αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες, όπου υπάρ­χουν ειδι­κές συν­θή­κες κυκλο­φο­ρί­ας (παγε­τός κ.λπ.).

- Να μην υπε­ρε­κτι­μούν τις οδη­γι­κές ικα­νό­τη­τές τους και τις τεχνι­κές δυνα­τό­τη­τες των οχη­μά­των τους.

- Να σέβο­νται και να προ­στα­τεύ­ουν τους συνε­πι­βά­τες και τους συναν­θρώ­πους τους που χρη­σι­μο­ποιούν το οδι­κό δίκτυο, οδη­γώ­ντας το όχη­μά τους με υπευ­θυ­νό­τη­τα και περίσκεψη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο