Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έλληνες εργαζόμενοι θύματα απάτης στην ΕΕ — Προσωπικές μαρτυρίες

Μεγά­λος αριθ­μός εται­ρειών ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού βρί­σκουν φθη­νούς εργα­ζό­με­νους σε όλη την Ευρώ­πη. Πολ­λοί Έλλη­νες με υπερ­βο­λι­κά υψη­λές προσ­δο­κί­ες έπε­σαν τελι­κά θύμα­τα εξαπάτησης.

Όπως και πολ­λοί συμπα­τριώ­τες του, ο Νίκος Βαρ­θυ­μιά­δης βρί­σκε­ται σε δει­νή οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση. Το αρτο­ποιείο του έκλει­σε πέρυ­σι λόγω χρε­ών και ο πατέ­ρας τριών παι­διών προ­στέ­θη­κε στη μακρά λίστα ανέρ­γων της Ελλά­δας. Για πολ­λούς μήνες δού­λευε περι­στα­σια­κά. Η εύρε­ση στα­θε­ρής απα­σχό­λη­σης στη χώρα της ευρω­ζώ­νης που επλή­γη περισ­σό­τε­ρο από κάθε άλλη από την κρί­ση ήταν ανέφικτη.

Μετά από παρα­κί­νη­ση ενός άνερ­γου φίλου του και έχο­ντας δια­βά­σει ελκυ­στι­κές αγγε­λί­ες για θέσεις απα­σχό­λη­σης με στα­θε­ρό μηνιαίο εισό­δη­μα της τάξης των 1.300 ευρώ του­λά­χι­στον, ο Ν. Βαρ­θυ­μιά­δης απευ­θύν­θη­κε σε μια τοπι­κή εται­ρεία εύρε­σης και επι­λο­γής ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού που ανα­ζη­τού­σε εργα­ζό­με­νους για ένα ιαπω­νι­κό εργο­στά­σιο στην Τσε­χία. Οι συν­θή­κες εργα­σί­ας στο Καντάν, περί­που 90 χλμ. βορειο­δυ­τι­κά της Πρά­γας, ήταν εξαι­ρε­τι­κές, ωστό­σο οι αρχι­κοί όροι της συμ­φω­νί­ας απο­δεί­χθη­καν απάτη.

«Όταν πήγα­με εκεί εκπρό­σω­ποι της εται­ρεί­ας εύρε­σης προ­σω­πι­κού μας έδω­σαν συμ­βό­λαια με εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό περιε­χό­με­νο: μηνιαί­ος μισθός 540 ευρώ, χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση για υπε­ρω­ρί­ες και άλλες παρο­χές που μας είχαν υπο­σχε­θεί». Ο πρώ­ην αρτο­ποιός και ο φίλος του αρνή­θη­καν να υπο­γρά­ψουν και επέ­στρε­ψαν άμε­σα στην Ελλά­δα. Ωστό­σο άλλοι συμπα­τριώ­τες τους, κυρί­ως Έλλη­νες νεα­ρής ηλι­κί­ας που πλήτ­το­νται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο από την υψη­λή ανερ­γία, παρέ­μει­ναν ή του­λά­χι­στον κατέ­βα­λαν κάποιες προσπάθειες.

Κακές συνθήκες διαβίωσης

«Από τη στιγ­μή που επι­βι­βα­στή­κα­με στο σαρα­βα­λια­σμέ­νο λεω­φο­ρείο που μας μετέ­φε­ρε μετά από 40 ώρες αγω­νί­ας από την Αθή­να στο Καντάν, ήταν φανε­ρό ότι όλο αυτό ήταν απά­τη», είπε η Χρι­στί­να Νάρη στην DW. «Αλλά όταν είσαι απελ­πι­σμέ­νος τεί­νεις να παρα­βλέ­πεις πολ­λά πράγ­μα­τα», πρόσθεσε.

Σχε­δόν 55.000 εται­ρεί­ες recruitment σε ολό­κλη­ρη την ευρω­παϊ­κή επι­κρά­τεια βρί­σκουν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους κάθε χρό­νο ως φθη­νά εργα­τι­κά χέρια για χει­ρω­να­κτι­κή εργα­σία και για θέσεις στον κλά­δο της παρο­χής υπη­ρε­σιών. Οι εται­ρεί­ες τους παρα­πέ­μπουν σε εργο­δό­τες που ανα­ζη­τούν εργα­τι­κό δυνα­μι­κό για πιο ελα­στι­κές μορ­φές απα­σχό­λη­σης προ­κει­μέ­νου να μειώ­σουν όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο το εργα­τι­κό κόστος. Ωστό­σο, μετα­φέ­ρο­ντας πλή­θος απελ­πι­σμέ­νων ευρω­παί­ων σε άλλες χώρες πολ­λές εται­ρεί­ες επι­βα­ρύ­νουν τους εργα­ζό­με­νους με συν­θή­κες που κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα δεν θα απο­δε­χό­ταν ποτέ το εγχώ­ριο εργα­τι­κό δυναμικό.

«Μας είχα­νε να ζού­με σε βρώ­μι­κα, άθλια ξενο­δο­χεία που δεν είχαν καμία σχέ­ση με τα άνε­τα ξενο­δο­χεία που έδει­χναν στη σελί­δα της εται­ρεί­ας», τονί­ζει η Χρι­στί­να Νάρη. Όπως λέει, «το χει­ρό­τε­ρο από όλα ήταν ότι δεν υπήρ­χε ιατρι­κή μέριμνα».

Όταν η 28χρονη πρώ­ην κομ­μώ­τρια προ­σβλή­θη­κε από γρί­πη εργα­ζό­με­νη στο εργο­στά­σιο ανταλ­λα­κτι­κών αυτο­κι­νή­των Toyoda Gosei Czech στο Καντάν, η εται­ρεία recruitment. αφού εξε­τά­στη­κε, την ενη­μέ­ρω­σε ότι δεν δικαιού­ται να λάβει αναρ­ρω­τι­κή άδεια. «Πάλε­ψα την πρώ­τη μέρα, αλλά μετά παραι­τή­θη­κα. Δεν ήμουν δια­τε­θει­μέ­νη να θυσιά­σω την υγεία και τη ζωή μου γι’ αυτό».

Τα περισ­σό­τε­ρα συμ­βό­λαια δεν προ­βλέ­πουν απο­ζη­μί­ω­ση για εργα­ζό­με­νους που απο­λύ­ο­νται πριν συμπλη­ρω­θούν του­λά­χι­στον τρεις μήνες απα­σχό­λη­σης. Η πλειο­ψη­φία όσων πέφτουν θύμα­τα απά­της όμως φεύ­γουν κατά κανό­να πριν συμπλη­ρω­θεί το τρί­μη­νο. «Κατά­φε­ρα να πάρω περί­που 300 ευρώ από την πλη­ρω­μή μου, όπως προ­βλε­πό­ταν για 15 ημέ­ρες εργα­σί­ας», είπε η Χρι­στί­να Νάρη.

Μειωμένη αλλά ακόμη πολύ υψηλή ανεργία

Πάνω από 427.000 Έλλη­νες έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα από τότε που ξέσπα­σε η χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση προ­κα­λώ­ντας καθί­ζη­ση στην ελλη­νι­κή οικο­νο­μία. Το δίχως προη­γού­με­νο brain drain συνε­χί­ζε­ται σύμ­φω­να με την Τρά­πε­ζα της Ελλά­δος. Η μαζι­κή έξο­δος από τη χώρα κατα­τάσ­σει την Ελλά­δα τρί­τη μετά την Κύπρο και την Ισπα­νία σε ό,τι αφο­ρά την ανα­λο­γία νέων που ανα­ζη­τούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Το ποσο­στό ανερ­γί­ας στην Ελλά­δα έχει μειω­θεί το τελευ­ταίο διά­στη­μα κοντά στα επί­πε­δα του 20%, ωστό­σο εξα­κο­λου­θεί να είναι σχε­δόν τρι­πλά­σια από τον μέσο όρο της ΕΕ (8,8%). Ως εκ τού­του άνερ­γοι θα συνε­χί­σουν να κυνη­γούν θέσεις εργα­σί­ας στο εξω­τε­ρι­κό με την πιθα­νό­τη­τα να πέσουν θύμα­τα απάτης.

Στε­λέ­χη της ελλη­νι­κής πρε­σβεί­ας στην Πρά­γα δήλω­σαν ότι έχουν γνώ­ση των αυξα­νό­με­νων παρα­πό­νων αλλά και των ψευ­δών προσ­δο­κιών  που δημιουρ­γούν πολ­λές εται­ρεί­ες εύρε­σης και επι­λο­γής προ­σω­πι­κού. Πάντως δεν κατέ­στη σαφές εκ μέρους της πρε­σβεί­ας εάν πρό­κει­ται να ανα­λη­φθεί δρά­ση επί τους ζητή­μα­τος. «Υπάρ­χουν νόμι­μα παρα­θυ­ρά­κια που επι­τρέ­πουν τέτοιες δρα­στη­ριό­τη­τες», δήλω­σε διπλω­μά­της δια­τη­ρώ­ντας την ανω­νυ­μία του.

 Πηγή: Deutsche Welle / Ανθή Καρασάββα

(Από­δο­ση: Άρης Καλτιριμτζής)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο