Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα ακόμα εξοργιστικό δείγμα της δολοφονικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Ένα ακό­μα εξορ­γι­στι­κό δείγ­μα της δολο­φο­νι­κής αστυ­νο­μι­κής βίας στις ΗΠΑ έρχε­ται στην επι­φά­νεια, με τη δημο­σιο­ποί­η­ση βίντεο που δεί­χνει έναν 48χρονο άνδρα, κρα­τού­με­νο σε φυλα­κή του Τενε­σί, να χάνει τη ζωή του λίγα λεπτά αφό­του αστυ­νο­μι­κοί του προ­κά­λε­σαν ασφυ­ξία ακι­νη­το­ποιώ­ντας τον στο πάτω­μα, δεμέ­νο με χει­ρο­πέ­δες και πατώ­ντας τον με τα γόνα­τά τους στην πλά­τη του, στα πόδια και τα χέρια του.

Το περι­στα­τι­κό συνέ­βη τον περα­σμέ­νο Μάη, τον ίδιο μήνα με τη δολο­φο­νία του Αφρο­α­με­ρι­κα­νού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινε­ά­πο­λη, με τις μεγά­λες ομοιό­τη­τες να εξορ­γί­ζουν και να επι­βε­βαιώ­νουν ότι δεν πρό­κει­ται για «τυχαία περι­στα­τι­κά»: Μισή ντου­ζί­να αστυ­νο­μι­κοί έπε­σαν πάνω από τον 48χρονο William Jennette ‑χωρίς απο­λύ­τως καμία βίαιη συμπε­ρι­φο­ρά από μέρους του‑, προ­κα­λώ­ντας του ασφυ­ξία. Όταν κατά­φε­ρε να φωνά­ξει με κόπο «Δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω», αστυ­νο­μι­κός του απά­ντη­σε προ­κλη­τι­κά: «Δεν θα έπρε­πε να μπο­ρείς να ανα­πνεύ­σεις, ηλί­θιε μπά­σταρ­δε!»… Η δολο­φο­νι­κή λαβή των αστυ­νο­μι­κών κρά­τη­σε για σχε­δόν 4 λεπτά, ενώ λίγα λεπτά αργό­τε­ρα ο William Jennette έφυ­γε από τη ζωή… Η ιατρο­δι­κα­στι­κή έκθε­ση ανα­φέ­ρει ότι ο θάνα­τός του προ­ήλ­θε από ναρ­κω­τι­κές ουσί­ες που είχε κατα­να­λώ­σει σε συν­δυα­σμό με την ασφυ­ξία που υπέ­στη, ενώ επι­βε­βαιώ­νει ότι πρό­κει­ται για ανθρωποκτονία.

Οι αρμό­διες αρχές του Τενε­σί κατέ­λη­ξαν να μην απαγ­γεί­λουν κατη­γο­ρί­ες για τους αστυ­νο­μι­κούς που εμπλέ­κο­νται στο περι­στα­τι­κό, ενώ η οικο­γέ­νεια του William Jennette θα κινη­θεί νομι­κά σε ομο­σπον­δια­κό δικαστήριο.

Ο 48χρονος, πατέ­ρας 5 παι­διών, είχε ψυχο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα και είχε συλ­λη­φθεί μόλις 2 μέρες νωρί­τε­ρα, με κατη­γο­ρί­ες για «άσε­μνη έκθε­ση» και δημό­σια χρή­ση ουσιών. Ως αιτία για τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση των αστυ­νο­μι­κών μέσα στη φυλα­κή ανα­φέ­ρε­ται το γεγο­νός ότι… χτυ­πού­σε την πόρ­τα του κελιού του με το κεφά­λι του και τα χέρια του…

Πηγή: 902.gr

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο