Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένα οικολογικό πάρκο «γεννιέται» μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας

Ένα οικο­λο­γι­κό πάρ­κο «γεν­νιέ­ται» μέσα στο αστι­κό ιστό της Πάτρας, ανά­με­σα στις ακτές του πατραϊ­κού κόλ­που και του προ­στα­τευό­με­νου υγρο­βιό­το­που του έλους της Αγυιάς, με σκο­πό να δώσει τη δυνα­τό­τη­τα στους κατοί­κους της πόλης για περί­πα­το, άθλη­ση, ανα­ψυ­χή, αλλά και οικο­λο­γι­κή ενη­μέ­ρω­ση. Παράλ­λη­λα, βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη οι δια­δι­κα­σί­ες για την ανά­πλα­ση και αξιο­ποί­η­ση των γει­το­νι­κών αθλη­τι­κών εγκαταστάσεων.

Όπως ανέ­φε­ρε στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, ο αντι­δή­μαρ­χος Χρή­στος Κορ­δάς, οι εργα­σί­ες για το οικο­λο­γι­κό πάρ­κο ήδη έχουν ξεκι­νή­σει και ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θούν σε χρο­νι­κό διά­στη­μα περί­που 14 μηνών από την υπο­γρα­φή της σύμβασης.

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με την τεχνι­κή περι­γρα­φή του έργου, η δια­μόρ­φω­ση του οικο­λο­γι­κού πάρ­κου συνί­στα­ται σε ένα δίκτυο δια­δρο­μών, μέσου πλά­τους περί­που 3,5 μέτρων που θα δημιουρ­γεί έναν περί­πα­το οικο­λο­γι­κής ευαι­σθη­το­ποί­η­σης περι­με­τρι­κά στο έλος.

Κατά μήκος αυτών των δια­δρο­μών θα υπάρ­χουν κιό­σκια με καθι­στι­κά και με υλι­κό πλη­ρο­φό­ρη­σης για το έλος, καθώς και παρα­τη­ρη­τή­ρια της άγριας ζωής.

Συγ­χρό­νως, προ­βλέ­πε­ται η τοπο­θέ­τη­ση νέου αστι­κού εξο­πλι­σμού, για την άνε­τη παρα­μο­νή των επι­σκε­πτών, όπως για παρά­δειγ­μα, οργα­νω­μέ­νες θέσεις για πικ- νικ, καθι­στι­κά, τρα­πε­ζό­πα­γκοι, απορ­ριμ­μα­το­δέ­κτες, επι­δα­πέ­δια φωτι­στι­κά, βρύ­σες, κ.α.

Επί­σης, οι υπο­δο­μές θα παρέ­χουν τη δυνα­τό­τη­τα για άθλη­ση, αφού εκτός των αθλη­τι­κών δια­δρο­μών, θα δια­μορ­φω­θεί χώρος για την επα­να­το­πο­θέ­τη­ση των υπαί­θριων οργά­νων γυμνα­στι­κής, ο αριθ­μός των οποί­ων θα αυξηθεί.

Οι εργα­σί­ες προ­βλέ­πουν και την κατα­σκευή υπο­δο­μών για τους χρή­στες των ποδη­λά­των, όπως ποδη­λα­το­δια­δρο­μή με έγχρω­μο ασφαλ­το­τά­πη­τα. Μάλι­στα, οι ποδη­λά­τες θα μπο­ρούν να φθά­νουν στο οικο­λο­γι­κό πάρ­κο μέσω του ποδη­λα­τό­δρο­μου που ήδη κατα­σκευά­ζε­ται και θα συν­δέ­ει τον χώρο, τόσο με το κέντρο της πόλης, όσο και με το νότιο πάρ­κο, στην άλλη πλευ­ρά της Πάτρας.

Το σύνο­λο της απαι­τού­με­νης δαπά­νης για την εκτέ­λε­ση του έργου ανα­μέ­νε­ται να φθά­σει στα 3.150.000 ευρώ και θα χρη­μα­το­δο­τη­θεί εξ’ ολο­κλή­ρου από το επι­χει­ρη­σια­κό πρό­γραμ­μα «Δυτι­κή Ελλά­δα 2014–2020», για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και τη μετά­βα­ση σε μία οικο­νο­μία φιλι­κή στο περι­βάλ­λον, που συγ­χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το ευρω­παϊ­κό ταμείο περι­φε­ρεια­κής ανάπτυξης.

Στο μετα­ξύ, παράλ­λη­λα με τη δημιουρ­γία του οικο­λο­γι­κού πάρ­κου, βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη οι εργα­σί­ες για τη δια­μόρ­φω­ση των γει­το­νι­κών αθλη­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, έως την πλή­ρη αξιο­ποί­η­σή τους, στο πλαί­σιο μνη­μο­νί­ου συνερ­γα­σί­ας που έχει υπο­γρα­φεί μετα­ξύ της γενι­κής γραμ­μα­τεί­ας Αθλη­τι­σμού, της περι­φέ­ρειας Δυτι­κής Ελλά­δας και του Παμπε­λο­πον­νη­σια­κού αθλη­τι­κού κέντρου.

Οι εγκα­τα­στά­σεις περι­λαμ­βά­νουν το παλαιό ανοι­κτό κολυμ­βη­τή­ριο του ΝΟΠ, μία βοη­θη­τι­κή πισί­να, καθώς και γήπε­δα μπά­σκετ και τένις.

Ήδη ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι εργα­σί­ες για την περί­φρα­ξη και τον καθα­ρι­σμό των εγκα­τα­στά­σε­ων οι οποί­ες, σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο του ΠΕΑΚ Νίκο Παπα­δη­μά­το, «απο­τε­λού­σαν επί σει­ρά ετών εστί­ες μόλυν­σης και κιν­δύ­νου,» προ­σθέ­το­ντας ότι «με τις συγκε­κρι­μέ­νες εργα­σί­ες ολο­κλη­ρώ­θη­κε το πρώ­το και σημα­ντι­κό βήμα, έτσι ώστε να ανοί­ξει ο δρό­μος για το μεγά­λο έργο της ανά­πλα­σής τους.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο