Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έλληνες ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν ιδρύσει εταιρείες «φαντάσματα» στη Βουλγαρία ‑μπλόκο της ΑΑΔΕ

Σαφά­ρι ‑λένε- ετοι­μά­ζει η ΑΑΔΕ, μετά τη συνερ­γα­σία που ανα­κοι­νώ­θη­κε με την αντί­στοι­χη υπη­ρε­σία της Βουλ­γα­ρί­ας, περι­λαμ­βά­νει μετα­ξύ άλλων και ελέγ­χους στα πολυ­τε­λή αυτο­κί­νη­τα που κυκλο­φο­ρούν στην Ελλά­δα με πινα­κί­δες της γει­το­νι­κής χώρας.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το στοι­χείο πως περισ­σό­τε­ρα από 9.500 οχή­μα­τα που ήταν δηλω­μέ­να με ελλη­νι­κές πινα­κί­δες στο υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών, δια­γρά­φη­καν από τα μητρώα και ταξι­νο­μή­θη­καν στη Βουλγαρία.

Τώρα η ΑΑΔΕ επι­χει­ρεί να βάλει φρέ­νο στο φαι­νό­με­νο και θα ξεκι­νή­σει ελέγ­χους και δια­σταυ­ρώ­σεις στοι­χεί­ων και παράλ­λη­λα, θα γίνουν έλεγ­χοι και για εικο­νι­κές επι­χει­ρή­σεις που στή­νουν στη Βουλ­γα­ρία διά­φο­ροι επι­τή­δειοι, με απο­τέ­λε­σμα να κυκλο­φο­ρούν στους ελλη­νι­κούς δρό­μους 10άδες αυτο­κί­νη­τα με βουλ­γα­ρι­κές πινακίδες.

Σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανα­φο­ρι­κά με εται­ρεί­ες «φαντά­σμα­τα» που δεν πλη­ρώ­νουν τέλη κ.λπ. κινού­νται ελεύ­θε­ρα (π.χ. στον δακτύ­λιο) κά. οι «πινα­κί­δες Βουλ­γα­ρί­ας» έχουν την τιμη­τι­κή τους.

Πριν από λίγα χρό­νια, η ΑΑΔΕ είχε προ­χω­ρή­σει σε εκτε­τα­μέ­νους ελέγ­χους, για να περιο­ρί­σει το φαι­νό­με­νο της κυκλο­φο­ρί­ας στην Ελλά­δα υπερ­πο­λυ­τε­λών αυτο­κι­νή­των μεγά­λου κυβι­σμού, έχο­ντας ανα­κα­λύ­ψει ότι ιδιο­κτή­τες πολ­λών οχη­μά­των είχαν κατα­θέ­σει τις πινα­κί­δες, είχαν κάνει εξα­γω­γή στη Βουλ­γα­ρία και είχαν ταξι­νο­μή­σει τα οχή­μα­τά τους εκ νέου απο­κτώ­ντας βουλ­γα­ρι­κές πινα­κί­δες κυκλοφορίας.

Κάποιοι άλλοι, επί­σης, κατα­βάλ­λουν ένα πολύ χαμη­λό νοί­κι στη Βουλ­γα­ρία, προ­κει­μέ­νου να εμφα­νί­ζο­νται στους ελέγ­χους στα σύνο­ρα με μόνι­μη κατοι­κία στο εξω­τε­ρι­κό, ενώ ένα δίκτυο φρο­ντί­ζει για τη δημιουρ­γία εικο­νι­κού προ­φίλ μόνι­μου κατοί­κου Βουλγαρίας.

Ενώ υπάρ­χει και ένα πρό­σφα­το «τρικ» με τη μετα­βί­βα­ση του οχή­μα­τος σε εται­ρεία ενοι­κί­α­σης αυτο­κι­νή­των της Βουλ­γα­ρί­ας και με κάποιο ιδιω­τι­κό συμ­φω­νη­τι­κό ο Έλλη­νας ιδιο­κτή­της δια­σφα­λί­ζει την κατο­χή της «κυριό­τη­τας» του αυτοκινήτου.

Όσον αφο­ρά στις εται­ρεί­ες που εμφα­νί­ζουν ως φορο­λο­γι­κή έδρα στη Βουλ­γα­ρία, σύμ­φω­να με πρό­σφα­τα στοι­χεία του Ελλη­νι­κού Επι­χει­ρη­μα­τι­κού Συμ­βου­λί­ου στη Βουλ­γα­ρία και της ICAP Bulgaria, οι ελλη­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων επι­χει­ρή­σεις στη Βουλ­γα­ρία εκτι­μώ­νται σε 18.136, απα­σχο­λούν 27.000 άτο­μα και κατα­γρά­φουν ετή­σιο κύκλο εργα­σιών 3,9 δισ. ευρώ.

Σχε­τι­κά με τη γεω­γρα­φι­κή κατα­νο­μή, η πλειο­νό­τη­τά τους, κυρί­ως μικρού και μεσαί­ου μεγέ­θους, εντο­πί­ζο­νται στη μεγά­λη περι­φέ­ρεια του Μπλα­γκό­ε­βγκραντ, στη ΝΔ Βουλ­γα­ρία και κυρί­ως στις περιο­χές πλη­σί­ον των συνό­ρων με την Ελλά­δα και ακο­λου­θεί η περιο­χή της Σόφιας και η πέριξ αυτής ευρύ­τε­ρη περιο­χή, στις οποί­ες είναι συγκε­ντρω­μέ­νες οι κατά τεκ­μή­ριο μεγα­λύ­τε­ρες σε μέγε­θος κεφα­λαί­ου, τεχνο­λο­γί­ας και εργα­σί­ας ελλη­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων επιχειρήσεις.

ΑΑΔΕ: Συνεργασία με τις βουλγαρικές Αρχές

Από την πλευ­ρά της Αρχής Δημο­σί­ων Εσό­δων της Βουλ­γα­ρί­ας, επι­δει­κνύ­ε­ται ενδια­φέ­ρον για στοι­χεία των Βούλ­γα­ρων πολι­τών με ακί­νη­τα στην Ελλάδα.

Οι κάτοι­κοι της γει­το­νι­κής χώρας έχουν στραμ­μέ­νο το βλέμ­μα τους στη Βόρεια Ελλά­δα, στη Θάσο, στην Καβά­λα, στις βόρειες ακτές του Αιγαί­ου, στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη κ.ά. Ειδι­κά δε μετά την Εγνα­τία, έγι­νε πολύ εύκο­λη η επί­σκε­ψή τους στους συγκε­κρι­μέ­νους προ­ο­ρι­σμούς, όπου απο­κτούν οικί­ες, εξο­χι­κά και οικόπεδα.

Σημειώ­νε­ται ότι, όπως είχε γίνει γνω­στό κατά την υπο­γρα­φή του μνη­μο­νί­ου συνερ­γα­σί­ας, στο επί­κε­ντρο βρί­σκε­ται η άμε­ση ανταλ­λα­γή πλη­ρο­φο­ριών σε ευαί­σθη­τα φορο­λο­γι­κά αντι­κεί­με­να εσό­δων, αλλά και η κατα­πο­λέ­μη­ση της παρα­βα­τι­κό­τη­τας όσον αφο­ρά στο τελω­νεια­κό καθε­στώς 42 (εισα­γω­γή- θέση εμπο­ρευ­μά­των σε ελεύ­θε­ρη κυκλο­φο­ρία και επα­να­πο­στο­λή σε άλλο κρά­τος μέλος της ΕΕ).

Επί­σης, εγκαι­νιά­ζε­ται απευ­θεί­ας γραμ­μή επι­κοι­νω­νί­ας της ΑΑΔΕ και της Αρχής Δημο­σί­ων Εσό­δων της Βουλ­γα­ρί­ας, για συναλ­λα­γές με υψη­λό βαθ­μό προ­τε­ραιό­τη­τας, με σκο­πό την άμε­ση αντί­δρα­ση των ελεγ­κτι­κών αρχών των δύο χωρών σε περι­πτώ­σεις καταστρατήγησης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο