Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας από τους 10 μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων 35 ετών στη χώρα

Πολυ­ή­με­ρος ανα­μέ­νε­ται να είναι ο καύ­σω­νας που πλήτ­τει στα­δια­κά όλη τη χώρα, με τη θερ­μο­κρα­σία να είναι ιδιαί­τε­ρα υψη­λή από την Πέμ­πτη. Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις της ΕΜΥ, από την Πέμ­πτη και μετά οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες θα υπερ­βούν σε πολ­λές περιο­χές τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και από την Παρα­σκευή (30–7‑2021) μέχρι και την Τρί­τη (3–8‑2021) η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί σε ιδιαί­τε­ρα υψη­λά επί­πε­δα, και οι μέγι­στες τιμές της, στο εσω­τε­ρι­κό της ηπει­ρω­τι­κής χώρας, θα φθά­σουν περί τους 43 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ενώ υψη­λές θα παρα­μεί­νουν οι θερ­μο­κρα­σί­ες και κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, με τις ελά­χι­στες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθ­μούς Κελσίου.

Σημειώ­νε­ται ότι μέχρι και την Πέμ­πτη θα υπάρ­χει βορια­δά­κι στο Αιγαίο, το οποίο μερι­κώς θα επη­ρε­ά­ζει και τα ανα­το­λι­κά προ­σή­νε­μα, μετριά­ζο­ντας την αίσθη­ση της ζέστης. Από την Παρα­σκευή όμως που οι άνε­μοι θα εξα­σθε­νή­σουν, η ζέστη θα αρχί­σει να γίνε­ται αισθη­τή και σ’ αυτές τις περιοχές.

Σύμ­φω­να με το έκτα­κτο δελ­τίο της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας, σήμε­ρα υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα επι­κρα­τή­σουν σε όλη σχε­δόν τη χώρα, ενώ οι υψη­λό­τε­ρες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα: Στη Δυτι­κή Στε­ρεά και τη Θεσ­σα­λία (έως 40 με 41 βαθ­μούς Κελ­σί­ου) και στην Κεντρι­κή Μακε­δο­νία και το εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου (έως 39 με 40 βαθ­μούς Κελσίου).

β. Νησιω­τι­κή Ελλά­δα: Στα νησιά του Ιονί­ου, του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στα Δωδε­κά­νη­σα (έως 37 βαθ­μούς Κελσίου).

Την Πέμ­πτη, σύμ­φω­να με την ΕΜΥ, οι υψη­λό­τε­ρες τιμές προ­βλέ­πε­ται να σημειωθούν:

α. Ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα: Στη Δυτι­κή Στε­ρεά και τη Θεσ­σα­λία (έως 41 με 42 βαθ­μούς Κελ­σί­ου) και στην Κεντρι­κή Μακε­δο­νία και το εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου (έως 40 με 41 βαθ­μούς Κελσίου).

β. Νησιω­τι­κή Ελλά­δα: Στα νησιά του Ιονί­ου (έως 38 με 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου) και στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στα Δωδε­κά­νη­σα (έως 37 με 38 βαθ­μούς Κελσίου).

Για έναν από τους 10 μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας καύ­σω­νες της τελευ­ταί­ας 35ετίας, έκα­νε λόγο ο μετε­ω­ρο­λό­γος και διευ­θυ­ντής Ερευ­νών στο Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών, Κώστας Λαγου­βάρ­δος, μιλώ­ντας στο Αθη­ναϊ­κό-Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από το 1987 και μετά είχα­με περί­που 10 ή 11 μεγά­λης διάρ­κειας καύ­σω­νες. Θα είναι σίγου­ρα στους 10 μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας καύ­σω­νες της τελευ­ταί­ας τρια­ντα­πε­ντα­ε­τί­ας. Το 2007 είχα­με, επί­σης, δύο μεγά­λους καύ­σω­νες μεγά­λης διάρ­κειας, από τότε δεν ξανα­συ­νέ­βη, συμ­βαί­νει όμως φέτος». Σύμ­φω­να με τον κ. Λαγου­βάρ­δο, πρό­κει­ται για έναν καύ­σω­να μεγά­λης διάρ­κειας και αρκε­τά έντο­νο. Ειδι­κά από την Παρα­σκευή και μέχρι την Τρί­τη τα επί­πε­δα θερ­μο­κρα­σιών θα είναι αρκε­τά υψη­λά, με τις μέγι­στες τιμές να φτά­νουν στους 43, 44 βαθ­μούς σε αρκε­τές περιο­χές, στα ηπει­ρω­τι­κά κυρί­ως και στη Νότια Κρήτη.

«Είχα­με άλλον ένα μεγά­λο σε διάρ­κεια καύ­σω­να στις αρχές Ιου­λί­ου φέτος, που διήρ­κη­σε 10 ημέ­ρες. Εκτι­μού­με ότι κι αυτός θα διαρ­κέ­σει 8,9, 10 ημέ­ρες. Μιλά­με, δηλα­δή, για δύο μεγά­λης διάρ­κειας καύ­σω­νες μέσα στην ίδια χρο­νιά και δεν έχει τελειώ­σει το καλο­καί­ρι. Είναι κάτι αξιο­πρό­σε­κτο». Ο κ. Λαγου­βάρ­δος τονί­ζει ότι πρό­κει­ται για έναν καύ­σω­να που θέλει προ­σο­χή, διό­τι καθ’ όλη τη διάρ­κειά του οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα είναι σε πολ­λές περιο­χές υψη­λές και στα­δια­κά θα ανε­βαί­νει και η ελά­χι­στη θερ­μο­κρα­σία, κυρί­ως στις πιο αστι­κές περιο­χές. Οι θερ­μο­κρα­σί­ες, δηλα­δή, θα δια­τη­ρού­νται σε πολύ υψη­λά επί­πε­δα ακό­μα και κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, ενι­σχύ­ο­ντας το αίσθη­μα δυσφορίας.

«Η Δυτι­κή Ελλά­δα εκτι­μώ ότι θα έχει συνο­λι­κά τις περισ­σό­τε­ρες ημέ­ρες υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες», ανα­φέ­ρει, ενώ προ­σθέ­τει ότι η κορύ­φω­ση του καύ­σω­να ανα­μέ­νε­ται από το Σάβ­βα­το έως τη Δευ­τέ­ρα. «Αυτό το τρι­ή­με­ρο θα είναι το πιο ζεστό», ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά.

Σε έναν από τους πέντε ισχυ­ρό­τε­ρους καύ­σω­νες των τελευ­ταί­ων 30 ετών συγκα­τα­λέ­γε­ται ο καύ­σω­νας που πλήτ­τει τη χώρα, όπως δηλώ­νει ο μετε­ω­ρο­λό­γος, Γιάν­νης Καλ­λιά­νος. Ο κ. Καλ­λιά­νος επι­ση­μαί­νει ότι σήμε­ρα στη Δυτι­κή Ελλά­δα η μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία θα φτά­σει στους 40–41 ° C, τοπι­κά ίσως και 42 στις ευπα­θείς στη ζέστη περιο­χές. Δυτι­κή Ελλά­δα, κυρί­ως στην Ήπει­ρο, τη Δυτι­κή Στε­ρεά και τη Δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο. Στα υπό­λοι­πα τμή­μα­τα της ηπει­ρω­τι­κής χώρας η θερ­μο­κρα­σία θα φτά­σει έως τους 38–39 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της Αττι­κής που θα φτά­σει γύρω στους 37–38 ° C. Ωστό­σο, όπως τονί­ζει ο κ. Καλ­λιά­νος, τα δύσκο­λα έρχο­νται από την Πέμ­πτη, όπο­τε ουσια­στι­κά αυτό το κύμα της ζέστης, ο καύ­σω­νας ο ισχυ­ρός της Δυτι­κής Ελλά­δας, θα επε­κτα­θεί και στα υπό­λοι­πα τμή­μα­τα της χώρας. «Την Πέμ­πτη θα έχου­με θερ­μο­κρα­σί­ες 43 ° C, ίσως και 44 ° C στη Δυτι­κή Ελλά­δα, 40–42 ° C στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά τμή­μα­τα, ίσως έχου­με 40 βαθ­μούς και στην Αθή­να, με απο­τέ­λε­σμα αυτές οι θερ­μο­κρα­σί­ες περί­που να δια­τη­ρη­θούν μέχρι και τις 5–6 Αυγού­στου του­λά­χι­στον», επι­ση­μαί­νει, ενώ προ­σθέ­τει ότι πρό­κει­ται για έναν πολύ ισχυ­ρό καύ­σω­να λόγω τόσο των αυξη­μέ­νων μέγι­στων θερ­μο­κρα­σιών στις ευπα­θείς στη ζέστη περιο­χές — μπο­ρεί να φτά­σει και 45 ° C- όσο και λόγω της μεγά­λης του διάρ­κειας που θυμί­ζει τον καύ­σω­να του 1987. «Στη Θεσ­σα­λία, σε τμή­μα­τα του Αργο­λι­κού Κάμπου, στη Μεσ­ση­νία, σε όλες αυτές τις περιο­χές, στην Κωπα­ΐ­δα, στη Βοιω­τία, θα δού­με και 45 βαθ­μούς τις επό­με­νες ημέ­ρες, και κυρί­ως μέσα στο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο. Οι καύ­σω­νες που βιώ­σα­με τα προη­γού­με­να χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα μέσα στο προ­σε­χές καλο­καί­ρι, δεν έχουν καμία σχέ­ση με τον καύ­σω­να που έρχε­ται. Ο καύ­σω­νας που έρχε­ται συγκα­τα­λέ­γε­ται σε έναν από τους πέντε ισχυ­ρό­τε­ρους καύ­σω­νες των τελευ­ταί­ων 30 ετών», σημειώ­νει ο κ. Καλλιάνος.

Πώς εξηγείται μετεωρολογικά

Σύμ­φω­να με τον κ. Λαγου­βάρ­δο, οι παρα­τε­τα­μέ­νοι καύ­σω­νες έχουν μετε­ω­ρο­λο­γι­κή εξή­γη­ση καθώς, όπως τονί­ζει, «υπάρ­χει μια εμμο­νή πολύ υψη­λών πιέ­σε­ων πάνω από την περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου που απο­φέ­ρουν την αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας». «Δεν αρκεί να έχου­με μετα­φο­ρά θερ­μών μαζών από την Αφρι­κή, αυτή είναι η πρώ­τη εξή­γη­ση που προ­φα­νώς ισχύ­ει, αυτό που ζεσταί­νει περισ­σό­τε­ρο είναι καθο­δι­κά ρεύ­μα­τα μέσα στην ατμό­σφαι­ρα, τα οποία δημιουρ­γού­νται από συστή­μα­τα υψη­λών πιέ­σε­ων τα οποία ανε­βά­ζουν περαι­τέ­ρω τη θερ­μο­κρα­σία στα χαμη­λό­τε­ρα στρώ­μα­τα. Δηλα­δή, έχεις μια θερ­μή μάζα στην περιο­χή μας, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή που λει­τουρ­γεί σαν καθί­ζη­ση αερί­ων μαζών που έχουν σαν απο­τέ­λε­σμα να συν­δυά­ζο­νται και να ζεσταί­νο­νται περισ­σό­τε­ρο. Οι θερ­μές αέριες μάζες με υψη­λές πιέ­σεις που ευνο­ούν τις καθο­δι­κές κινή­σεις και τη θέρ­μαν­ση των αερί­ων μαζών έχουν ως απο­τέ­λε­σμα να έχου­με πολύ υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες με χαμη­λό­τε­ρα στρώ­μα­τα της ατμό­σφαι­ρας», υπο­γραμ­μί­ζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας

Οδη­γί­ες προς τους πολί­τες απευ­θύ­νει η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας ενό­ψει της αισθη­τής ανό­δου της θερ­μο­κρα­σί­ας. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, συνι­στά στους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, μερι­μνώ­ντας για τη λήψη μέτρων αυτο­προ­στα­σί­ας από κιν­δύ­νους που προ­έρ­χο­νται από την επι­κρά­τη­ση των υψη­λών θερμοκρασιών.

Στις περιο­χές όπου προ­βλέ­πε­ται η επι­κρά­τη­ση υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών, εφι­στά την προ­σο­χή στα άτο­μα που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομά­δες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί κατά τις επό­με­νες ημέ­ρες, ώστε να απο­φευ­χθούν προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, όπως θερ­μι­κή εξά­ντλη­ση και θερ­μο­πλη­ξία, που μπο­ρεί να προ­κλη­θούν εξαι­τί­ας των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών που θα επικρατήσουν.

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, συνι­στά­ται στους πολίτες:

-Να παρα­μέ­νουν σε χώρους δρο­σε­ρούς και σκιε­ρούς μακριά από συνω­στι­σμό, να χρη­σι­μο­ποιούν κλι­μα­τι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα ή ανε­μι­στή­ρες και να απο­φεύ­γουν τη βαριά σωμα­τι­κή εργα­σία σε χώρους με υψη­λή θερ­μο­κρα­σία, άπνοια και μεγά­λη υγρασία.

-Να απο­φεύ­γουν την ηλιο­θε­ρα­πεία, όπως και το βάδι­σμα ή το τρέ­ξι­μο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέ­λο και γυα­λιά ηλί­ου και ρού­χα ανοι­χτό­χρω­μα από ύφα­σμα που επι­τρέ­πει στο δέρ­μα να αερί­ζε­ται και διευ­κο­λύ­νει την εξά­τμι­ση του ιδρώ­τα, απο­φεύ­γο­ντας τα συν­θε­τι­κά υφάσματα.

-Να κατα­να­λώ­νουν ελα­φρά γεύ­μα­τα με φρού­τα και λαχα­νι­κά, περιο­ρί­ζο­ντας τα λιπα­ρά και την ποσό­τη­τα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθο­νο νερό και χυμούς φρού­των, απο­φεύ­γο­ντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα συνι­στά­ται για τα μωρά και τα μικρά παι­διά, καθώς και τους ηλι­κιω­μέ­νους και τους πάσχο­ντες από χρό­νια νοσή­μα­τα για την προ­στα­σία τους από τις υψη­λές θερμοκρασίες.

Η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (www.civilprotection.gr) έχει ενη­με­ρώ­σει τις αρμό­διες υπη­ρε­σια­κά εμπλε­κό­με­νες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, καθώς και τις Περι­φέ­ρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρί­σκο­νται σε αυξη­μέ­νη ετοι­μό­τη­τα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν άμε­σα τις επι­πτώ­σεις από την επι­κρά­τη­ση των υψη­λών θερμοκρασιών.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο