Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας άγνωστος πόλεμος think tanks

Χιλιά­δες ανά τον κόσμο σήμε­ρα «δεξα­με­νές σκέ­ψης», οι περισ­σό­τε­ρες μακρύ χέρι και εργα­λείο του αστι­κού κρά­τους στην εξω­τε­ρι­κή και εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή τη στρα­τη­γι­κή ασφά­λειας, την οικο­νο­μία, τις κοι­νω­νι­κές τάσεις, ακό­μη και τα «παι­χνί­δια» πολέ­μου (βλ. –ενδει­κτι­κά, τα made in USA warontherocks & Institute for the Study of WarISW επί­σης οι 50 Think Tanks με τη μεγα­λύ­τε­ρη επιρ­ροή στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ).

Ξεχω­ρι­στή θέση η Carnegie Moscow Center που ιδρύ­θη­κε αμέ­σως μετά τις ανα­τρο­πές και την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση στην πρώ­ην ΕΣΣΔ ως «ως κορυ­φαία πηγή βαθιάς ανά­λυ­σης, έρευ­νας και γνώ­σης για τα περί­πλο­κα ζητή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν η Ρωσία και οι χώρες της πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ένω­σης», … «δεσμευ­μέ­νη στην τεκ­μη­ριω­μέ­νη, αμε­ρό­λη­πτη έρευ­να για ένα ευρύ φάσμα προ­κλή­σε­ων κλπ. κλπ (βλ ανα­λυ­τι­κά στο τέλος του σημειώματος)

Με τα μάτια στραμμένα στην Κίνα

Σε πολ­λά «ινστι­τού­τα στρα­τη­γι­κής και γεω­πο­λι­τι­κής» («δεξα­με­νές σκέ­ψης») γίνο­νται τακτι­κά ανα­λύ­σεις και δημο­σιεύ­ο­νται άρθρα σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στο «τρί­γω­νο» ΗΠΑ, Ρωσί­ας και Κίνας, τις μετα­ξύ τους σχέ­σεις και τους αντα­γω­νι­σμούς, όπως και για τα πιθα­νά σενά­ρια στην εξέ­λι­ξή τους. Ανε­ξάρ­τη­τα από τις δια­φο­ρε­τι­κές εκτι­μή­σεις των πηγών, όλοι συγκλί­νουν στο συμπέ­ρα­σμα ότι το σκη­νι­κό παγκό­σμια γίνε­ται όλο και πιο ρευ­στό, κατα­γρά­φο­ντας την όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών, που συνυ­πάρ­χει με πρό­σκαι­ρους και ευμε­τά­βλη­τους συμ­βι­βα­σμούς σε όλα τα μέτωπα.

Το «Stratfor» πχ. σε άρθρο του τον Ιού­νη του 2019 με τίτλο «Το συνε­χώς μετα­βαλ­λό­με­νο τρί­γω­νο ανά­με­σα σε Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ», αφού ανα­φέ­ρει ότι Κίνα και Ρωσία έχουν υπο­γρά­ψει οικο­νο­μι­κές συμ­φω­νί­ες που εκτεί­νο­νται στα πάντα, από την Ενέρ­γεια και δίκτυα τηλε­πι­κοι­νω­νί­ας 5G, την κατα­σκευή υδροη­λε­κτρι­κών μονά­δων μέχρι τη δημιουρ­γία ενός κοι­νού ταμεί­ου έρευ­νας και τεχνο­λο­γι­κής και­νο­το­μί­ας, όπως επί­σης και συνερ­γα­σί­ες στη Βόρεια Θάλασ­σα, ενταγ­μέ­νες στην κινε­ζι­κή πρω­το­βου­λία «Μια Ζώνη, Ένας Δρό­μος», “ανα­ρω­τιέ­ται”: «Οι εξε­λί­ξεις αυτές είναι απλώς οι πιο πρό­σφα­τες σε μια ευρύ­τε­ρη τάση ενί­σχυ­σης των πολι­τι­κών, οικο­νο­μι­κών δεσμών και των δεσμών στον τομέα της ασφά­λειας μετα­ξύ της Ρωσί­ας και της Κίνας. Τέτοιες εξε­λί­ξεις δημιουρ­γούν ερω­τή­μα­τα ως προς το πόσο βαθιά μπο­ρεί να γίνει η ευθυ­γράμ­μι­ση μετα­ξύ της Ρωσί­ας και της Κίνας και σε ποιον βαθ­μό η σχέ­ση τους δια­μορ­φώ­νε­ται σε άμε­ση αντί­θε­ση και αντα­γω­νι­στι­κά προς τις ΗΠΑ».

Δεί­τε επίσης:
Ρωσία & Κίνα εντεί­νουν κινή­σεις στο φόντο των εξε­λί­ξε­ων στο Αφγανιστάν
Απλώ­νει την κόντρα με Ρωσία και Κίνα σε ολό­κλη­ρο τον πλανήτη

Project Πούτιν “Εξαγωγή Παιδείας της Αγοράς”

Αν οι φυσι­κοί πόροι απο­τε­λούν τον κύριο όγκο των εξα­γω­γών της Ρωσί­ας προς την Κίνα, ωστό­σο το πετρέ­λαιο και το φυσι­κό αέριο δεν είναι τα μόνο που έχει να προ­σφέ­ρει η χώρα.
Η ρωσι­κή παι­δεία απο­τε­λεί ένα πολ­λά υπο­σχό­με­νο και αντα­γω­νι­στι­κό εξα­γω­γι­κό προ­ϊ­όν, με τα ρωσι­κά πανε­πι­στή­μια και τα άλλα εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα να προ­σελ­κύ­ουν σήμε­ρα εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες φοι­τη­τές από τις πρώ­ην σοβιε­τι­κές δημο­κρα­τί­ες. Το ερώ­τη­μα είναι εάν ο εκπαι­δευ­τι­κός τομέ­ας της Ρωσί­ας μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει μέρος της “στρο­φής προς την Ανατολή”.

Τον Μάιο του 2017, η κυβέρ­νη­ση της Ρωσί­ας έθε­σε σε εφαρ­μο­γή το project “Εξα­γω­γή Παι­δεί­ας”, κύριος στό­χος του οποί­ου είναι να κατα­στή­σει τη ρωσι­κή παι­δεία ελκυ­στι­κή και αντα­γω­νι­στι­κή διε­θνώς. Το project εκτι­μά ότι ο αριθ­μός των ξένων φοι­τη­τών στη Ρωσία θα υπερ­τρι­πλα­σια­στεί έως το 2025, φτά­νο­ντας τους 710.000 φοι­τη­τές διά ζώσης και τα 3,5 εκα­τομ­μύ­ρια μέσω δια­δι­κτυα­κής εκπαίδευσης.

Η Κίνα σίγου­ρα θα δια­δρα­μα­τί­σει σημα­ντι­κό ρόλο στην προσ­δο­κώ­με­νη αυτή αύξη­ση. Τα τελευ­ταία πέντε χρό­νια, ο αριθ­μός των Κινέ­ζων φοι­τη­τών στα ρωσι­κά πανε­πι­στή­μια και το ποσο­στό τους επί του συνό­λου των ξένων φοι­τη­τών αυξά­νε­ται στα­θε­ρά, και η Κίνα απο­τε­λεί ήδη μία από τις βασι­κές αγο­ρές-στό­χους για τα ρωσι­κά εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα. Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας της Ρωσί­ας, το 10% των 323.000 ξένων φοι­τη­τών που σπου­δά­ζουν επί του παρό­ντος στη χώρα προ­έρ­χε­ται από την Κίνα.

Το βασι­κό δέλε­αρ για τους Κινέ­ζους είναι το σχε­τι­κά χαμη­λό κόστος των διδά­κτρων στα ρωσι­κά πανε­πι­στή­μια σε συν­δυα­σμό με το αξιο­πρε­πές –έως άρι­στο επί­πε­δο εκπαί­δευ­σης που παρέ­χουν. Οι ευνοϊ­κή συναλ­λαγ­μα­τι­κή ισο­τι­μία επι­τρέ­πει στους Κινέ­ζους να πλη­ρώ­νουν σχε­τι­κά λίγα (ειδι­κά σε σύγκρι­ση με τα στά­νταρτς της Δύσης) για τη φοί­τη­ση σε ιδρύ­μα­τα διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­να. Η δε κινε­ζι­κή εστί­α­ση στην εκπαί­δευ­ση και ο υψη­λός αντα­γω­νι­σμός για μια θέση στα κινε­ζι­κά εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα εντεί­νουν τη ζήτη­ση για πανε­πι­στη­μια­κές σπου­δές στο εξωτερικό.

Το κόστος φοί­τη­σης σε ρωσι­κό πανε­πι­στή­μιο ανέρ­χε­ται κατά μέσο όρο στα 3.000 $ ετη­σί­ως, συν τις δαπά­νες στέ­γα­σης και δια­τρο­φής ύψους περί­που 150 δολα­ρί­ων τον μήνα. Το Κρα­τι­κό Πανε­πι­στή­μιο της Μόσχας (MSU), το κορυ­φαίο πανε­πι­στη­μια­κό ίδρυ­μα της Ρωσί­ας (78ο στον κόσμο με βάση την κατά­τα­ξη QS rankings), χρε­ώ­νει 5.000–6.000$ ετη­σί­ως. Προς σύγκρι­ση, σημειώ­νε­ται ότι το –«υπο­δε­έ­στε­ρο», 82ο στην ίδια κατά­τα­ξη Πανε­πι­στή­μιο του Ιλι­νόις Urbana-Champaign έχει επτα­πλά­σιο κόστος, της τάξης των 35.000–40.000 $)

CCCP Παιδεία 2

Στο σημε­ρι­νό ρωσι­κό πανε­πι­στή­μιο της αγο­ράς είναι εύκο­λο να εξα­σφα­λί­σει κανείς μια θέση –ανά­λο­γα με το πόσο πλη­ρώ­νει. Οι υπο­ψή­φιοι πάντως ξένοι φοι­τη­τές δεν χρειά­ζε­ται να ξέρουν καλά ρωσι­κά όταν υπο­βάλ­λουν αίτη­ση και κατά κανό­να, οι περισ­σό­τε­ροι υπο­ψή­φιοι τα κατα­φέρ­νουν και λίγοι απο­τυ­χαί­νουν στις εισα­γω­γι­κές εξε­τά­σεις αντί­θε­τα αρκε­τές εκα­το­ντά­δες άτο­μα μπο­ρεί να δια­γκω­νι­στούν για μία μόνο θέση σε ένα κορυ­φαίο κινε­ζι­κό πανε­πι­στή­μιο. Σημειώ­νε­ται ότι μόλις το 2%-3% των υπο­ψη­φί­ων έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να φοι­τή­σουν σε ένα από τα 150 κορυ­φαία πανε­πι­στή­μια της Κίνας. Τα δυτι­κά πανε­πι­στή­μια, εν τω μετα­ξύ, δέχο­νται μόνο όσους γνω­ρί­ζουν απταί­στως την αγγλική.

Ρωσία Πανεπιστήμιο Χρήματα - Καζακστάν

Αν μάλι­στα δεν είχε ξεσπά­σει η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, ο αριθ­μός των Κινέ­ζων φοι­τη­τών που σπου­δά­ζουν στη Ρωσία θα είχε συνε­χί­σει να αυξά­νε­ται. Στις 20-Φεβ-2020, οι ρωσι­κές αρχές απα­γό­ρευ­σαν προ­σω­ρι­νά την είσο­δο στη χώρα στους περισ­σό­τε­ρους Κινέ­ζους υπη­κό­ους, καθώς και στους κατό­χους φοι­τη­τι­κής βίζας, στο πλαί­σιο των περιο­ρι­σμών για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Η απα­γό­ρευ­ση έχει βέβαια πλέ­ον αρθεί, αλλά ορι­σμέ­νοι φοι­τη­τές εξα­κο­λου­θούν να μην μπο­ρούν να επι­σκε­φθούν τη Ρωσία και συνε­χί­ζουν να φοι­τούν δια­δι­κτυα­κά. Το 2021, ο αριθ­μός των νέων Κινέ­ζων φοι­τη­τών στη Ρωσία μειώ­θη­κε για πρώ­τη φορά τα τελευ­ταία πέντε χρό­νια (κατά 3% μετά την αύξη­ση κατά 25% το προη­γού­με­νο έτος).

Ωστό­σο, ο κορο­νο­ϊ­ός δεν είναι το μόνο πρό­βλη­μα. Ακό­μη και πριν την παν­δη­μία, οι Κινέ­ζοι φοι­τη­τές θεω­ρούν τις άλλες χώρες πιο ελκυ­στι­κές για σπου­δές. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της UNESCO, μόλις το 2,3% των Κινέ­ζων φοι­τη­τών που σπου­δά­ζουν στο εξω­τε­ρι­κό επέ­λε­ξαν τη Ρωσία το 2019. Η πλειο­ψη­φία επέ­λε­ξε εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα της Βόρειας Αμε­ρι­κής, της Ευρώ­πης, της Αυστρα­λί­ας, του Χονγκ Κονγκ, της Ιαπω­νί­ας και της Σιγκαπούρης.

Οι αδυ­να­μί­ες της Ρωσί­ας στον συγκε­κρι­μέ­νο τομέα είναι ανά­λο­γες με αυτές που εμπο­δί­ζουν την ανά­πτυ­ξη των εξα­γω­γών και άλλων προ­ϊ­ό­ντων, που δεν ανή­κουν στις πρώ­τες ύλες. Οι Ρώσοι δεν γνω­ρί­ζουν πολ­λά για την κινε­ζι­κή εκπαι­δευ­τι­κή αγο­ρά, είναι απρό­θυ­μοι να προ­σαρ­μο­στούν στις απαι­τή­σεις τους και έχουν πρό­βλη­μα επι­κοι­νω­νί­ας με τους Κινέ­ζους εταί­ρους τους. Τα παρα­πά­νω, σε συν­δυα­σμό με τη διστα­κτι­κό­τητ­τα της χώρας στην εισα­γω­γή ψηφια­κών τεχνο­λο­γιών, σημαί­νουν ότι δεν έχει κατα­φέ­ρει να εκμε­ταλ­λευ­τεί πλή­ρως την κινε­ζι­κή αγορά.

Υπάρ­χει επί­σης το θέμα της γλωσ­σι­κής δυσκο­λί­ας. Οι Κινέ­ζοι φοι­τη­τές συχνά δυσκο­λεύ­ο­νται να κατα­νο­ή­σουν τις παρα­δό­σεις στα ρωσι­κά, ειδι­κά οι πρω­το­ε­τείς και οι δευ­τε­ρο­ε­τεί­ςς. Το ένα έτος που έχουν στη διά­θε­σή του για να μάθουν ρωσι­κά (συνή­θως από το μηδέν) πριν αρχί­σουν να παρα­κο­λου­θούν πανε­πι­στη­μια­κά μαθή­μα­τα δεν επαρ­κεί για να εξοι­κειω­θούν με την επι­στη­μο­νι­κή ορο­λο­γία. Ωστό­σο, οι ψηφια­κές και­νο­το­μί­ες που “εισή­γα­γε” η παν­δη­μία θα μπο­ρού­σαν να βοη­θή­σουν ως προς αυτό, καθώς επι­τρέ­πουν στους φοι­τη­τές να απο­κτή­σουν πρό­σβα­ση σε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νες δια­δι­κτυα­κές δια­λέ­ξεις. Θα ήταν επί­σης εύλο­γο να δημιουρ­γη­θεί μια ενο­ποι­η­μέ­νη βάση δεδο­μέ­νων, με βιντε­ο­δια­λέ­ξεις που θα συνο­δεύ­ο­νται από υπο­τί­τλους και λεξι­κά για τα πιο δημο­φι­λή βασι­κά μαθήματα.

Υπάρ­χουν, πάντως, πολ­λοί τρό­ποι για να γίνει το ρωσι­κό εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα πιο ελκυ­στι­κό για τους Κινέ­ζους, για παρά­δειγ­μα μέσω της δημιουρ­γί­ας μιας ενο­ποι­η­μέ­νης δια­δι­κτυα­κής πύλης που θα προ­ω­θεί εκπαι­δευ­τι­κές υπη­ρε­σί­ες από την Ρωσία στην Κίνα. Ένας τέτοιου είδους ιστό­το­πος ‑το Studyinrussia.ru- υπάρ­χει ήδη, αλλά δεν περι­λαμ­βά­νει πλη­ρο­φο­ρί­ες για τα κορυ­φαία ρωσι­κά πανε­πι­στή­μια, όπως τα Κρα­τι­κά Πανε­πι­στή­μια της Μόσχας και της Αγί­ας Πετρού­πο­λης, τα οποία προ­τι­μούν να δικά τους μέσα για την προ­σέλ­κυ­ση φοι­τη­τών. Το 2020, μόνο το Κρα­τι­κό Πανε­πι­στή­μιο της Μόσχας ενέ­γρα­ψε περί­που 4.500 φοι­τη­τές από την Κίνα, που αντι­στοι­χούν στο 15% όλων των Κινέ­ζων φοι­τη­τών στη χώρα.

Τα ρωσι­κά πανε­πι­στή­μια θα επω­φε­λού­νταν επί­σης σημα­ντι­κά ανα­πτύσ­σο­ντας παρου­σία στο WeChat, το πλέ­ον δημο­φι­λές μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης στην Κίνα, το οποίο χρη­σι­μο­ποιούν ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι μηνιαί­ως. Η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των ρωσι­κών πανε­πι­στη­μί­ων δεν έχει παρου­σία στο WeChat, ούτε καν δια­θέ­τει προ­σω­πι­κό που μιλά κινε­ζι­κά στα τμή­μα­τα που προ­ο­ρί­ζο­νται για ξένους φοι­τη­τές. Ορι­σμέ­να εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα, όπως το Ομο­σπον­δια­κό Πανε­πι­στή­μιο του Καζάν και το Κρα­τι­κό Πανε­πι­στή­μιο του Τομσκ (Kazan Federal University & Tomsk State University) έχουν λογα­ρια­σμούς στο Weibo, το κινε­ζι­κό αντί­στοι­χο του Twitter, αλλά έχουν λίγους συν­δρο­μη­τές. Τα λίγα ρωσι­κά πανε­πι­στή­μια που δια­θέ­τουν λογα­ρια­σμούς στο WeChat, τους δια­χει­ρί­ζο­νται με τη βοή­θεια Κινέ­ζων “μεσα­ζό­ντων”. Το Κρα­τι­κό Πανε­πι­στή­μιο της Μόσχας άνοι­ξε τον δικό του επί­ση­μο λογα­ρια­σμό στο WeChat μόλις τον Νοέμ­βριο του 2021, ενώ το Κρα­τι­κό Πανε­πι­στή­μιο Vyatka τον Μάιο.

Τα ρωσι­κά πανε­πι­στή­μια, δεν λαμ­βά­νουν υπό­ψη ότι ορι­σμέ­νες δια­δι­κτυα­κές πλατ­φόρ­μες δεν είναι δια­θέ­σι­μες στην Κίνα. Θα πρέ­πει, λοι­πόν, να διε­ξά­γουν τα ελεύ­θε­ρα μαθή­μα­τά τους σε υπη­ρε­σί­ες βίντεο που δεν είναι απα­γο­ρευ­μέ­νες από τις κινε­ζι­κές ρυθ­μι­στι­κές αρχές. Επι­πρό­σθε­τα, οι εκπρό­σω­ποι των εκπαι­δευ­τι­κών ιδρυ­μά­των και τα γρα­φεία “στρα­το­λό­γη­σης” στην Κίνα πρέ­πει να επι­κε­ντρω­θούν περισ­σό­τε­ρο στους υπο­ψή­φιους σπου­δα­στές, ειδι­κά σε εκεί­νους που μαθαί­νουν ρωσι­κά στο γυμνάσιο.

Αυτήν τη στιγ­μή, τα εκπαι­δευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα με τη μεγα­λύ­τε­ρη ζήτη­ση είναι όσα εστιά­ζουν στην εικό­να της Ρωσί­ας ως πολι­τι­στι­κά πλού­σιας χώρας. Για παρά­δειγ­μα, οι περισ­σό­τε­ροι σπου­δα­στές τέχνης στο Κρα­τι­κό Πανε­πι­στή­μιο της Μόσχας είναι από την Κίνα (περί­που το 70% όλων των φοι­τη­τών που έγι­ναν δεκτοί για bachelor και εξει­δι­κευ­μέ­να πτυ­χία το 2020). Θα ήταν λογι­κό επο­μέ­νως, να ανα­πτυ­χθούν επί­σης προ­γράμ­μα­τα επι­στή­μης και τεχνο­λο­γί­ας που θα στο­χεύ­ουν σε ξένους φοιτητές.

Η Ρωσία χρειά­ζε­ται τους ξένους φοι­τη­τές, και όχι μόνο προ­κει­μέ­νου να δια­φο­ρο­ποι­ή­σει το μείγ­μα των εξα­γω­γών της και να προ­σελ­κύ­σει επι­πλέ­ον χρη­μα­το­δό­τη­ση για τα πανε­πι­στή­μιά της. Οι δια­συν­δέ­σεις με άτο­μα που μιλούν τη γλώσ­σα κρα­τών εταί­ρων της και έχουν ζήσει στις χώρες αυτές απο­τε­λούν πολύ­τι­μο πόρο για την προ­ώ­θη­ση της συνερ­γα­σί­ας και εργα­λείο “ήπιας” ισχύ­ος. Οι στε­νό­τε­ροι δεσμοί μετα­ξύ των φοι­τη­τών και των ρωσι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, καθώς και οι πιο ενερ­γές φοι­τη­τι­κές κοι­νό­τη­τες, θα οδη­γή­σουν σε πιο ευρεί­ες δια­συ­νο­ρια­κές πρω­το­βου­λί­ες και κοι­νά έργα.

άγνωστος πόλεμος think tanksΣχε­τι­κά με το Carnegie Moscow Center Κέντρο

Ιδρύ­θη­κε το 1994, ως κορυ­φαία πηγή βαθιάς ανά­λυ­σης, έρευ­νας και γνώ­σης για τα περί­πλο­κα ζητή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν η Ρωσία και οι χώρες της πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ένω­σης. Οι τομείς προ­τε­ραιό­τη­τας του κέντρου (σσ. «δεξα­με­νή σκέ­ψης») εστιά­ζο­νται στην εξω­τε­ρι­κή και εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή και τη στρα­τη­γι­κή ασφά­λειας, την οικο­νο­μία τις κοι­νω­νι­κές τάσεις κλπ.

Δεσμευ­μέ­νο στην τεκ­μη­ριω­μέ­νη, αμε­ρό­λη­πτη έρευ­να για ένα ευρύ φάσμα προ­κλή­σε­ων, η Carnegie Moscow συν­δυά­ζει την απα­ρά­μιλ­λη τοπι­κή και περι­φε­ρεια­κή τεχνο­γνω­σία με μια παγκό­σμια προ­ο­πτι­κή για να παρέ­χει δρα­στι­κές και απο­τε­λε­σμα­τι­κές συστά­σεις πολιτικής.

Πρα­κτι­κά η Carnegie Moscow Center είναι στρα­τη­γι­κή «δεξα­με­νή σκέ­ψης» με έδρα τη Μόσχα που ιδρύ­θη­κε το 1994 ως περι­φε­ρεια­κή θυγα­τρι­κή του Carnegie Endowment for International Peace ‑νού­με­ρο ένα στην Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη και 26η κορυ­φαία στον κόσμο, σύμ­φω­να με την Παγκό­σμια Έκθε­ση του Πανε­πι­στη­μί­ου της Πεν­συλ­βά­νια (2014) [όπου ‑σσ. φιγου­ρά­ρουν και 35!! δικές μας εκεί μετα­ξύ αυτών το ΕΛΙΑΜΕΠ (Hellenic Foundation for European and Foreign Policy) και η ICBSS (International Centre for Black Sea Studies)] 

Σύμ­φω­να με τον Αμε­ρι­κα­νό δημο­σιο­γρά­φο James Kirchick, το Carnegie Moscow Center ήταν ένα από τα κορυ­φαία «δυτι­κά» think tank στον τομέα της ρωσι­κής έρευ­νας, αλλά η κατά­στα­ση άλλα­ξε μετά τις ρωσι­κές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2012, όταν ο «κρι­τι­κός» στον Πού­τιν και ο τότε (ρώσος) πρό­ε­δρος του Προ­γράμ­μα­τος Κοι­νω­νία και Περι­φέ­ρειες, Νικο­λάι Πετρόφ [ru], εγκα­τέ­λει­ψε το κέντρο μετά την ακύ­ρω­ση του προ­γράμ­μα­τός του. Ο Πετρόφ είπε ότι η από­φα­ση για την ακύ­ρω­ση του προ­γράμ­μα­τος ξεκί­νη­σε από τον επι­κε­φα­λής του κέντρου, Ντμί­τρι Τρέ­νιν, ο οποί­ος δεν ήθε­λε να ενο­χλή­σει τον Πού­τιν. Το 2014 απο­χώ­ρη­σαν από το κέντρο και η τότε αρχι­συ­ντά­κτρια του περιο­δι­κού του κέντρου, Μαρία Λίπ­μαν, και η Ρωσί­δα πολι­τι­κός επι­στή­μο­νας Λίλια Σεβ­τσό­βα. Τόσο ο Λίπ­μαν όσο και η Σεβ­τσό­βα ήταν επί­σης επι­κρι­τές του Πούτιν.

Εν ολί­γοις –και αυτό είναι από­λυ­τα φυσιο­λο­γι­κό, απο­τε­λεί εργα­λείο της κρα­τι­κής πολι­τι­κής της καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσί­ας.

άγνωστος πόλεμος think tanks

Κλεί­νο­ντας, να θυμί­σου­με πως οι «δεξα­με­νές σκέ­ψης» πάνε πολύ πίσω: σαν σημείο γρα­φής ανα­φέ­ρου­με την Belfer Center for Science and International Affairs «ερευ­νη­τι­κό κέντρο» του Cambridge, MA, που ιδρύ­θη­κε το 1973 με σκο­πό –σώ …ω…ω…πα! «να ανα­λύ­σει τον έλεγ­χο των όπλων και τη μεί­ω­ση της πυρη­νι­κής απει­λής» και «χάρη σε μια σημα­ντι­κή δωρεά» από το Ίδρυ­μα Ford, είναι σήμε­ρα ένα μόνι­μο ερευ­νη­τι­κό κέντρο που στη Σχο­λή Δια­κυ­βέρ­νη­σης John F. Kennedy στο Πανε­πι­στή­μιο του Χάρ­βαρντ έχο­ντας επε­κτα­θεί σε έρευ­νες «επι­στή­μης, τεχνο­λο­γί­ας, δημό­σιας πολι­τι­κής, περι­βάλ­λο­ντος και φυσι­κών πόρων» και εργά­ζε­ται σε διπλή απο­στο­λή «προ­ε­τοι­μα­σί­ας μελ­λο­ντι­κών γενε­ών ηγε­τών» και «παρο­χής ηγε­σί­ας στην προ­ώ­θη­ση της σχε­τι­κής με την πολι­τι­κή γνώ­σης σχε­τι­κά με τις πιο σημα­ντι­κές προ­κλή­σεις της … ασφά­λειας και .… άλλων κρί­σι­μων ζητη­μά­των» Μηνιαία ροή: 3,2 εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­πτες και νομι­σμα­τι­κή αξία (μηνιαί­ας) επι­σκε­ψι­μό­τη­τας: 7.700.000 $

Θα επα­νέλ­θου­με…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο