Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έλληνας εφοπλιστής: «Εμείς θα γίνουμε πλουσιότεροι από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο»

«Εμείς, οι εφο­πλι­στές, θα γίνου­με πλου­σιό­τε­ροι» από το εμπάρ­γκο στο ρωσι­κό πετρέ­λαιο δήλω­σε Νίκος Βερ­νί­κος, πρό­ε­δρος του Διε­θνούς Εμπο­ρι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου στη γαλ­λι­κή εφη­με­ρί­δα «Liberation».

Συγκε­κρι­μέ­να δήλω­σε ότι «το εμπάρ­γκο στις θαλάσ­σιες μετα­φο­ρές ρωσι­κού πετρε­λαί­ου θα έχει θετι­κό απο­τέ­λε­σμα: Εμείς, οι εφο­πλι­στές, θα γίνου­με πλου­σιό­τε­ροι. Το κόστος μετα­φο­ράς, το οποίο έχει ήδη εκτο­ξευ­θεί στα ύψη, θα αυξη­θεί ακό­μη πιο γρή­γο­ρα!». Δηλώ­νει ακό­μα ότι «τα μποϊ­κο­τάζ έχουν ως συνέ­πεια να ανε­βαί­νουν οι τιμές των προ­ϊ­ό­ντων που εισά­γο­νται ή εξά­γο­νται από τη χώρα στην οποία εφαρ­μό­ζε­ται το εμπάργκο».

Ο Έλλη­νας εφο­πλι­στής θεω­ρεί ότι είναι ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κές οι κυρώ­σεις και δηλώ­νει ότι «ο μισός πλα­νή­της αδια­φο­ρεί για το μποϊ­κο­τάζ και δεν επι­βάλ­λει κυρώ­σεις στη Ρωσία» και προ­σθέ­τει πως «οι πλοιο­κτή­τες, εκτός από τους Έλλη­νες, θα ανα­λά­βουν επο­μέ­νως τη μετα­φο­ρά του πετρελαίου…».

Εξη­γεί πως τελι­κά το ρωσι­κό πετρέ­λαιο θα βγει κανο­νι­κά στις αγο­ρές καθώς θα ανα­μει­χθεί με πετρέ­λαιο άλλων χωρών. Δηλώ­νει πως «εφό­σον η κατα­νά­λω­ση πετρε­λαί­ου μπο­ρεί να μειω­θεί μόνο ορια­κά, και επι­πλέ­ον οι παρα­γω­γοί όπως η Σαου­δι­κή Αρα­βία δεν συμ­φω­νούν να αυξή­σουν ουσια­στι­κά την παρα­γω­γή τους, τι πρέ­πει να γίνει; Θα πρέ­πει η Ευρώ­πη να μεί­νει χωρίς πετρέ­λαιο; Το πετρέ­λαιο θα μετα­φερ­θεί, με τη σει­ρά του, στις χώρες-κατα­να­λω­τές». Προ­σθέ­τει ως «ενώ κανείς στον κόσμο, ούτε καν ο ΟΗΕ, δεν έχει τη δυνα­τό­τη­τα να ελέγ­ξει τα μείγ­μα­τα, θα πρέ­πει να ζητή­σου­με από τους Έλλη­νες εφο­πλι­στές να μετα­μορ­φω­θούν σε Ηρα­κλή Πουα­ρό για να μάθου­με τι ακρι­βώς μεταφέρουν;».

Δηλώ­νει ότι αν δεν είναι οι Έλλη­νες εφο­πλι­στές που θα ναυ­λώ­νουν τα πλοία που μετα­φέ­ρουν ρωσι­κό πετρέ­λαιο, «θα το κάνουν άλλοι, η προ­σφο­ρά μετα­φο­ράς θα είναι μικρό­τε­ρη και οι τιμές θα αυξη­θούν» και συμπλη­ρώ­νει ότι «στα νερά οι κυρώ­σεις είναι αναποτελεσματικές».

Οι Έλλη­νες εφο­πλι­στές δια­θέ­τουν το 21% της παγκό­σμιας ναυ­τι­λια­κής χωρη­τι­κό­τη­τας. Το μερί­διο αυτό ανέρ­χε­ται στο 40% για τη μετα­φο­ρά πετρελαίου.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο