Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας ακόμη “αναπτυξιακός” νόμος: “Ξεκοκάλισμα” του λαϊκού εισοδήματος για την ισχυροποίηση των επιχειρηματικών κερδών

Συνε­χί­ζε­ται η συζή­τη­ση στη Βου­λή για το νέο «ανα­πτυ­ξια­κό» νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που έρχε­ται να συμπλη­ρώ­σει τους αντί­στοι­χους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποί­ους έχει στη­θεί ένα τρε­λό «φαγο­πό­τι» εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, μέσω χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων, προ­νο­μί­ων, φορο­α­παλ­λα­γών και κινή­τρων, την ίδια ώρα που οι εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες χτυ­πιού­νται αλύ­πη­τα από την ακρί­βεια και τη φοροαφαίμαξη.

Ο νόμος αυτός, ο οποί­ος απο­θε­ώ­θη­κε κυριο­λε­κτι­κά από τον ΣΕΒ και τους εκπρο­σώ­πους άλλων επι­χει­ρη­μα­τι­κών και εργο­δο­τι­κών οργα­νώ­σε­ων στη συζή­τη­ση στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής, στρώ­νει το τρα­πέ­ζι για τη μοι­ρα­σιά, με περισ­σό­τε­ρο ευνοη­μέ­νους τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους της «πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης» και του «ψηφια­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού», της Ενέρ­γειας και του Του­ρι­σμού, δηλα­δή όλων όσα ιεραρ­χεί το κεφά­λαιο ως κερ­δο­φό­ρα πεδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευ­ρά του, μπρο­στά στη νέα λεη­λα­σία που ετοι­μά­ζουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, όχι μόνο στη­ρί­ζει την ουσία του νομο­σχε­δί­ου αλλά, επι­πλέ­ον, ασκεί κρι­τι­κή στη ΝΔ για­τί υπο­στη­ρί­ζει πως δεν χρειά­ζο­νται οι νέες ρυθ­μί­σεις αφού όλα τα προ­βλέ­πουν όσα θέσπι­σε ο ίδιος ως κυβέρ­νη­ση την περί­ο­δο 2015 — 2019…

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι και χτες οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ εξέ­φρα­σαν την ανη­συ­χία τους για το γεγο­νός ότι ενι­σχύ­ο­νται συγκε­κρι­μέ­νοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και όχι και άλλοι που θέλει το κόμ­μα τους, ενώ επα­νέ­λα­βαν και επι­βε­βαί­ω­σαν ότι ο νόμος της ΝΔ είναι η συνέ­χεια των δικών τους νομο­θε­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων. Και άσκη­σαν κρι­τι­κή στη ΝΔ ότι κάνει τη …δου­λειά στα­δια­κά (είναι ο τρί­τος «ανα­πτυ­ξια­κός» νόμος της ΝΔ) και όχι με τη μία, όπως έκα­ναν εκείνοι.

Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει το νέο «ανα­πτυ­ξια­κό» νομο­σχέ­διο, καθώς, όπως τόνι­σε η ειδι­κή αγο­ρή­τρια του Κόμ­μα­τος, Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, πρό­κει­ται για ένα νομο­σχέ­διο εχθρι­κό για τον λαό και τις ανά­γκες του. Αιτιο­λο­γώ­ντας τη στά­ση του ΚΚΕ, εξή­γη­σε: «Το “επι­τε­λι­κό” — δηλα­δή το αστι­κό — κρά­τος, και με τους “ανα­πτυ­ξια­κούς” νόμους διο­χε­τεύ­ει πακτω­λό κρα­τι­κού και κοι­νο­τι­κού χρή­μα­τος, λεφτά του λαού, μέσα από επι­δο­τή­σεις, φορο­α­παλ­λα­γές, τζά­μπα μισθω­τή εργα­σία, κ.ά. για το μεγά­λο κεφά­λαιο». «Γι’ αυτό», σημεί­ω­σε, «ο τίτλος του νομο­σχε­δί­ου θα έπρε­πε να είναι “ξεκο­κά­λι­σμα από τα λεφτά του λαού για την ισχυ­ρο­ποί­η­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κερδών”».

Η Δ. Μανω­λά­κου ανα­φέρ­θη­κε μετα­ξύ άλλων στην πρό­βλε­ψη του νομο­σχε­δί­ου για επί­σπευ­ση της έντα­ξης της επέν­δυ­σης στον «ανα­πτυ­ξια­κό» νόμο στις 100 μέρες, από δύο χρό­νια που είναι σήμε­ρα, τονί­ζο­ντας: «Μακά­ρι να κάνα­τε το ίδιο για τις συντά­ξεις των μισθω­τών και των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων. Οχι μόνο τις πετσο­κό­ψα­τε με τα μνη­μό­νιά σας αλλά κάνουν δύο και τρία χρό­νια να βγουν. Μακά­ρι να ήσα­σταν τόσο γρή­γο­ροι με τους χιλιά­δες εγκλω­βι­σμέ­νους οδη­γούς και στην απο­κα­τά­στα­ση της βλά­βης στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση για χιλιά­δες νοικοκυριά».

Επι­πλέ­ον, ανέ­φε­ρε πως ο νέος νόμος δεν δίνει λύσεις στις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, οι οποί­ες επι­βε­βαιώ­θη­καν στην πρό­σφα­τη κακο­και­ρία, με τους χιλιά­δες εγκλω­βι­σμέ­νους σε οδι­κούς άξο­νες και τα χιλιά­δες σπί­τια που έμει­ναν χωρίς ηλε­κτρι­κό ρεύμα.

Σημεί­ω­σε ακό­μα πως το νομο­σχέ­διο δια­τη­ρεί και επε­κτεί­νει βασι­κά στοι­χεία του προη­γού­με­νου «ανα­πτυ­ξια­κού» νόμου της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ακό­μη δείγ­μα ότι η αστι­κή εξου­σία έχει συνέχεια.

Τι προ­βλέ­πει ο «ανα­πτυ­ξια­κός» νόμος

Τη μεί­ω­ση της δια­δι­κα­σί­ας εκκα­θά­ρι­σης των αιτή­σε­ων των επεν­δυ­τών, έτσι ώστε συνο­λι­κά να απαι­τού­νται γύρω στις 100 μέρες για την υπα­γω­γή ενός επεν­δυ­τι­κού σχε­δί­ου στον «ανα­πτυ­ξια­κό» νόμο, δια­δι­κα­σία που σήμε­ρα μπο­ρεί να φτά­νει ακό­μα και τα δυό­μι­σι χρόνια.

Μπα­ράζ επι­δο­τή­σε­ων και «κινή­τρων», όπως φορο­λο­γι­κή απαλ­λα­γή από την κατα­βο­λή φόρου εισο­δή­μα­τος επί των πραγ­μα­το­ποιού­με­νων προ φόρου κερ­δών. Η φορο­α­παλ­λα­γή ξεκι­νά από την πιστο­ποί­η­ση της υλο­ποί­η­σης του 50% του κόστους του επεν­δυ­τι­κού σχε­δί­ου, ενώ ο επεν­δυ­τής μπο­ρεί να αξιο­ποιεί το σύνο­λο της φορο­α­παλ­λα­γής μέχρι 15 χρόνια.

Επι­χο­ρή­γη­ση για την κάλυ­ψη τμή­μα­τος των δαπα­νών του επεν­δυ­τι­κού σχε­δί­ου, που ξεκι­νά με την υλο­ποί­η­ση του 25% του επεν­δυ­τι­κού κόστους και μπο­ρεί να φτά­νει το 70%, σε ορι­σμέ­νες δε περι­πτώ­σεις το 80% και το 100%!

Επι­δό­τη­ση «λίζινγκ» από το Δημό­σιο μέχρι και 7 χρό­νια για την από­κτη­ση και­νούρ­γιου μηχα­νο­λο­γι­κού και λοι­πού εξοπλισμού.

Επι­δό­τη­ση μέρους του «κόστους της δημιουρ­γού­με­νης απα­σχό­λη­σης». Το 60% της επι­δό­τη­σης για την εξα­σφά­λι­ση τζά­μπα δου­λειάς για τους ομί­λους θα μπο­ρεί να κατα­βάλ­λε­ται πριν από την ολο­κλή­ρω­ση του επεν­δυ­τι­κού σχεδίου.

Χρη­μα­το­δό­τη­ση «επι­χει­ρη­μα­τι­κού κιν­δύ­νου» με την επι­δό­τη­ση επι­το­κί­ου δανεί­ων μειω­μέ­νης εξα­σφά­λι­σης ή των εξό­δων της ασφά­λι­σης των δανεί­ων υψη­λού κινδύνου.

Η αξιο­λό­γη­ση των επεν­δυ­τι­κών σχε­δί­ων μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποιεί­ται από χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά ιδρύ­μα­τα ή ορκω­τό ελεγ­κτή — λογι­στή ή ελεγ­κτι­κή εται­ρεία κατ’ επι­λο­γή του φορέα του επεν­δυ­τή. Με άλλα λόγια, «Γιάν­νης κερ­νά­ει, Γιάν­νης πίνει», ενώ ουσια­στι­κά ιδιω­τι­κο­ποιεί­ται ο έλεγχος.

Τα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια που ενι­σχύ­ο­νται επι­τρέ­πε­ται να υπα­χθούν και σε άλλο καθε­στώς ενι­σχύ­σε­ων ή να δανειο­δο­τη­θούν με επι­δο­τού­με­να δάνεια κρα­τι­κών ενι­σχύ­σεων και με παρα­τά­σεις 2 ετών, όλα καλυμ­μέ­να από το Πρό­γραμ­μα Δημο­σί­ων Επενδύσεων.

Στις επι­χει­ρή­σεις που επι­δο­τού­νται συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται πλέ­ον κατ’ εξαί­ρε­ση τα κέντρα απο­θε­ρα­πεί­ας και απο­κα­τά­στα­σης, καθώς με τον κορο­νο­ϊό οι επι­χει­ρή­σεις αυτές κάνουν «χρυ­σές δουλειές».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο