Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα δισεκατομμύριο ζώα νεκρά από τις φωτιές στην Αυστραλία — 26 άνθρωποι

«Φύγε­τε γρή­γο­ρα!»… Οι αυστρα­λια­νές αρχές προ­έ­τρε­ψαν, όπως και την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, τους κατοί­κους ορι­σμέ­νων περιο­χών να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους ενό­ψει του καύ­σω­να που μπο­ρεί να ανα­ζω­πυ­ρώ­σει τις πυρ­κα­γιές που έχουν κατα­στρέ­ψει ήδη τερά­στιες περιο­χές στο νότιο και το ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας.

Η κυβέρ­νη­ση της πολι­τεί­ας της Βικτώ­ριας κάλε­σε κατοί­κους ορι­σμέ­νων ανα­το­λι­κών περιο­χών να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους πριν από τη σημε­ρι­νή αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας, την ίδια ώρα που στη νότια Αυστρα­λία πολ­λοί κάτοι­κοι μικρών χωριών του νησιού Κάν­γκου­ρου, νότια της Αδε­λα­ΐ­δας, μετα­φέρ­θη­καν σε ασφα­λές μέρος.

australia101

«Φύγε­τε! Φύγε­τε γρή­γο­ρα!» δήλω­σε η υπουρ­γός Αστυ­νο­μί­ας της πολι­τεί­ας Βικτό­ρια, Λάι­ζα Νέβιλ, απευ­θυ­νό­με­νη στους κατοί­κους των περιο­χών που κινδυνεύουν.

«Όλες οι προει­δο­ποι­ή­σεις που εκδώ­σα­με έναν σκο­πό έχουν, να σωθούν ζωές.»

australia100Η Αυστρα­λία πλήτ­τε­ται κάθε χρό­νο την άνοι­ξη από πυρ­κα­γιές, αλλά φέτος ξεκί­νη­σαν πολύ πιο πρό­ω­ρα και είναι πολύ πιο ισχυ­ρές, και λόγω της ανε­τοι­μό­τη­τας και ανε­πάρ­κειας του μηχα­νι­σμού απο­δεί­χτη­καν κατα­στρο­φι­κό­τε­ρες από ποτέ.

Οι αρχές επι­βε­βαί­ω­σαν σήμε­ρα τον θάνα­το και τέταρ­του πυρο­σβέ­στη, ανε­βά­ζο­ντας στους 26 τον αριθ­μό των νεκρών από την έναρ­ξη της κρί­σης τον Σεπτέμβριο.

australia103

 

Περισ­σό­τε­ρα από 2.000 σπί­τια έγι­ναν στά­χτη και περί­που 80.000 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα κάη­καν σε όλη τη χώρα, μια επι­φά­νεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

Ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου του Σίδνεϊ εκτί­μη­σαν σήμε­ρα πως ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο ζώα έχα­σαν τη ζωή τους ή τραυ­μα­τί­στη­καν από τον Σεπτέμ­βριο μόνο στην πολι­τεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο καπνός από τις πυρ­κα­γιές έφθα­σε μέχρι την Αργε­ντι­νή και τη Βρα­ζι­λία, περισ­σό­τε­ρα από 12.000 χλμ στην άλλη άκρη του Ειρη­νι­κού, σύμ­φω­να με τις μετε­ω­ρο­λο­γι­κές υπη­ρε­σί­ες των χωρών αυτών.

australia108

Παρό­τι ο και­ρός είναι πιο δρο­σε­ρός και σημειώ­θη­καν βρο­χο­πτώ­σεις σε ορι­σμέ­νες περιο­χές στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, δεκά­δες πυρ­κα­γιές παρα­μέ­νουν εκτός ελέγ­χου, ενώ ανα­μέ­νε­ται ένα νέο κύμα καύσωνα.

Το 2019 ήταν η πιο ζεστή και ξηρή χρο­νιά αφό­του ξεκί­νη­σε η κατα­γρα­φή στοι­χεί­ων. Η 18η Δεκεμ­βρί­ου ήταν η πιο ζεστή ημέ­ρα που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί, με μέση εθνι­κή μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία τους 41,9 βαθ­μούς Κελσίου.

Με ένα άνευ προη­γου­μέ­νου εύρος ακό­μη και για μια νησιω­τι­κή χώρα-ήπει­ρο συνη­θι­σμέ­νη στις πυρ­κα­γιές, αυτή η κρί­ση έχει σημα­ντι­κό αντί­κτυ­πο στη διε­θνή κοι­νή γνώμη.

Η κρί­ση μπο­ρεί να συνε­χι­στεί για πολ­λές εβδο­μά­δες ακό­μη με άγνω­στο το οικο­νο­μι­κό κόστος της.

Όμως το Συμ­βού­λιο ασφα­λι­στι­κών εται­ριών της Αυστρα­λί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι τα αιτή­μα­τα για απο­ζη­μιώ­σεις που έχουν ληφθεί από τις εται­ρί­ες ανέρ­χο­νται στα 700 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια Αυστρα­λί­ας (433 εκατ. ευρώ), ποσό που ανα­μέ­νε­ται να αυξηθεί.

australia107

Αντι­με­τω­πί­ζο­ντας επι­κρί­σεις για την καθυ­στε­ρη­μέ­νη αντα­πό­κρι­σή του από την αρχή της κρί­σης αυτής, ο συντη­ρη­τι­κός πρω­θυ­πουρ­γός Σκοτ Μόρι­σον δεσμεύ­θη­κε να μετα­φέ­ρει μέσα δύο χρό­νια δύο δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια Αυστρα­λί­ας (1,2 δισεκ. ευρώ) από τα δημο­σιο­νο­μι­κά έσο­δα σε ένα εθνι­κό ταμείο βοή­θειας των θυμά­των των πυρκαγιών.

Κατά την επί­σκε­ψή του σήμε­ρα στο νησί Κάν­γκου­ρου, ο πρω­θυ­πουρ­γός κάλε­σε τους ξένους του­ρί­στες να μην απο­θαρ­ρυν­θούν από τις πυρκαγιές.

australia104

«Η Αυστρα­λία είναι ανοι­κτή, η Αυστρα­λία εξα­κο­λου­θεί να είναι ένα θαυ­μά­σιο μέρος για να έρθε­τε και να φέρε­τε την οικο­γέ­νειά σας και να απο­λαύ­σε­τε τις δια­κο­πές σας», δήλω­σε ο Μόρι­σον στους δημο­σιο­γρά­φους μετά τη συνά­ντη­σή του με του­ρι­στι­κούς πρά­κτο­ρες και αγρότες.

australia102

Ο του­ρι­σμός απο­τε­λεί το 3,1% του ΑΕΠ και κατά την προη­γού­με­νη θερι­νή περί­ο­δο την Αυστρα­λία επι­σκέ­φθη­καν 2,71 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες. Όμως φέτος οι κρα­τή­σεις στα ξενο­δο­χεία έχουν μειω­θεί και ορι­σμέ­να πολυ­σύ­χνα­στα, συνή­θως, θέρε­τρα είναι έρη­μα εξαι­τί­ας της κρίσης.

australia2 australia3
australia4 australia5
australia6 australia7
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο