Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα θέαμα μαγευτικό — Ένα θέαμα μοναδικό — Τα Φλαμίνγκο γέμισαν με χρώμα το Δέλτα Έβρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα Φλα­μίν­γκο ή αλλιώς Φοι­νι­κό­πτε­ρα ήρθαν και πάλι και γέμι­σαν με τα όμορ­φα χρώ­μα­τά τους το Δέλ­τα Έβρου.

Τα Φοι­νι­κό­πτε­ρα (Phoenicopterus roseus) είναι ίσως από τα πιο εντυ­πω­σια­κά που­λιά που μπο­ρεί να συνα­ντή­σει κάποιος σε μια υγρο­βιο­το­πι­κή περιο­χή, έχουν νομα­δι­κή συμπε­ρι­φο­ρά και συχνά απα­ντούν σε μεγά­λα πυκνά κοπά­δια. Αυτήν την εικό­να θα συνα­ντή­σει και όποιος βρε­θεί αυτό το διά­στη­μα στο Δέλ­τα Έβρου, αυτήν συνα­ντή­σα­με και εμείς όταν επι­σκε­φθή­κα­με τον υγροβιότοπο.

Τα φλα­μίν­γκο, με το περή­φα­νο τους βάδι­σμα και το υπέ­ρο­χο ροζ τους χρώ­μα, κατα­κλύ­ζουν το Δελ­τα του Έβρου όλο το χει­μώ­να… Τις λιμνο­θά­λασ­σες και τη ρηχή θάλασ­σα, ανα­κα­τεύ­ουν με τα πόδια τους τον πυθ­μέ­να για να ανα­ση­κω­θεί η τρο­φή τους, τα μικρά καρ­κι­νοει­δή. Έτσι τα αρπά­ζουν πιο εύκο­λα. Πολ­λές φορές πηγαί­νουν και στους ορυ­ζώ­νες του Τουρ­κι­κού Δέλ­τα για να φάνε.

Η επι­στρο­φή τους το βρά­δυ για να κουρ­νιά­ζουν στο Ελλη­νι­κό Δέλ­τα είναι εντυ­πω­σια­κή. Όπως και τα κρω­ξί­μα­τά τους.

Ζουν πολ­λά χρό­νια, μπο­ρεί και 25 με 30 (στη φύση). Μέχρι τη δεκα­ε­τία του 80 τα Φλα­μίν­γκο ήταν σπά­νια στην Ελλά­δα. Τώρα χιλιά­δες ξεχει­μω­νιά­ζουν στους ελλη­νι­κούς υγροτόπους.

Πλη­σιά­σα­με σε από­στα­ση ασφα­λεί­ας προ­κει­μέ­νου να μην αντι­λη­φθούν την παρου­σία μας και χαλά­σου­με αυτήν τους την ηρε­μία, οι εικό­νες που κατα­γρά­ψα­με πραγ­μα­τι­κά “μαγεύ­ουν”.

Αυτό όμως που τις κάνει ιδιαί­τε­ρα ξεχω­ρι­στές είναι ότι τα Φλα­μίν­γκο για να επι­λέ­ξουν τον τόπο μας για να ξεχει­μω­νιά­σουν και να τρα­φούν με ησυ­χία, πετά­νε χιλιά­δες χιλιό­με­τρα από τις περιο­χές ανα­πα­ρα­γω­γής της Γαλ­λί­ας, της Ιτα­λί­ας, της Ισπα­νί­ας, της Τουρ­κί­ας και άλλων Μεσο­γεια­κών χωρών.

Δεί­τε το υπέ­ρο­χο βίντεο που ετοι­μά­σα­με σε “πρε­μιέ­ρα” το βρά­δυ της Τρί­της με την “Aerial Affair”:

 e‑evros.gr 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο