Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα ακόμη μέλος των κοινοτήτων ιθαγενών δολοφονήθηκε στην Cauca της Κολομβίας

Η Guardia indígena (είδος αστυ­νο­μί­ας από ιθα­γε­νείς αυτό­χθο­νες φρου­ρούς) στο βόρειο τμή­μα της Cauca συνέ­λα­βε επτά ένο­πλους, που διέ­φευ­γαν αμέ­σως μετά τη δολο­φο­νία του Jesús Antonio Rivera.

comunero indígena Colombia

Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες μια ένο­πλη ομά­δα δολο­φό­νη­σε το ιθα­γε­νές μέλος της κοι­νό­τη­τας Jesús Antonio Rivera, 32 ετών, στο χωριό Huellas, στην αγρο­τι­κή περιο­χή του δήμου Caloto, στην επαρ­χία Cauca, της ΝΔ Κολομ­βί­ας, ανέ­φε­ρε ο σύλ­λο­γος των cabildos στην περιοχή.
Η φρου­ροί κατά­φε­ραν να συλ­λά­βουν επτά ένο­πλους, ομά­δα που βρί­σκε­ται τώρα στη διά­θε­ση της τοπι­κής διοίκησης.

ℹ️  Σύμ­φω­να με τον Σύν­δε­σμο Αυτό­χθο­νων Συμ­βου­λί­ων του Βόρειου Κάου­κα (Cabildos Indígenas del Norte del Cauca ‑Acin), η σύλ­λη­ψη έγι­νε τρεις ώρες μετά τη δολοφονία
Η Φρου­ρά ζήτη­σε βοή­θεια από άλλες κοι­νό­τη­τες για να απο­τρέ­ψει περαι­τέ­ρω βίαιες ενέρ­γειες στον χώρο όπου κρα­τού­νται τα άτο­μα. Διέ­τα­ξαν επί­σης να διπλα­σια­στούν οι έλεγ­χοι σε κοντι­νούς δρόμους.
Το περι­στα­τι­κό δεν είναι μεμο­νω­μέ­νο, αλλά κρί­κος μιας μακράς αλυσίδας:
Στις 6 Ιου­νί­ου, ένο­πλοι με μοτο­σι­κλέ­τες τραυ­μά­τι­σαν σοβα­ρά τα ιθα­γε­νή μέλη της κοι­νό­τη­τας Luis Honorio Soscue, 38 ετών και Andrés Valencia, 27 ετών.
Η ένο­πλη επί­θε­ση σημειώ­θη­κε όταν η κοι­νό­τη­τα Toez γιόρ­τα­σε τα 26 χρό­νια της τρα­γω­δί­ας του ποτα­μού Páez.

comunero indígena Colombia

Δια­βά­στε επίσης:
Το FARC καταγ­γέλ­λει επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον του πλη­θυ­σμού στην Cauca

Contravía @Contravia
#Colombia Sigue exterminio #Indígena y la Guardia captura a 7 responsables.
Asesinato de Jesús Antonio Rivera de 32 años de edad, responsables fueron capturados (7 hombres fuertemente armados) — Consejo Regional Indígena del Cauca — CRIC https://www.cric-colombia.org/portal/asesinato-de-jesus-antonio-rivera-de-32-anos-de-edad-responsables-fueron-capturados-7-hombres-fuertemente-armados/ 

Asesinato de Jesús Antonio Rivera de 32 años de edad, responsables fueron capturados (7 hombres…

Tejido de Defensa de la Vida y los Derechos Humanos ACIN – Çxhab Wala Kiwe 13 de junio de 2020 BOLETÍN DE ALERTA COMUNIDADES DETIENEN A HOMBRES ARMADOS LUEGO QUE ASESINARAN A UN COMUNERO INDÍGENA…cric-colombia.org


Πηγή |>telesurtv.net<|

ΣΣ |>
Οι Σύλ­λο­γοι Αυτό­χθο­νων Συμ­βου­λί­ων (χρη­σι­μο­ποιεί­ται και ο όρος Nasa «Çxhãçxha» που μετα­φρά­ζε­ται στα ισπα­νι­κά ως «δύνα­μη» ή δύνα­μη páez, συμ­βο­λί­ζο­ντας τη δύνα­μη με την οποία οι ιθα­γε­νείς έπρε­πε να αντι­στα­θούν εδώ και αιώ­νες) είναι οργα­νώ­σεις που προ­ω­θούν τη δια­δι­κα­σία υπε­ρά­σπι­σης της περιο­χής τους.
Ιστο­ρι­κά οι δια­δι­κα­σί­ες αποι­κι­σμού των Άνδε­ων από τους ευρω­παί­ους, βρή­καν εκα­τομ­μύ­ρια ντό­πιους οργα­νω­μέ­νους, πολ­λοί από αυτούς με υψη­λά επί­πε­δα οργά­νω­σης, οι οποί­οι μετά από άγρια κατα­στο­λή, πρα­κτι­κά εξαφανίστηκαν.
Ως απο­τέ­λε­σμα της αντί­στα­σης των κοι­νο­τή­των και της ανά­γκης, να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για εργα­σία οι αυτό­χθο­νες ιθα­γε­νείς δημιουρ­γή­θη­καν οι Resguardos Indígenas μια μορ­φή κατο­χής γης από τις αυτό­χθο­νες κοι­νό­τη­τες, οι οποί­ες οριο­θε­τή­θη­καν και η συλ­λο­γι­κή τους φύση που εμπό­δι­σε την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σή τους και παράλ­λη­λα για τη διευ­κό­λυν­ση της συλ­λο­γι­κής χρή­σης της γης και της κατα­νο­μής (φόροι), καθο­ρί­στη­κε ότι αυτές οι κοι­νό­τη­τες θα μπο­ρού­σαν να διοι­κού­νται από το Cabildo (Ίδια Αρχή).
Επί του παρό­ντος, υπάρ­χουν περί­που 84 εθνο­τι­κές ομά­δες ή αυτό­χθο­νες πλη­θυ­σμοί  1.378.884 άτο­μα (απο­γρα­φή 2005), με τους λαούς της Cauca (Nasa) να είναι ένας από αυτούς, που ανα­γνω­ρί­ζε­ται συνταγ­μα­τι­κά ως εδα­φι­κή οντό­τη­τα που απο­λαμ­βά­νουν –τρό­πος του λέγειν, την αυτο­νο­μία και «το δικαί­ω­μα αυτο­διοί­κη­σης στο πλαί­σιο της εθνο­τι­κής και πολι­τι­στι­κής πολυμορφίας».

comunero indígena Colombia

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο