Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα βήμα πιο κοντά στο πρώτο μηνιαίο αντισυλληπτικό χάπι, που δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα

Επι­στή­μο­νες στις ΗΠΑ ανέ­πτυ­ξαν το πρώ­το αντι­συλ­λη­πτι­κό χάπι που μπο­ρεί να λαμ­βά­νε­ται μόνο μια φορά το μήνα. Η κάψου­λα, που δοκι­μά­στη­κε με επι­τυ­χία σε πει­ρα­μα­τό­ζωα (θηλυ­κούς χοί­ρους), δια­λύ­ε­ται αργά στο στο­μά­χι και απε­λευ­θε­ρώ­νει συν­θε­τι­κές ορμό­νες επί περί­που τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες. Αυτές παρα­μέ­νουν στο αίμα σε επί­πε­δο ανά­λο­γο με εκεί­νο των ημε­ρή­σιων αντι­συλ­λη­πτι­κών και παρε­μπο­δί­ζουν την εγκυμοσύνη.

Μετα­ξύ άλλων, σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες, το μηνιαίο χάπι θα βοη­θή­σει στην απο­τρο­πή ανε­πι­θύ­μη­των κυή­σε­ων, οι οποί­ες οφεί­λο­νται σε παρα­λεί­ψεις που κάνουν οι γυναί­κες κατά την ημε­ρή­σια χρή­ση του χαπιού. Παρό­μοια μέθο­δος αργής απο­δέ­σμευ­σης φαρ­μα­κευ­τι­κής ουσί­ας έχει δοκι­μα­στεί στο παρελ­θόν σε άλλα φάρ­μα­κα (κατά της ελο­νο­σί­ας και του ιού HIV), αλλά τώρα για πρώ­τη φορά δοκι­μά­ζε­ται και στα αντισυλληπτικά.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή Ρόμπερτ Λάν­γκερ του Πανε­πι­στη­μί­ου ΜΙΤ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο ιατρι­κό περιο­δι­κό «Science Translational Medicine», δήλω­σαν ότι στο μέλ­λον τέτοιες κάψου­λες που μένουν για και­ρό στο στο­μά­χι, θα μπο­ρούν να θερα­πεύ­ουν διά­φο­ρες ασθέ­νειες, σωμα­τι­κές και ψυχικές.

Το πει­ρα­μα­τι­κό χάπι, θα δώσει περισ­σό­τε­ρες επι­λο­γές στις γυναί­κες, ιδί­ως τις αφη­ρη­μέ­νες. Μελέ­τες έχουν δεί­ξει ότι σχε­δόν μία στις δέκα γυναί­κες που παίρ­νει χάπι, μένει έγκυος κάθε χρό­νο. Σχε­δόν το 50% όσων κάνουν καθη­με­ρι­νή χρή­ση αντι­συλ­λη­πτι­κού, χάνουν του­λά­χι­στον μία δόση ανά τρί­μη­νο. Αν το χάπι λαμ­βά­νε­ται κανο­νι­κά, η πιθα­νό­τη­τα εγκυ­μο­σύ­νης είναι κάτω του 1% (αλλά όχι μηδενική).

Το χάπι είναι φτιαγ­μέ­νο από πολυ­με­ρή υλι­κά (δύο είδη πολυου­ρε­θά­νης) που αντέ­χει στα οξέα του στο­μά­χου και δεν δια­λύ­ε­ται γρή­γο­ρα. Σε πρώ­τη φάση περιέ­χει μόνο προ­γε­στε­ρό­νη (Levonorgestrel), ενώ αργό­τε­ρα θα ενσω­μα­τω­θούν και τα οιστρο­γό­να. Οι ερευ­νη­τές τόνι­σαν ότι είναι ακό­μη σε πει­ρα­μα­τι­κή φάση και θα χρεια­στούν τρία έως πέντε χρό­νια για να δοκι­μα­στεί σε ανθρώπους.

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση ΕΔΩ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο