Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας στους δέκα κολλάει κοροναϊό από κάποιον χωρίς συμπτώματα

Πάνω από το 10% των ασθε­νών με το νέο κορο­ναϊό — δηλα­δή του­λά­χι­στον ο ένας στους δέκα — τον κολ­λά­ει από κάποιον άλλο άνθρω­πο που έχει τον ιό αλλά δεν έχει ακό­μη συμ­πτώ­μα­τα, σύμ­φω­να με μια νέα μελέ­τη επι­στη­μό­νων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλ­λία και το Χονγκ Κονγκ. Ο χρό­νος που μεσο­λα­βεί ανά­με­σα σε δύο δια­δο­χι­κά περι­στα­τι­κά στην «αλυ­σί­δα» μετά­δο­σης είναι λιγό­τε­ρο από μία εβδο­μά­δα (στην Κίνα ήταν περί­που τέσ­σε­ρις μέρες).

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής την καθη­γή­τρια βιο­λο­γί­ας Λόριν Ανσελ Μέγιερς του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τέξας, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο ιατρι­κό περιο­δι­κό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των των ΗΠΑ, επε­σή­μα­ναν ότι η ταχύ­τη­τα εξά­πλω­σης μιας επι­δη­μί­ας εξαρ­τιέ­ται από δύο πράγ­μα­τα: πόσους ανθρώ­πους μολύ­νει κάθε φορέ­ας του ιού και πόσο χρό­νο (δια­δο­χι­κό χρο­νι­κό διά­στη­μα) χρειά­ζε­ται ένας φορέ­ας για να μετα­δώ­σει τη νόσο σε ένα άλλο άνθρω­πο. Στην περί­πτω­ση της νόσου Covid-19, που προ­κα­λεί­ται από τον ιό SARS-CoV‑2, το χρο­νι­κό αυτό διά­στη­μα θεω­ρεί­ται σύντο­μο, σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες, πράγ­μα που βοη­θά­ει στη γρή­γο­ρη επέ­κτα­ση των κρου­σμά­των και στη δυσκο­λία ανά­σχε­σης τους.

«Ο ιός Έμπο­λα, με χρό­νο αρκε­τών εβδο­μά­δων ανά­με­σα σε δια­δο­χι­κά περι­στα­τι­κά, είναι πολύ πιο εύκο­λος στην αντι­με­τώ­πι­ση του από ό,τι η γρί­πη με διά­στη­μα μόνο λίγων ημε­ρών στην αλυ­σί­δα μετά­δο­σης. Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι ο νέος κορο­νο­ϊ­ός εξα­πλώ­νε­ται όπως η γρί­πη. Αυτό σημαί­νει πως είναι ανά­γκη να κινη­θού­με γρή­γο­ρα και επι­θε­τι­κά για να ανα­κό­ψου­με την ανα­δυό­με­νη απει­λή του», δήλω­σε η δρ Μέγιερς.

Οι ερευ­νη­τές ανέ­λυ­σαν περισ­σό­τε­ρα από 450 περι­στα­τι­κά λοί­μω­ξης από 93 πόλεις της Κίνας και βρή­καν σαφείς ενδεί­ξεις πως οι άνθρω­ποι χωρίς συμ­πτώ­μα­τα μετα­δί­δουν τον ιό (η λεγό­με­νη προ­συμ­πτω­μα­τι­κή μετά­δο­ση). Όπως εκτι­μούν, περισ­σό­τε­ρες από μία στις δέκα περι­πτώ­σεις Covid-19 προ­έρ­χο­νται από ανθρώ­πους μολυ­σμέ­νους από τον ιό, αλλά οι οποί­οι δεν νιώ­θουν άρρω­στοι ακόμη.

«Αυτό φαί­νε­ται να δικαιο­λο­γεί τη λήψη εκτε­τα­μέ­νων μέτρων ελέγ­χου, όπως απο­μό­νω­ση, καρα­ντί­να, κλεί­σι­μο σχο­λεί­ων, ταξι­διω­τι­κούς περιο­ρι­σμούς και ματαί­ω­ση όλων των μαζι­κών συνα­θροί­σε­ων», δήλω­σε η Μέγιερς και επε­σή­μα­νε ότι «η ασυμ­πτω­μα­τι­κή μετά­δο­ση σίγου­ρα κάνει τον περιο­ρι­σμό της νόσου πιο δύσκο­λο». «Τα ευρή­μα­τα μας επι­βε­βαιώ­νο­νται από περι­στα­τι­κά σιω­πη­λής μετά­δο­σης και τα αυξα­νό­με­να κρού­σμα­τα σε εκα­το­ντά­δες πόλεις του κόσμου. Αυτό μας λέει πως το ξέσπα­σμα της νόσου Covid-19 απαι­τεί ακραία μέτρα», πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο