Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας στους δύο Αμερικανούς πιστεύει στα φαντάσματα!

Σχε­δόν ένας στους δύο Αμε­ρι­κα­νούς πιστεύ­ει ότι υπάρ­χουν φαντά­σμα­τα, σύμ­φω­να με έρευ­να που επι­κα­λεί­ται το αμε­ρι­κα­νι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CNN, συμπε­ραί­νο­ντας ότι οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διαι­ρε­μέ­νη χώρα ανά­με­σα σε πολί­τες με δύο εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κές κοσμοθεωρίες.

Ο αριθ­μός των Αμε­ρι­κα­νών που πιστεύ­ει στην ύπαρ­ξη φαντα­σμά­των φέρε­ται να έχει πεντα­πλα­σια­στεί από τα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1970, αύξη­ση 400%. Ακό­μη πιο εντυ­πω­σια­κός είναι ο ισχυ­ρι­σμός του ενός τετάρ­του (25%) των Αμε­ρι­κα­νών ότι όχι μόνο πιστεύ­ουν στα φαντά­σμα­τα, αλλά έχουν δει κιό­λας του­λά­χι­στον ένα κατά τη διάρ­κεια της ζωής τους.

Τον δικό της ρόλο φαί­νε­ται να έχει παί­ξει και μια μεγά­λη κινη­μα­το­γρα­φι­κή επι­τυ­χία της δεκα­ε­τί­ας του 1980, το «Ghostbusters», όπως εκτι­μά­ται στην Αμερική.

Παράλ­λη­λα μεγά­λη άνο­δο έχουν οι μετα­φυ­σι­κές ανη­συ­χί­ες των Αμε­ρι­κα­νών, παρά την κάμ­ψη της δημο­τι­κό­τη­τας των θρη­σκειών στις ΗΠΑ. Αυτό πιστο­ποιούν οι αυξή­σεις στην κυκλο­φο­ρί­ας περιο­δι­κών περί μετα­φυ­σι­κών θεμά­των, ο πολ­λα­πλα­σια­σμός ιστο­σε­λί­δων με αντί­στοι­χο περιε­χό­με­νο, κλπ.

Η επέ­κτα­ση του Ίντερ­νετ έχει επί­σης παί­ξει τον ρόλο της, καθώς επι­τρέ­πει σε όσους πιστεύ­ουν σε φαντά­σμα­τα να βρουν με ασφά­λεια ομοϊ­δε­ά­τες τους, χωρίς να προ­κα­λέ­σουν γέλω­τα και ειρω­νεία όπως στη συμ­βα­τι­κή επι­κοι­νω­νία των ανθρώ­πων. Η αμοι­βαία απο­δο­χή οδη­γεί στον πολ­λα­πλα­σια­σμό των απο­δε­κτών αυτών των θεω­ριών αλλά και στην παγί­ω­σή τους.
Επί­σης το Ίντερ­νετ επι­τρέ­πει τη μετά­δο­ση ψευ­δών αλλά αλη­θο­φα­νών ειδή­σε­ων που απο­κτούν ένα κάποιο κύρος όταν λαμ­βά­νουν ηλε­κτρο­νι­κή μορ­φή, σε αντί­θε­ση με την παρα­δο­σια­κή φημο­λο­γία, από στό­μα σε στόμα.

Όμως ο διχα­σμός της αμε­ρι­κα­νι­κής κοι­νω­νί­ας επί αυτής της πεποί­θη­σης βοη­θά­ει και στην κατα­νό­η­ση του γενι­κό­τε­ρου διχα­σμού στη χώρα που απο­τυ­πώ­θη­κε τόσο στην πολω­τι­κή εκλο­γι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση του περα­σμέ­νου Νοεμ­βρί­ου στις ΗΠΑ όσο και στο ποσο­στό ελά­χι­στα άνω του 50% που έχει εμβο­λια­στεί στη χώρα με τη μεγα­λύ­τε­ρη αφθο­νία εμβο­λί­ων κατά του κορωνοϊού.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή / CNN

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο